Ukrainalainen lastenkirja Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten kokemusta sodasta

Aiheeseen liittyvää

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Monipuolista taidetta Helsingin juhlaviikoilla: Tanssia, klassikot ja basson voimaa

Monitaiteelliset Helsingin juhlaviikot esittelevät Akram Khanin tanssiteoksen ja Esa-Pekka Salosen johtaman sinfoniaorkesterin.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Jaa somessa

Ukrainalaisen Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja Ilmahälytysten lapset on syntynyt Kiovassa ilmahälytysten soidessa.

Se näyttää, millaista on elää lapsena sodan keskellä, mutta myös sen, miten ihmisten keskinäinen tuki ja yhteys pitävät toivoa yllä.

Teoksen ilmestyessä 24.2. Ukrainan sodan alkamisesta tulee täyteen vuosi. Keväällä 2022 Tammi julkaisi Denysenkon kirjan Maja ja ystävät Ukrainan lasten auttamiseksi. Myös uuden kirjan tuotto ohjataan Suomen Unicefin kautta lyhentämättömänä ukrainalaislasten hyväksi.

Kansi
Ilmahälytysten lapset (kuvitus Olena London, suomennos Eero Balk)

Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.

Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja ”Ilmahälytyksen lapset” on syntynyt sodan keskellä.

Viime keväänä ilmestyneen Maja ja ystävät -kirjan avulla kerättiin 50 000 euroa ukrainalaislasten auttamiseksi. 
Denysenko on pysynyt Kiovassa koko sodan ajan. Hän kertoo lasten tilanteesta sodan keskellä:

”Joulukuun virallisen tilaston viimeisimmät luvut Venäjän hyökkäyksen lapsiuhreista: 450. Meillä ei ole vieläkään tietoja Mariupolissa kuolleista, koska emme pääse väliaikaisesti miehitetyille alueille. Venäjän lapsiasiamies ilmoittaa ylpeänä ja kiitollisena, että hän on adoptoinut pojan Mariupolista. Tämä poika vietiin Mariupolista väkisin Venäjän alueelle, kukaan ei tiedä mitä hänen perheelleen tapahtui. Tämä on sotarikos. Venäjä kaappaa ukrainalaisia lapsia, tuhoaa heidän identiteettinsä, aivopesee ja altistaa heidät voimakkaalle Venäjän propagandalle.”

”Ulkomaille sotaa paenneet lapset ovat aloittaneet koulunkäynnin. He kaipaavat kotiin, ikävöivät Ukrainaan jääneitä läheisiään. Kiovassa on nyt rauhallisempaa, olemme sopeutuneet energiapulaan. Lapset ovat tottuneet menemään pommisuojaan, koska ohjushyökkäyksiä on joka päivä. He yrittävät käydä koulua, mutta se on erittäin vaikeaa näissä olosuhteissa. Sota on aina lapsia vastaan. Kaikkien demokraattisten yhteiskuntien täytyy yhdistää voimansa ja toimittaa maamme kipeästi tarvitsemaa aseapua, jotta Ukraina voi suojella Ukrainan ja Euroopan lapsia”,

Denysenko vetoaa. 
Kuva
Larysa Denysenko

Ilmahälytysten lapset -kirjaa on hyvä lukea yhdessä aikuisen kanssa. Kirja kertoo, että vaikka pommisuojat, ilmahälytykset ja pakolaisuus ovat ukrainalaislasten todellisuutta tällä hetkellä, jonain päivänä sota loppuu. 

Larysa Denysenko on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi Ukrainassa. Häneltä on suomennettu kaksi lastenkirjaa: Maja ja ystävät (Tammi 2022) ja Ilmahälytysten lapset (Tammi 2023).

Lähde Tammi

spot_img