Gösta Diehlin monipuolinen tuotanto Kuntsin modernin taiteen museossa 20.11.2021–20.3.2022

Aiheeseen liittyvää

Huvipuisto muuttuu valtavaksi katutaidenäyttelyksi – Wasa Graffitilandia Winter Edition avautuu 26.11.2021

Wasa Graffitilandia on entisen huvipuiston tiloihin rakennettu laaja, katutaiteisiin painottunut taidenäyttely Vaasassa. Marraskuun lopussa aukeaa näyttelyn uudistettu, myös sisätiloihin levittäytynyt kokonaisuus.

Emotion Zine Radio -soittolista on etusivun juttu

Uusi suoratoistosoittolista tasapuolistaa musiikintekijöiden näkyvyyttä. Lisää lista seurantaan ja saat automaattisen annoksen monipuolista musiikkia tasavälein, kentän joka laidalta ja molemmista päistä.

Väliaikainen Morsian – Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen

Ensikuulemalta toimituksen arvosteltavaksi saapunut EP, Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen, on juuri nimensä mukaista materiaalia. Erilaista, taakse pudonnutta ja kummallista.

Gösta Diehlin monipuolinen tuotanto Kuntsin modernin taiteen museossa 20.11.2021–20.3.2022

Vaasassa esitellään merkittävän suomalaisen modernistin, Gösta Diehlin (1899-1964) koko tuotantoa esittävä laaja näyttely. Taiteilijan keskeisimmät teokset sekä yksityiskokoelmien harvinaisuudet on koottu yhteen ensi kertaa vuoden 1966 jälkeen.

Yhteensä lähes 40 artistia 2022 Kesärauhaan – 10.-12.6. Turun Linnanpuistossa

Kesärauha palaa alkuperäiseen ajankohtaansa kesäkuun toiseen viikonloppuun 10.-12.6.2022. Uutena ja pysyvänä lokaationa toimii jatkossa Turun Linnanpuisto.

Jaa somessa

Vaasassa esitellään merkittävän suomalaisen modernistin, Gösta Diehlin (1899-1964) koko tuotantoa esittävä laaja näyttely. Taiteilijan keskeisimmät teokset sekä yksityiskokoelmien harvinaisuudet on koottu yhteen ensi kertaa vuoden 1966 jälkeen. Näyttely pohjautuu laajaan tutkimukseen ja biografiaan, joka julkaistaan näyttelyn yhteydessä.

Kuntsin modernin taiteen museossa nähdään merkittävän modernistin, Gösta Diehlin retrospektiivinen näyttely, joka esittelee värimaalarina tunnetun taiteilijan kokonaistuotantoa varhaisista 1920-luvun töistä 1950- ja 60-lukujenteoksiin, jo tunnustusta saaneen taiteilijan mestarillisiin kubistisiin maalauksiin.

Mies ja lokit
Gösta Diehl: Mies ja lokit, 1957. Kuva: Markku Kedrin

Vaikuttavien öljymaalausten lisäksi nähtävillä on myös akvarelleja ja piirustuksia. Yli sadan teoksen kokonaisuus on esillä Kuntsin modernin taiteen museon molemmissa kerroksissa.

Enemmän kuin kubisti

Gösta Diehl tunnetaan parhaiten kubistisesta värimaalauksesta, mutta hänen ilmaisunsa piti sisällään paljon enemmän: klassisia maisemia, henkilökuvia, ekspressiivisiä kokeiluja ja myöhäistuotannon informalismia. Viidelle eri vuosikymmenelle ulottuva taiteellinen ura, ja sen eri vaiheet esitellään näyttelyssä.

”Näyttelyä varten tehtiin laaja teoskartoitus, jonka avulla jäljitettiin teoksia ja kerättiin arvokasta tietoa taiteilijan kokonaistuotannosta. Saimme yhteydenottoja pitkin kevättä, kesää ja syksyä, ja muutamia näyttelyyn tulevia teoksia on valittu mukaan tätä kautta”,

kertoo vs. amanuenssi Sonja Koivisto.

Diehl asui 1920- ja 1930-lukujen Pariisissa yhteensä kaksitoista vuotta, jolloin hän sai työhönsä ranskalaisia vaikutteita ja myötävaikutti merkittävästi myös muiden suomalaisten mahdollisuuksiin toimia, vaikuttaa ja vaikuttua ranskalaisella maaperällä. Sen lisäksi, että Diehl tunnettiin voimakkaana ranskalaisen taiteen puolestapuhujana, hänellä oli myös merkittävä osuus pohjoismaisen taiteen edistämisessä. Hän oli Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana vuosina 1944-48 ja hänet valittiin vuonna 1946 perustetun Pohjoismaisen taideliiton suomalaisen jaoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Diehlin varhainen myöhäisimpressionistinen ja uusklassinen ilmaisu kehittyi sodan jälkeen vähitellen ekspressionismin kautta hänen värivoimaiseen kubismiin, josta hänet tänä päivänä parhaiten tunnetaan. Näyttelyssä on esillä Ateneumin kokoelmiin kuuluva Pommitettu kylä (1950), joka on yksi Diehlin tunnetuimmista maalauksista. Koloristinen kubismi kiteytyy teoksessa Mies ja lokit (1957) jossa on vaikutteita myös ranskalaisen Jacques Villonin kuvakielestä.

Mukana myös Prisma-taiteilijaryhmä

Diehl kuului vuodesta 1956 lähtien Prisma-taiteilijaryhmään, joka toimi kansainvälisen modernismin edistäjänä Suomessa. Yksi Prisma-ryhmän näyttelyistä järjestettiin Vaasassa vuonna 1957 Pohjanmaan museossa.

Kuntsin modernin taiteen museossa yksi näyttelysali esittelee ryhmään kuuluneilta taiteilijoilta, joita Diehlin lisäksi olivat Yngve Bäck, Ragnar Ekelund, Torger Enckell, Unto Pusa, Sigrid Schauman ja Sam Vanni.

Suomalaista modernismia esille

Gösta Diehlin näyttelyn myötä Kuntsin modernin taiteen museossa halutaan nostaa esiin myös suomalaista modernismia, museon nimen mukaisesti. Jatkossa modernismia on tarkoitus esitellä erilaisina näyttelyinä. Gösta Diehlillä on kunnia olla ensimmäinen suomalainen modernisti, jota tuodaan esille laajan kuvataiteen murroksen edustajana. Viimeksi Diehlin teoksia on ollut näin laajasti esillä hänen muistonäyttelyssään Helsingin Taidehallissa vuonna 1966. Näyttely on Vaasan kaupungin museoiden omana tuotantona tehty suursatsaus.

”Näin laajaa retrospektiivista näyttelyä ei ole nähty yli viiteenkymmeneen vuoteen. Sen tärkeänä pohjana on Gösta Diehlistä valmistunut laaja Camilla Granbackan tutkimustyö ja biografia”,

kertoo näyttelypäällikkö Maaria Salo Vaasan kaupungin museoista.

”Haluan myös erityisesti kiittää vs. amanuenssi Sonja Koivistoa, jonka rooli näyttelytyöryhmässä kasvoi koordinoinnista kuratoinniksi”,

lisää Maaria Salo.

Taidehistorioitsija ja tietokirjailija Camilla Granbackan julkaistava tutkimus ja biografia on ensimmäinen laaja elämäkerta Gösta Diehlistä (Gösta Diehl: kubisti, koloristi ja kosmopoliitti 2021, Parvs Publishing).

Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot ja se on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 20.11.2021–20.3.2022.

Lähde Vaasan kaupunki – Vasa stad

spot_img