Naantalin Musiikkijuhlat julkisti ensimmäisen Elina Vähälän suunnitteleman ohjelman

Aiheeseen liittyvää

Ystävyyden ja vihan sävyttämä lapsuus 1930-luvun Italiassa – Beatrice Salvionin läpimurtoromaani

Beatrice Salvionin 'En pelkää mitään' tuulettaa ystävyyden ja vihan teemoja fasistisessa Italiassa.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Z-sukupolvi – Nuorten syvä lojaalius Venäjän valtiolle paljastuu

Ian Garnerin 'Z-sukupolvi' -kirja tarjoaa kylmäävän näkymän Venäjän nuorten syvään juurtuneeseen, valtion tukemaan fasismin ihannointiin.

Haastattelussa kotimuusikko mrkeyboard

Tällä kertaa tutustumme innokkaaseen musiikinsoittajaan, mrkeyboardiin! Hän on kotimuusikko ja innokas musiikin harrastaja.

Kuuntelemalla auttaminen on taito – Opi uudessa kirjassa

Olli Lehtisen uusi kirja "Auta kaveria keskustellen" on kattava opas empaattiseen ja taitavaan keskusteluavun antamiseen.

Jaa somessa

Uusi taiteellinen johtaja on uudistanut esiintyjäjoukkoa ja tuonut konsertteihin vahvemmat teemat

Naantalin Musiikkijuhlien pääfestivaali toteutetaan jälleen 6.-17.6.2023. Ohjelman on suunnitellut ensimmäistä kertaa viulisti Elina Vähälä, joka nimettiin tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi viime kesänä tehtävässä yli 40 vuotta toimineen Arto Noraksen jälkeen.

kuva Jari Hämäläinen
Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä. Photo Jari Hämäläinen

Korkeatasoisen ja kansainvälisen ohjelmakokonaisuuden perinne jatkuu vahvana, mutta myös uudistuksia on luvassa, erityisesti esiintyjäjoukossa sekä joissain hieman totuttua kevyemmissä sisällöissä.

”Naantalin Musiikkijuhlille on ollut ominaista taiteilijoiden keskinäinen hyvä henki ja jopa perhemäisyys, joka kuuluu esityksissä ja on koettavissa tapahtuman tunnelmassa. Tätä haluan ehdottomasti jatkaa, mutta nyt pitkälti uusin taiteilijavoimin. Olen halunnut koota festivaalille ihailemiani taiteilijoita, joiden kanssa olen työskennellyt ympäri maailmaa”,

kertoo Elina Vähälä.
Kuva Benjamin Ealovega
Irlantilainen pianisti Barry Douglas hurmasi viime kesänä niin yleisön kuin kriitikotkin. Hän esiintyy ensi kesänä jälleen Naantalissa. Photo Benjamin Ealovega

Tulevan kesän keskeisiä taiteilijoita ovat Elina Vähälän itsensä lisäksi muun muassa sopraanot Helena Juntunen ja Tuuli Lindeberg, viulistit Liza Ferschtman, Jan Söderblom ja Anna-Liisa Bezrodny, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Jan-Erik Gustafsson ja Amalie Stalheim, kontrabasisti Niek de Groot, käyrätorven soittaja Benoît de Barsony sekä klarinetisti Matthew Hunt. Suomen kansainvälisesti tunnetuin jousiskvartetti Meta4 esiintyy festivaalilla useissa konserteissa, erilaisissa kokoonpanoissa.

Irlantilainen pianisti Barry Douglas, joka ihastutti kesällä 2022 niin yleisön kuin kriitikotkin, on mukana Naantalissa myös tulevana kesänä. Festivaalilla debytoi myös vahvaa kansainvälistä uraa tehnyt pianisti Paavali Jumppanen.

Kuva
Suomalainen huippuviulisti Anna-Liisa Bezrodny on mukana Naantalin Musiikkijuhlilla tulevana kesänä.

Konserteissa vahvemmat sisällölliset teemat

Myös sisällöllisesti konserteissa on tapahtunut uudistuksia. Kussakin konsertissa on aiempaa vahvemmin kantava sisällöllinen teema, kuten vaikkapa 17.6.

Hetkiä ajassa -päätöskonsertissa, joka käy läpi vuodenajat Sebastian Fagerlundin Syyspäiväntasauksesta Astor Piazzollan Talveen ja Vernon Duken ihastuttavaan April in Parisiin Emma Salokosken ja Marzi Nymanin tulkitsemana.

Konsertti huipentuu George Crumbin jopa aavemaiseen Kesäillan musiikkiin. Kesäkuun 8. päivä toteutuva Sibeliuksen siimeksessä -konsertti puolestaan koostuu Jean Sibeliuksen sekä vahvassa kansainvälisessä nosteessa olevan suomalaissäveltäjän Outi Tarkiaisen luonnon innoittamista sävellyksistä.

Festivaali käynnistyy kapulanvaihtokonsertilla, jossa kuullaan entisen ja nykyisen taiteellisen johtajan yhteisesityksenä Aulis Sallisen viululle ja sellolle säveltämän sekä Vähälälle ja Norakselle omistaman Duo per due -teoksen kantaesitys. Premiere-konsertissa 6.6. kuullaan myös muun muassa Cesar Franckia.

