Audiotohtori: JE-1200 – kasarihevin airut

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Monelle 80-luvulla kitaransoiton aloittaneelle tai kyseistä aikakautta fanittavalle kitaristille on melko varmasti tullut jossain vaiheessa tilutusvuosia vastaan Jacksonin valmistama JE-1200-piiri tai jokin sen variaatio, ainakin tiedostamatta.

Charvel-kitarat
Teräväkärkinen headstock oli vallitseva tyyli 80-luvun kitaroissa. Monissa tällaisissa kitaroissa oli sisällä myös Jackson JE-1200 -boostipiiri.

”Moni kitaristi haluaa kuitenkin soundeiltaan joskus harvoin myös muutakin kuin paksua, keskialuevoittoista tukkaheviäänivallia. Yksi vaihtoehto on irroittaa JE-1200-kokonaisuus kitarasta ja sovittaa se rikkinäiseen stompbox-pedaaliin.”

JE-1200-piiri irroitettuna
JE-1200-piiri irroitettuna

Mikäli kitara on vaatinut aktiivista patterinvaihtoa ja tarjosi helposti puuroutuvaa ja mukavan kompressoitunutta soundia, melko varmasti suurin syypukki tälle on juuri JE-1200.

Klassinen kasaripiiri

Kyseinen patterilla toimiva piiri löytyi lukuisista Jackson- ja Charvel-brändätyistä kitaroista 80-luvun loppupuolella sekä 90-luvun alkupuoliskolla. Piiri tarjosi reilun korotuksen kitaran äänenvoimakkuuteen, ja tyypillisesti sitä käytettiin yhdessä matalatehoisten Jackson J50- sekä J200-sarjan kitaramikrofonien kanssa.

Monesti piiriä kutsutaan myös JE-1200 mid boostiksi, koska piirin kolmas säätöpotentiometri perinteisen äänenvoimakkuuden ja tonen lisäksi tarjosi massiivisen korotuksen keskitaajuuksiin. Täydellistä. Siis niille jotka etsivät täydellistä kasarikitarasoundia.

Mikään ei myöskään estänyt piirin käyttämistä muiden, suurempitehoisten mikrofonien kanssa. Myöskin Jackson J50-/J200-mikit ovat riittävän tehokkaita ajaakseen asiansa normaaleina passiivimikrofoneina toisin kuin esimerkiksi EMG:n tai Seymour Duncanin Blackouts -mikrofonit, joiden signaali on auttamattoman heikko ilman mikrofonien omaa esivahvistinta.

Vanha BOSSin pedaali
Vanhasta BOSSin pedaalista saa mainion ulkokuoren, erityisesti jos potikoiden määrä on sopiva.

Jatkuvaa paristojenvaihtoa

Eräs piiriin liittyvä ongelma on varsin tehosyöppö operaatiovahvistin, ja spandex-kitaristin olikin ennen keikkaa syytä varmistaa että on vaihtanut kitaraansa tuoreen 9V pariston. Nykyään nopea ratkaisu tähän ongelmaan on korvata kyseinen operaatiovahvistin jollain vastaavalla mutta vähävirtaisemmalla vaihtoehdolla, kuten Texas Instumentsin TL072:lla (https://www.ti.com/product/TL072).

Vinkki erilaista soundia hakeville

Moni kitaristi haluaa kuitenkin soundeiltaan joskus harvoin myös muutakin kuin paksua, keskialuevoittoista tukkaheviäänivallia. Yksi vaihtoehto on irroittaa JE-1200-kokonaisuus kitarasta ja sovittaa se rikkinäiseen stompbox-pedaaliin.

JE-1200 ahdettuna BOSSin OS-2-pedaalin sisään. BOSS.
JE-1200 ahdettuna BOSSin OS-2-pedaalin sisään. BOSS.

Esimerkiksi BOSSin pedaalit ovat tähän tarkoitukseen sopivan kokoisia. Hyvällä tuurilla pedaalissa olevat potentiometrit ovat oikeankokoisia ja -tyyppisiä JE-1200:lle, jolloin on verrattain helppoa kolvilla sorkkimalla yhdistää ne oikeille paikoilleen.

Myöskin JE-1200 toimii mukisematta pedaaleissa tyypillisesti käytetyillä 9V adapterijännitteellä, joten käyttöjännite- sekä virtasyöppöysongelmat ovat samalla ratkaistu. Tässä on kuitenkin oltava varovainen ja varmistua että kytkee navat oikein (ja käyttää oikeapolariteettista 9V adapteria) tai muuten saattaa käräyttää piirin operaatiovahvistimen – piirissä ei ole virransyötössä diodia / estoa väärinpäin olevalle käyttöjännitteelle.

Alexi Laiho -boostia

Onnistuneesti toteutettuna JE-1200 pedaalimuodossa on mahtava ratkaisu juuri SITÄ kasariboostisoundia hakevalle.

Myöskin varhaisen Children of Bodomin / Alexi Laihon soitannan fanit osaavat varmasti arvostaa suosikkiboostin löytymistä pedaalilaudasta, vaikkei sitä koko ajan tarvitsisikaan käyttää.

Katso muut audiovinkit Audiotohtorin pääsivulta.

– A. Sorsa

spot_img