SILMÄT -yhtye

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Jaa somessa

Silmät oli lyhytaikainen postpunk (mikä tyhmä kategoriointi taas)-yhtye Helsingistä, jonka perustaja oli Jore (Jorma Vastelin).

Hän oli ollut aiemmin mm. 000 ja Musta Paraati-yhtyeissä ja viimeksimainitusta hän oli eronnut sen mennessä kuulemma liian kaupalliseen suuntaan. Viimeinen niitti taisi olla kolmiulotteiset kuvat OK-lehdessä, johon hän ei mennyt, vaan siellä on jo tuleva solisti Njassa.

Yhtye

Mukaan tulivat Kuudes Tunti-yhtyeen basisti Milli (Mika Miettinen) ja rumpali Ana (Antti Reini). Jore itse soitti aluksi kitaraa ja lauloi. Vuosi oli 1983. Hyvin pian yhtye muuttui nelimiehiseksi, kun kitaraan tuli Ölli (Olli) Hilden Problemsista. Koska Joren meriitit jo tunnettiin, ei levytyssopimus tuottanut vaikeuksia ja pian mentiin jo studioon tuottajana Jimi Sumen.

Syntyi hieno single Haudattu/Toinen maailma, josta kyllä goottitunnelma loistaa aika paljon poissaolollaan. A-puolen nimestä ja tekstistä huolimatta biisi on jotenkin kuitenkin positiivisempaa, kuin Joren tekstit Paraatille, johtuukohan tämä lopun naurunremakkakohtauksesta, eli tuntuu kuin hän vitsailisi menneisyytensä kanssa.

Toinen maailma taas on erittäin tarttuva kolmen soinnun rockbiisi, ei siis minkään Chuck Berryn tapaan, vaan enemmän joidenkin Curen tai Echo & The Bunnymenin tapaan. Tai ei nyt niidenkään, koska tämä on kuitenkin rockia, eikä mitään syntikkamusaa.

Jommallakummalla puolella soittaa bassoa (ilmeisesti b-puolella) mm.Widowsissa ja Pelle OY:ssä soittanut T.B.Widow (Tapio Kakko) ja koskettimissa lienee Sumen itse. Kansikuvassa esiintyvät vain Milli, Reini ja Jore. Sinkusta otettiin Svart Recordsin toimesta uusintapainos 2016 mustalla ja valkoisella vinyylillä.

Samoissa sessioissa Finnvoxilla äänitettiin myös kolmas biisi Valot, joka löysi noiden kahden muun mukana tiensä Jeanne D’arc-Johanna Palaa-kokoelmalle. Valot on myös hieno biisi ja saa miettimään, mitä tästä bändistä olisi voinut tullakaan, kun jokainen levytetty biisi on tätä luokkaa. Kokoelma kävi nopeasti harvinaiseksi ja tuota biisiä oli vaikeaa löytää ennenkuin Johanna otti siitä CD-painoksen vuonna 2010.

Yhtye keikkaili mm. Ämy-rockissa, mutta sinkun jälkeen kokoonpano meni melkein kokonaan uusiksi; Milli keskittyi Kuudenteen Tuntiin, Ölli meni mm.Backslidersiin ja Problemsiin ja tilalle tuli mm.Stressissä ja Pelle OY:ssa soittanut Jesu (Juha) Hämäläinen ja kitaraan Zape (Tero Kanniainen). Tällä jatkettiin vuoteen -84, kunnes harmiksi se oli siinä.

Reini meni Cartoon Rockersiin ja loppu tuli siinä jutussa jo selväksi. Zapen myöhempiä yhtyeitä olivat mm. Dolphins ja Killström. Hän kuoli 2015. Jore itse teki ensin LP:n vanhan yhtyeensä Nolla Nolla Nollan kanssa (hieno LP onkin!) ja liittyi Millin myös LP:n julkaisseeseen Kuudenteen Tuntiin. Kuudes Tunti levytti 1985 singlen Pää syö omat silmänsä/Aikuisten katseissa, mutta sessioissa äänityspöydälle kaatui olutpullo ja pöytä vaurioitui.

Single jäi julkaisematta ja se julkistettiin vasta Kuudennen Tunnin LP:n uusinpainoksella ( Kuinka tänään voit, 2LP, Svart) vuonna 2013. Millin kanssa oli kuulemma vaikea tulla toimeen ja bändi hajosi pian.

Milli soitti vielä ainakin Raine Salon Bodyguardsissa ja Sound Storm Shockissa, mutta kuoli vain 31-vuotiaana vuonna 1994. Jorella oli vielä ainakin Dead Society-niminen yhtye, joka valitettavasti ei levyttänyt ja esiintyi muuten suomeksi ja soitti omien biisien lisäksi mm. 000:aa ja Silmiä. Onneksi edes youtubessa pyörii livenauha vuodelta 1991.

Jorekin valitettavasti kuoli vieläkin nuorempa kuin Milli, 30-vuotiaana Virossa vuonna 1993. Hän oli muuttanut kommuuniin Saarenmaalle liityttyään ITU-ryhmään. Jorella oli synnynnäinen sydänvika.

discografia:

  • 7″:Haudattu/Toinen maailma (Johanna JHNS 545) 1983
  • uusintapainos:(Svart Records SRE 044) 2016, musta tai valkoinen vinyyli

kokoelmilla:

  • Haudattu, Toinen maailma, Valot LP:llä JEANNE D’ARC – JOHANNA PALAA (Johanna JHN 2500) 1983
  • CD:(Johanna JHNCD 2500) 2010Haudattu, Valot kasetilla VARJOKUVAT (Polarvox AMC 1033) 1984
  • Haudattu 2CD:llä PORKKALANKATU 1 (Spinefarm LEBA 1) 2000
  • Haudattu CD:llä EILISEN JÄLKEEN -SUOMALAISTA POSTPUNKIA 1981-1987 (Stupido Records TWINCD 11) 2010
  • Haudattu 6CD:llä LONTOON SKIDIT – 144 JOHANNA-SINGLEÄ VUOSILTA 1979-1984 (Johanna 4703360/Universal Group 4703360) 2014

-V. Vahtera

spot_img