Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista on Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain) on voittanut Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle on arvoltaan 30 000 euroa. Palkinnon voittajan valitsi ylilääkäri Hanna Nohynek. Finlandia-voittajat julkistettiin 30.11.2022.

Kuva
Kuva: Ari Haimi

Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain) on voittanut Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle on arvoltaan 30 000 euroa. Palkinnon voittajan valitsi ylilääkäri Hanna Nohynek. Finlandia-voittajat julkistettiin 30.11.2022.

”Kun pari viikkoa sitten sain kuulla olevani ehdolla, totesin, että jo ehdokkuus on voitto. Korostin silloin, että se on voitto minun tai tämän kirjan sijaan kirjallisuudelle – sille, että sitä kirjoitetaan ja luetaan, ja ennen kaikkea sille, että siitä kirjoitetaan. Jos ehdokkuus on jo voitto, on vaikea sanoa, mitä voitto sitten on”,

pohti Ville-Juhani Sutinen Finlandia-palkintotilaisuudessa pitämässään puheessa.

Vaivan arvoista onkin kirjailijan rakkaudentunnustus kirjallisuudelle.

”Tuntuu merkittävältä, että palkinnon saa nimenomaan sellainen kirja, jonka kirjoitin puhtaasti omasta kiinnostuksestani ja rakkaudestani kirjallisuuteen. Samalla olen erittäin ylpeä siitä, että tämä on kaiketi ensimmäinen kerta, kun tyylipuhtaat esseet palkitaan tieto-Finlandialla. Se saa ajattelemaan, että palkinto on voitto esseelle, nonfiktiolle ja tietokirjan ohella tietokirjallisuudelle, kauniisti ilmaistulle todelle.” 

Ville-Juhani Sutinen

Sutinen tarkastelee Vaivan arvoista -esseekokoelmassaan kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen Pilgrimage-romaanisarjaan ja Irmari Rantamalan Harhamasta Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan. Kirjailija pohtii esseissä, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa ja tähän aikaan.

Onko pitkien ja vaikeiden kirjojen lukeminen pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä helpommat teokset eivät voi tarjota?

Ville-Juhani Sutinen on Jyväskylässä asuva kirjailija ja kääntäjä. Häneltä on ilmestynyt niin runoutta, romaaneja kuin tietokirjallisuutta. Avain on kustantanut aikaisemmin Sutisen kirjallisuutta käsittelevät teokset Sivupolkujakirjoituksia kirjallisuudesta ja paikasta (2020) ja Kadotetut sukupolvet (2018).

Ville-Juhani Sutisen Finlandia-palkintopuhe on julkaistu kokonaisuudessaan Kustantamon kuulumisia -blogissa. 

Lähde Avain

spot_img