Kitaraopettajaa etsimässä – Jakso 1 – Matti Kuuppo

Aiheeseen liittyvää

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

Viikon Kovin Biisi: VKB 27/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

I, Cursed julkaisi uuden Death Holograms EP:n

Porin / Ulvilan seudulta kotoisin oleva, vihaista ja raivokasta...

Jaa somessa

Nykyään Youtubessa on video aiheesta kuin aiheesta. Mihin tahansa pulmaan löytyy ohjevideoita ja näin on myös soitonopetuksen laita. Toinen toistaan taitavammat kitaristit pitävät videoblogeja ja opettavat katsojiaan ilmaiseksi.

Nyt tutkitaan, onko henkilökohtaisella soitonopetuksella vielä sijaa kitaransoiton opiskelussa.

Tarkoituksena on tutustua kitaran soitonopettajiin Turun seudulla ja selvittää minkä tyyliseen musiikkiin opetusta on ylipäätään saatavilla.

Rock-kitaroinnin syventäviä opintoja

Ensimmäisessä jaksossa opettajana on PopRockJazz-oppilaitoksen kitaraopettaja Matti Kuuppo ja tyylilajina rock-kitarointi. Miksi kannattaa hankkia soitonopettaja? Miten kitaransoittoa kannattaa opetella? Voiko vanha koira oppia uusia temppuja? Keksi itse lisää kysymyksiä ja katso jakso alta!

”Perusteista on hyvä lähteä liikkeelle” ajattelin, kun jätin autoni parkkiin Turun Mariankadulle. Oikea rappu löytyi helposti ja summerin soiton jälkeen olinkin jo PopRockJazz oppilaitoksen tiloissa. Kitaraopettajani Matti Kuuppo ohjasi minut sisään ja pian pääsimme itse asiaan, eli kitaransoiton opiskeluun.

Ohjeita improvisointiin

Eräs minua monesti askarruttanut asia on se, miten kitarasoolossa improvisoidessa löydän oikeat nuotit otelaudalta. Musiikin teoriaa tuntevana tiedän, että rock-kappaleet usein kulkevat saman sävellajin sisällä. Näin ollen jokaiselle biisin soinnulle löytyy sävellajin asteikosta kolme ”oikeaa” ja neljä ”väärää” nuottia. Vaikka usein kuulee sanottavan, että ei ole oikeita tai vääriä nuotteja, jotain konkreettista selitystä kuitenkin kaipaan latteuksien sijaan.

Matti Kuupon ratkaisu ongelmaan oli yksinkertaisen tehokas: Valitaan yksi nuotti per sointu, jota kohti soolossa soitetaan. Myös skaalan soitolle, sen enempää kappaleen soinnusta välittämättä, on paikkansa. Ei aina tarvitse osua oikeisiin nuotteihin ja seurata orjallisesti soinnun säveliä.

Miten sitten löydän nämä oikeat nuotit otelaudalta? Vastaus tähän on yksi sana, kolmisointukäännökset, mutta tämän mysteerin läpikäynti vaatiikin jo uuden kitaratunnin.

Lisätietoa soitonopettaja Matti Kuuposta

Matti Kuuppo on ammatiltaan muusikko ja musiikinopettaja. Kitaran soiton hän on aloittanut 13-vuotiaana yläasteiässä ja kitaraopettajana vuosia on karttunut mittariin jo 15 vuotta.

Opettamisen lisäksi Kuuppo tekee äänitysstudiotöitä ja soittaa yhtyeissä kuten Kaikukasti, Hullu Ruusu ja Full Moon Swing.

Kitaraopettaja Matti Kuupon yhteystiedot
Kitaraopettaja Matti Kuuppoon saat yhteyden näillä välineillä.

Yhteyden häneen saat puhelimitse, sähköpostilla, Facebookissa ja tarvittaessa myös kirjekyyhkysellä.

Inspiroiva kokemus

Oli inspiroivaa nähdä opettajan soittavan ja sain Matilta loistavia vinkkejä harjoitteluun. Kitaratunnin hinta ei lopulta ole kovin iso siitä saatavaan hyötyyn nähden, jos esimerkiksi käy tunneilla kerran kahdessa viikossa.

Kokonaisuudessaan tämä tunti oli erittäin mukava kokemus!

Palaa Kitaraopettajaa etsimässä -sarjan pääsivulle ja tutustu muihin jaksoihin tästä.

Turun PopRockJazz-oppilaitos

spot_img