Miten uskoa, kun ei voi uskoa? – Uutuuskirja keskustelee ihmisen tahdonvapaudesta

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Sukellus Lutherin ja Erasmuksen väkevään debattiin ihmisen vapauden rajoista tarjoaa mietittävää jokaiselle uskosta, epäuskosta ja yksilön vapaudesta kiinnostuneelle.

Miksi jotkut uskovat ja toiset eivät, vaikka kuulevat saman sanoman? Miten usko syntyy ja onko ihmisellä vapaus valita?

Professori Miikka Ruokasen uutuusteos Miten uskoa kun ei voi uskoa – Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely ihmisen vapauden rajoista (Kirjapaja 2022) tarjoaa sukelluksen Martti Lutherin teologian ytimeen ja johdattaa keskelle reformaation kuuluisinta väittelyä.

Miikka Ruokanen

Teologi Martti Lutherin ja humanisti Erasmus Rotterdamilaisen välillä käytiin viisi vuosisataa sitten väittely, jonka vaikutus on kantanut kauas. Väittelyn keskiössä oli kysymys, voiko ihminen itse vaikuttaa siihen, pelastuuko hän vai ei. Voiko kukaan olla varma pelastumisestaan?

Nyt Miikka Ruokanen paneutuu tähän kristinuskon piirissä yhä avoimeen kysymykseen ja tarjoaa Martti Lutherin pääteoksen Sidotun ratkaisuvallan tarkan analyysin, jollaista ei ole ollut aiemmin tarjolla.

Ruokanen esittää ymmärrettävänä kokonaisuutena Lutherin teologian ytimen eli käsityksen Jumalan radikaalista armosta. Hän sitoo yhteen Lutherin ajattelun keskeiset osa-alueet selkeäksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi. Teos on opas Lutherin ajattelun perusperiaatteisiin. Samalla se vie merkittävästi eteenpäin suomalaista Luther-tutkimusta nostamalla Kolminaisuuden ja Pyhän Hengen keskeisyyttä Lutherin armokäsityksessä.

Kysymys tahdonvapaudesta on edelleen merkityksellinen ajassa, joka korostaa ihmisen henkilökohtaista vapautta. Ruokasen teos sopiikin kaikille epäuskosta, uskosta ja vapaan valinnan rajoista kiinnostuneille.

Teoksesta sanottua:

”Ruokanen perustelee aidosti uuden, luotettavan tulkinnan Lutherin teologisesta pääteoksesta. Hän edistää ratkaisevasti suomalaista Luther-tulkintaa.” Prof. Ian A. McFarland, Emory University.
”Ruokanen onnistuu laatimaan erinomaisen kokonaiskatsauksen Lutherin pääteokseen. Hän on laatinut tasokkaan ja selkeän perustutkimuksen klassisesta aiheesta. Pyhän Hengen teologian avulla voidaan esittää selkeästi armon Jumala-keskeisyys.”

Prof. Risto Saarinen, Helsingin yliopisto
Miten uskoa kun ei voi uskoa?
Miikka Ruokanen: Miten uskoa kun ei voi uskoa? — Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely Ihmisen vapauden rajoistaKansi Tomi KujansuuKirjapaja 2022 ISBN 978-952-354-684-4400

”Ruokasen oppinut ja syvällinen Martti Lutherin pääteoksen analyysi todentaa reformaattorin teologian profeetallisen merkityksen 21. vuosisadalle. Tutkimus avaa tuoreella tavalla uuden näkökulman Lutherin ajattelun keskeisimpiin sisältöihin, jotka ovat uutta luova resurssi kirkoille eri puolilla maailmaa.”

Prof. David F. Ford, University of Cambridge.

Teos perustuu Miikka Ruokasen Cambridgen yliopistossa laatimaan tohtorinväitöskirjaan.

Miikka Ruokanen on teologian tohtori (Helsinki) ja filosofian tohtori (Cambridge). Hän on Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori sekä systemaattisen teologian professori Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa.

Saatavilla nidottuna.

Lähde Kirjapaja

spot_img