Ukrainalainen lastenkirja Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten kokemusta sodasta

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Luupäitä tarvitaan jälleen – Mick Herronin palkittu vakoojasarja jatkuu

Brittikirjailija Mick Herron nousee John le Carrén paikalle vakoilukirjallisuuden mestariksi.

Jaa somessa

Ukrainalaisen Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja Ilmahälytysten lapset on syntynyt Kiovassa ilmahälytysten soidessa.

Se näyttää, millaista on elää lapsena sodan keskellä, mutta myös sen, miten ihmisten keskinäinen tuki ja yhteys pitävät toivoa yllä.

Teoksen ilmestyessä 24.2. Ukrainan sodan alkamisesta tulee täyteen vuosi. Keväällä 2022 Tammi julkaisi Denysenkon kirjan Maja ja ystävät Ukrainan lasten auttamiseksi. Myös uuden kirjan tuotto ohjataan Suomen Unicefin kautta lyhentämättömänä ukrainalaislasten hyväksi.

Kansi
Ilmahälytysten lapset (kuvitus Olena London, suomennos Eero Balk)

Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.

Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja ”Ilmahälytyksen lapset” on syntynyt sodan keskellä.

Viime keväänä ilmestyneen Maja ja ystävät -kirjan avulla kerättiin 50 000 euroa ukrainalaislasten auttamiseksi. 
Denysenko on pysynyt Kiovassa koko sodan ajan. Hän kertoo lasten tilanteesta sodan keskellä:

”Joulukuun virallisen tilaston viimeisimmät luvut Venäjän hyökkäyksen lapsiuhreista: 450. Meillä ei ole vieläkään tietoja Mariupolissa kuolleista, koska emme pääse väliaikaisesti miehitetyille alueille. Venäjän lapsiasiamies ilmoittaa ylpeänä ja kiitollisena, että hän on adoptoinut pojan Mariupolista. Tämä poika vietiin Mariupolista väkisin Venäjän alueelle, kukaan ei tiedä mitä hänen perheelleen tapahtui. Tämä on sotarikos. Venäjä kaappaa ukrainalaisia lapsia, tuhoaa heidän identiteettinsä, aivopesee ja altistaa heidät voimakkaalle Venäjän propagandalle.”

”Ulkomaille sotaa paenneet lapset ovat aloittaneet koulunkäynnin. He kaipaavat kotiin, ikävöivät Ukrainaan jääneitä läheisiään. Kiovassa on nyt rauhallisempaa, olemme sopeutuneet energiapulaan. Lapset ovat tottuneet menemään pommisuojaan, koska ohjushyökkäyksiä on joka päivä. He yrittävät käydä koulua, mutta se on erittäin vaikeaa näissä olosuhteissa. Sota on aina lapsia vastaan. Kaikkien demokraattisten yhteiskuntien täytyy yhdistää voimansa ja toimittaa maamme kipeästi tarvitsemaa aseapua, jotta Ukraina voi suojella Ukrainan ja Euroopan lapsia”,

Denysenko vetoaa. 
Kuva
Larysa Denysenko

Ilmahälytysten lapset -kirjaa on hyvä lukea yhdessä aikuisen kanssa. Kirja kertoo, että vaikka pommisuojat, ilmahälytykset ja pakolaisuus ovat ukrainalaislasten todellisuutta tällä hetkellä, jonain päivänä sota loppuu. 

Larysa Denysenko on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi Ukrainassa. Häneltä on suomennettu kaksi lastenkirjaa: Maja ja ystävät (Tammi 2022) ja Ilmahälytysten lapset (Tammi 2023).

Lähde Tammi

spot_img