Viulistit vahvasti esillä – myös festivaalin kaikkien aikojen nuorimpana esiintyjänä
Viulistit ovat ensi kesänä erityisen vahvasti esillä. Sibelius-viulukilpailun tuore voittaja Inmo Yang esiintyy Sinfonia Lahden solistina kapellimestari John Storgårdsin johdolla 7.6., ja perjantaina 9.6.

Kuva
Sibelius-viulukilpailun tuore voittaja Inmo Yang tähdittää konserttia 7.6. Sinfonia Lahden solistina, kapellimestari John Storgårdsin johdolla.

Mysterium-konsertissa kuullaan kymmenen Heinrich Ignaz Biberin Mysteerisonaattia, jotka uudistivat vuonna 1670 viulunsoiton mahdollisuuksia niin tunteellisilla kuin virtuoosisillakin vaatimuksillaan.

Kuva Marco Borggreve
Alankomaalainen huippuviulisti Liza Ferschtman vierailee Naantalissa kesällä. Photo Marco Borggreve

Tämän harvoin kuullun barokkihelmen esittävät alankomaalainen huippuviulisti Liza Ferschtman ja Suomessa asuva virolainen cembalisti Irina Zahharenkova.

”En ole korostanut viulun roolia tietoisesti, mutta on luonnollista, että se omana instrumenttinani on saanut ohjelmassa vahvan aseman. Naantalin Musiikkijuhlilla debytoi myös yksi omista oppilaistani, joka on nuoresta iästään huolimatta jo voittanut kansainvälisiä kilpailuita”,

Vähälä kertoo.

Viulistilupaus Lilja Haatainen on kaikkien aikojen nuorin Naantalin Musiikkijuhlilla koskaan esiintynyt taiteilija, vasta 12-vuotias. Hänen tulkintansa Kreislerin kiihkeästä Preludista ja allegrosta kuullaan iltapäiväkonsertissa Uutta, vanhaa, lainattua Raision kirkossa sunnuntaina 11. kesäkuuta.

Reijo Koirikivi
Sopraano Helena Juntunen tähdittää Naantalissa muun muassa konserttia Schubertiade 11.6.2023. Photo Reijo Koirikivi

Kohtalon lauluista Intohimon sointiin

Kuva Tero Ahonen
Suomen kansainvälisesti tunnetuin jousikvartetti Meta4 on mukana useammassa Naantalin Musiikkijuhlien konsertissa kesällä 2023. Photo Tero Ahonen

Franz Schubertin rakastetuimpia teoksia kuullaan sunnuntai-iltana 11.6. Schubertiadessa, joka sisältää Barry Douglasin ja Paavali Jumppasen tulkinnan Schubertin Fantasiasta sekä Helena Juntusen tähdittämän Paimen kalliolla -teoksen.

Jahti-konsertin neljä suosittua teosta kertovat elämän ja kuoleman tarinoita 12.6. muun muassa Meta4:n tulkintoina.

Kadonnutta valoa etsimässä -konsertti tiistaina 13.6. esittelee Sebastian Fagerlundin, Franz Lisztin ja Ralf Gothonin sävellyksiä.

Kuva
Legendaarinen saksalainen lied-pianisti Hartmut Höll vierailee Naantalissa kesäkuussa Mahler-ohjelmistolla yhdessä mezzosopraano Yajie Zhangin kanssa.

Intohimon syövereihin sukelletaan

keskiviikkona 14.6. konsertissa Intohimon sointi, jossa kuullaan Leoš Janáčekin Intiimejä kirjeitä -jousikvartetto Meta4:n kiihkeänä tulkintana, himosta ja kaipuusta toisen luo kertova Richard Wagnerin Tristan ja Isolde, amerikkalaisen Amy Beachin myöhäisromanttista intohimoa säästämätön pianokvintetto sekä äärimmäisyyksien vuoropuhelua Krysztof Pendereckin Duo Concertantessa viululle ja kontrabassolle.

Perinteinen saaristomerta kunnioittava In honorem maris -konsertti toteutuu myös tulevana kesänä, tarjoten muun muassa Claude Debussyn Uponneen katedraalin ja La Merin 15. kesäkuuta.

Gustav Mahlerin dramaattisen kauniille sävelmille omistettua Kohtalon laulut -liedkonserttia tähdittävät mezzosopraano Yajie Zhang sekä legendaarinen liedpianisti Hartmut Höll perjantaina 16. kesäkuuta.

Kevyempiä sisältöjä ja uutuutena päätösklubi

Lauantain 10.6. pääkonsertissa Naantalin kirkossa kuullaan Samuli Edelmannin vuonna 1997 julkaiseman, kulttimaineeseen nousseen Vaiheet-albumin sekä myöhemmän Vaiheet 2:n rakastetuimpia sävelmiä, jotka hänen isänsä Toni Edelmann oli säveltänyt muun muassa Goethen, Hessen ja Shakespearen teksteihin.

Saksofonisti Jukka Perkoa kuullaan Vaiheet-konsertin lisäksi myös Illalliskonsertissa Billie Holidayn tunnelmissa 8.6. Naantalin Kaivohuoneella yhdessä PreBobbers-yhtyeen ja blueslaulaja Marjo Leinosen kanssa. Festivaalin päättää uutuutena päätösklubi Emma Salokoski & ystävät.

Lähde Naantalin Musiikkijuhlat

spot_img