Audiotohtori: JE-1200 – kasarihevin airut

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Monelle 80-luvulla kitaransoiton aloittaneelle tai kyseistä aikakautta fanittavalle kitaristille on melko varmasti tullut jossain vaiheessa tilutusvuosia vastaan Jacksonin valmistama JE-1200-piiri tai jokin sen variaatio, ainakin tiedostamatta.

Charvel-kitarat
Teräväkärkinen headstock oli vallitseva tyyli 80-luvun kitaroissa. Monissa tällaisissa kitaroissa oli sisällä myös Jackson JE-1200 -boostipiiri.

”Moni kitaristi haluaa kuitenkin soundeiltaan joskus harvoin myös muutakin kuin paksua, keskialuevoittoista tukkaheviäänivallia. Yksi vaihtoehto on irroittaa JE-1200-kokonaisuus kitarasta ja sovittaa se rikkinäiseen stompbox-pedaaliin.”

JE-1200-piiri irroitettuna
JE-1200-piiri irroitettuna

Mikäli kitara on vaatinut aktiivista patterinvaihtoa ja tarjosi helposti puuroutuvaa ja mukavan kompressoitunutta soundia, melko varmasti suurin syypukki tälle on juuri JE-1200.

Klassinen kasaripiiri

Kyseinen patterilla toimiva piiri löytyi lukuisista Jackson- ja Charvel-brändätyistä kitaroista 80-luvun loppupuolella sekä 90-luvun alkupuoliskolla. Piiri tarjosi reilun korotuksen kitaran äänenvoimakkuuteen, ja tyypillisesti sitä käytettiin yhdessä matalatehoisten Jackson J50- sekä J200-sarjan kitaramikrofonien kanssa.

Monesti piiriä kutsutaan myös JE-1200 mid boostiksi, koska piirin kolmas säätöpotentiometri perinteisen äänenvoimakkuuden ja tonen lisäksi tarjosi massiivisen korotuksen keskitaajuuksiin. Täydellistä. Siis niille jotka etsivät täydellistä kasarikitarasoundia.

Mikään ei myöskään estänyt piirin käyttämistä muiden, suurempitehoisten mikrofonien kanssa. Myöskin Jackson J50-/J200-mikit ovat riittävän tehokkaita ajaakseen asiansa normaaleina passiivimikrofoneina toisin kuin esimerkiksi EMG:n tai Seymour Duncanin Blackouts -mikrofonit, joiden signaali on auttamattoman heikko ilman mikrofonien omaa esivahvistinta.

Vanha BOSSin pedaali
Vanhasta BOSSin pedaalista saa mainion ulkokuoren, erityisesti jos potikoiden määrä on sopiva.

Jatkuvaa paristojenvaihtoa

Eräs piiriin liittyvä ongelma on varsin tehosyöppö operaatiovahvistin, ja spandex-kitaristin olikin ennen keikkaa syytä varmistaa että on vaihtanut kitaraansa tuoreen 9V pariston. Nykyään nopea ratkaisu tähän ongelmaan on korvata kyseinen operaatiovahvistin jollain vastaavalla mutta vähävirtaisemmalla vaihtoehdolla, kuten Texas Instumentsin TL072:lla (https://www.ti.com/product/TL072).

Vinkki erilaista soundia hakeville

Moni kitaristi haluaa kuitenkin soundeiltaan joskus harvoin myös muutakin kuin paksua, keskialuevoittoista tukkaheviäänivallia. Yksi vaihtoehto on irroittaa JE-1200-kokonaisuus kitarasta ja sovittaa se rikkinäiseen stompbox-pedaaliin.

JE-1200 ahdettuna BOSSin OS-2-pedaalin sisään. BOSS.
JE-1200 ahdettuna BOSSin OS-2-pedaalin sisään. BOSS.

Esimerkiksi BOSSin pedaalit ovat tähän tarkoitukseen sopivan kokoisia. Hyvällä tuurilla pedaalissa olevat potentiometrit ovat oikeankokoisia ja -tyyppisiä JE-1200:lle, jolloin on verrattain helppoa kolvilla sorkkimalla yhdistää ne oikeille paikoilleen.

Myöskin JE-1200 toimii mukisematta pedaaleissa tyypillisesti käytetyillä 9V adapterijännitteellä, joten käyttöjännite- sekä virtasyöppöysongelmat ovat samalla ratkaistu. Tässä on kuitenkin oltava varovainen ja varmistua että kytkee navat oikein (ja käyttää oikeapolariteettista 9V adapteria) tai muuten saattaa käräyttää piirin operaatiovahvistimen – piirissä ei ole virransyötössä diodia / estoa väärinpäin olevalle käyttöjännitteelle.

Alexi Laiho -boostia

Onnistuneesti toteutettuna JE-1200 pedaalimuodossa on mahtava ratkaisu juuri SITÄ kasariboostisoundia hakevalle.

Myöskin varhaisen Children of Bodomin / Alexi Laihon soitannan fanit osaavat varmasti arvostaa suosikkiboostin löytymistä pedaalilaudasta, vaikkei sitä koko ajan tarvitsisikaan käyttää.

Katso muut audiovinkit Audiotohtorin pääsivulta.

– A. Sorsa

spot_img