Sonqo julkaisee uuden singlensä I’m Done 2.12.

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Sonqon uusin single I´m Done lähtee liikkeelle kuuntelijansa luureihin liimaavan soulahtavan groovaavan kitarariffin kera, ja sitten mennään!

Säkeistön jälkeen biisi lähtee valumaan toolmaisesti svengaavaan kertosäkeeseen, jossa laulaja Nipin julistaminen saa itsevarmuudessaan hiljaisimmatkin kaverit nousemaan takarivistä ja vetämään kättään lippaan.

I'm done

”Alan olla kyllästynyt ympärillä näkemiini rooleihin, joita ihmiset jopa huomaamattaan omaksuvat. Aikuisuuden lokeroiden, fiksuuden ja kypsyyden määritelmät vyöryvät kaiken muun ”suorita-sitä ja tätä”-elämänohjeiden kylkiäisinä joka tuutista. Sain itsenikin tästä roolileikistä kiinni taannoin, ja totesin, että nyt riittää. Pönötys, rajaton tuloshakuisuus ja se niin harmoninen me-henki eri yhteisöissä tuntuu saavan aikaan illuusion täydellisestä taivaallisesta valtatiestä, jota kiitolaukataan kohti burn outia, unohtaen samalla ilo, leikki ja elämän hetkistä aidosti nauttiminen. Sekä ennen kaikkea oma itsemme. Toki karrikoin asioita, mutta nämä ajatukset pohjautuvat oikeassa elämässä jopa surullisiin kohtaamiini tilanteisiin”,

pohjustaa laulaja Nippi kappaleen tarinaa.

“Biisistä muodostui oikea emansipaation soundtrack, joka vaihtelee itsetietoisen kiukkuisesta kitaroinnista raskaampaan julistamiseen”,

runoilee Kissa kappaleesta. ”Pahimmissa tapauksissa joku korkeammalle itsensä asettava, suuren egonsa ja hautaamiensa rikkinäisten haaveiden keskeltä konsultoiva katsoo oikeudekseen neuvoa, miten jonkun muun tulisi sitä sitten-kun-elämäänsä elää, kaikkien elämänalueiden täydellisessä tasapainossa. Näen toki tässä hyvääkin, mutta liian usein sokeudumme sille, että tässä suorituksessa mennään reippaasti laidan yli, ja hintalappuun on kirjoitettu syvimmät unelmat, elämisen riemu ja vapaus. Vapaus vaikkapa kieriä mutalammikossa, pukeutua riikinkukoksi, tai olla oman elämäsi rockstara. Kumman valitsisit?”,

kysyy Nippi lopuksi.Musiikillisesti kappaleessa pyöritään osittain Toolin jo raivaamilla tonteilla. Ja sekös ysärin fiiliksistä ammentavalle bändille on vain kunnia-asia. Pieni ripaus itämaisia melodiakulkuja ja kitarariffejä ei ole koskaan satuttanut ketään!

Sonqo

Kun sydän sanoo, että jotain on tehtävä, niin silloin rohkeimmat tarttuu toimeen. Näin teki Hanna “Nippi” Koukku, kun uutta musiikkia alkoi kanavoitumaan muutama vuosi sitten. Tästä juontuukin bändin nimi Sonqo, joka tarkoittaa cree-kielellä sydäntä.

Hanna löysi rinnalleen musiikin kätilöksi Sami “Kissa” Niinikosken, ja bändin ensimmäiset kappaleet alkoivat kasvaa teoksiksi. Sonqo julkaisi debyyttikappaleensa Didn´t You Like It Bumpy 2021, jota seurasi Keep Your Faith 2022.

Syyskuussa päivänvalon näki When the Leaves Fall, jonka myötä bändin soundi oli jalostunut omanlaiseksi keitokseksi modernia rockia, progen koukkuisuutta sekä tarttuvia melodioita. Bändin kokoonpanoon kuuluvat myös kosketinsoittaja Roland (sic), sekä basisti Eemeli. “Kun Eemeli ja Roland tulivat bändiin, niin kaikki alkoi toimimaan. Bändin sielu rakentui tiiviin eloisaksi organismiksi, pumppaavaksi sydämeksi”, painottaa Kissa kokoonpanon vaikutusta lopputulokseen.

Sonqon musiikki rikkoo sävellyksissään kaavoja ja venyttää rajoja, nyt ja tulevaisuudessa. Kappaleissa yhdistyy useampiakin suuntauksia, eikä edes tekemällä tehdyn nokkelasti, vaan hämmästyttävän luonnollisesti. Aivan kuin tämän olisi näin aina kuulunutkin mennä. Sonqon musiikin synnyssä ei ole suotu pienintäkään ajatusta perinteiselle teoreettiselle sävellyksen ohjenuoralle. Kyseenalaistetaan mikä tahansa opetettu kaava, koska eikö elämässä ja uuden keksimisessä ole kyse sääntöjen rikkomisesta, hyvällä tavalla?

”Otetaan riskejä, tehdään ennalta-arvaamattomia käännöksiä, ja seistään niiden takana ranka suorassa, koska tämä on meidän musiikillinen totuus”,

alleviivaavat Nippi ja Kissa.

Ja tästä on kysymys Sonqon musiikissa. Sydämen intuition johdattaman musiikin kanavoinnista, normeja kyseenalaistavien muusikkosielujen syvimmistä sopukoista. Temaattisesti bändin lyriikat kertovat sanomaa isoista asioista kyseenalaistaen normeja. Kysyen mitä itse elämässä todella haluat?

Sonqon laulaja-sanoittaja Nippi on itse jatkuvassa nälässä henkisen kasvun tutkimisen ja oman, rehellisen aidon äänen ja oman suunnan löytämisen suhteen. Tähän hän haluaa kannustaa jokaista ihmistä muistuttaakseen, mistä elämässä tulisi olla kysymys.

”Pohjimmaisia tarkoituksia löytääkseen on kyseenalaistettava kaikki, mitä ikinä on oppinut, mitä ikinä on uskonut ja mitä ikinä on pelännyt”,

alleviivaa Nippi.

Sonqo: When the Leaves Fall

Esittäjä: Sonqo
Kappale: I´m Done
ISRC: QZTAY2284823
Kesto: 5:14
Teosto: OK

Muusikot:

Laulu: Hanna ”Nippi” Koukku
Kitarat: Sami ”Kissa” Niinikoski
Basso: Eemeli Utunen
Koskettimet: Roland Möller
Rummut: Sami ”Kissa” Niinikoski

Säv: Sami ”Kissa” Niinikoski
San: Hanna ”Nippi” Koukku
Tuottaja, miksaus ja masterointi: Sami ”Kissa” Niinikoski

Lähde Raate Music

spot_img