Kalevalan hahmot valokuvina – Anu Hedborgin näyttely Karjalatalolla

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

TAPANI BAGGE: Havana Black Ukkoskansan Soturit (Docendo 2025)

Onhan näitä ulkomaanvalloitusjuttuja ihan hauskakin lukea. Smack nyt tuli kai viimeksi luettua ja Hanoille kävi huonosti vähän eri tavalla. Ei nuo nykyään onnistuneetkin jutut, kuten HIM oikein kiinnosta, vaikka sen alkuaikojen kosketinsoittajan muistelmat luinkin. Tällaiset "maanläheisemmät" touhut kiinnostavammat enemmän.

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

PAETKAA-raportti – Algoritmisen synteesin ilta – Bar Ö, Turku

Huom. Toimittajan raportoimat kokemukset ovat subjektiivisia. Artistiin liittyvät faktat...

Jaa somessa

Aihe syntyi sattumalta

Luonnottaret

Idea näyttelyssä esillä oleviin valokuviin syntyi osittain sattumalta. Aiemmin lähiluontoa ja sittemmin henkilöitä valokuvan kautta tutkinut Anu oli kuvaamassa täysin toista aihetta mökillään kesällä 2020, kun kuvaan ilmestyikin Vellamo.  Valokuvan mallina toiminut Johanna Sillanpää istui kivellä veden yli horisonttiin katsellen valkoiseen kankaaseen kietoutuneena, eli ilmiselvä veden emäntä. Tämä hahmo inspiroi valokuvaajaa jatkamaan kalevalaisen teeman parissa. Naiseuskuviensa jälkimainingeissa oli luontevaa siirtyä kuvaamaan kalevalaisen naisen maailmaa ja sitä, miten se istuu nykypäivään. Valokuvamalleja löytyi helposti ja jokainen heistä antoi ripauksen omaa sävyänsä valokuviin. Moni kertoi myös löytäneensä paljon omaa tarttumapintaa esittämänsä hahmon kautta.

Kirjailija Tiina Piilola on yhtä lailla tutkinut kalevalaisia naisia tekstiensä kautta, joten yhteinen sävel löytyi nopeasti. Syntyi näyttelykokonaisuus “Luonnottaret”, joka oli esillä Jämsänkoskella kesällä 2021.

Mieskuvat esillä ensi kertaa

Kiinnostus Kalevalaan kyti silti Anun mielessä yhä. Oli aika luoda lisää ja mikä olisikaan ollut luontevampaa, kuin siirtyä kansantarustomme miespuolisiin hahmoihin. Yhtä helposti kuin naistenkin kanssa valokuvat alkoivat luoda itse itseään. Kuvattavat löytyivät helposti ja läheltä, ja edelleen lähiluonto tarjosi huikeat puitteet tuoda esille rooleihinsa heittäytyneitä miehiä. Näistä valokuvista syntyi teoskokonaisuus “Mytologiset äijät”, mikä nähdään ensimmäistä kertaa esillä Karjalatalolla yhdessä Luonnottarien kanssa. Nähtävillä on kattava poikkileikkaus kansalliseepokseemme sekä mytologiaan.

Lisätiedot:

https://youtu.be/fCAzTVf0V4I

https://www.tunnelmakuva.fi/luonnottaret-kalevalannaisetjasuomalaisiamytologiannaishahmoja.

https://www.facebook.com/anuhedborgphotography

spot_img