Oulun teatterin syksyn ohjelmistossa omalakinen huumori ja syvät aiheet kohtaavat

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Oulun teatterin tulevan syksyn ohjelmistossa käsitellään sukupolvien eroja ja vanhemmuutta sekä nauretaan epäonnistumisen pelolle.

Ensi-illoissa nähdään Juha Jokelan Patriarkka, Veikko Nuutisen Vanhempainilta ja Henry Lewisin, Jonathan Sayerin sekä Henry Shieldsin Peter Pan menee pieleen.

”Syksyn ohjelmistossa katsotaan ihmisen haavoittuvaisuuksia erilaisista näkökulmista, mutta aika lempeällä katseella. Olen iloissani siitä, että sekä Patriarkassa, Vanhempainillassa että Peter Pan menee pieleen -produktiossa käsitellään syviä ja tärkeitä aiheita, mutta niissä kaikissa on läsnä myös hyvin omalakinen huumori. On myös älyttömän siistiä, että saamme Vanhempainillan näyttämölle niin tuoreena, että sen maailman kantaesityksen ensi-ilta on vain kuukausi ennen omaamme”,

summaa teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Oulun teatterin syyskauden avaa Juha Jokelan kehuttu Patriarkka. Näytelmä on kaunis, koskettava ja hauska draama kahden sukupolven eroista, suuntaansa etsivästä maasta ja taistelemisen arvoisesta rakkaudesta. Patriarkan ohjaa Synninkantajista tuttu Sakari Hokkanen. Ensi-ilta 27.8.2022 suurella näyttämöllä. 

”Olen haaveillut Patriarkan ohjaamisesta jo vuosia. Luin näytelmän ensi kertaa kolmekymppisenä taideopiskelijana ja vaikutuin Jokelan ihmiskuvauksen tarkkuudesta. Nyt nelikymppisenä perheenisänä koen hyvin läheiseksi näytelmän kuvauksen sukupolvelta toiselle periytyvästä rakastamisen vaikeudesta. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Patriarkka on paras tällä vuosituhannella kirjoitettu kotimainen näytelmä”,

linjaa Hokkanen.
Oulun teatteri

Pienen näyttämön syyskausi avataan Jukka Heinäsen ohjaamalla Vanhempainilta-näytelmällä. Veikko Nuutisen uusi suomalainen näytelmä käsittelee vanhemmuutta ja aikuisuutta henkilökohtaisella, reippaan komediallisella otteella. Vanhempainillan päähenkilö, päiväkoti-ikäisen pojan isä, yrittää selvitä eron jälkeisessä arjessaan lapsen kysymysten, vanhemmuuden normien ja oman vapaudenkaipuunsa ristitulessa. Ensi-ilta 11.11.2022 pienellä näyttämöllä. 

“Veikko Nuutisen Vanhempainilta on samaan aikaan suoraa puhetta, stand-up komediaa ja lennokasta fantasiaa vanhemmuuden suorittamisesta. Tässä näytelmässä aikuisten maailma näyttäytyy leikkikenttänä ja kunnallisena labyrinttinä: miksi me aikuiset otamme itsemme niin vakavasti, että eksymme siitä, mitä todella olemme?”,

kuvailee Heinänen.

Iloa loppuvuoteen tuo Alma Lehmuskallion ohjaama katastrofikomedia Peter Pan menee pieleen. Näytelmä kertoo harrastajateatteriseurueesta, jonka Peter Pan -esityksen ensi-illassa menee poskelleen ihan kaikki. Teos kuuluu Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin tekemien pieleen menevien näytelmien sarjaan, joista jokainen on noussut maailmanlaajuiseksi komediahitiksi. Oulun teatterissa on aiemmin nähty sarjan aloittanut Pieleen meni vuonna 2017. Ensi-ilta 12.11.2022 suurella näyttämöllä. 

”On iloista ja hurjaa päästä tekemään komediaa suurelle näyttämölle. Peter Pan menee pieleen on paitsi ohjaajan, myös näyttelijän herkku, jossa pääsee rakentamaan henkilöhahmoa sekä harrastajateatteriseurueen todellisuudessa että Peter Panin tarinan sisällä. Esitys vaatii millintarkkaa ajoitusta sekä näyttämöltä että sen takaa kaikkine kerrossängyn romahtamisineen ja pieleen menevine lentämisineen. Odotan harjoitus- ja esitysjaksolta kipeitä vatsalihaksia”,

kertoo Lehmuskallio.

Syksyn ohjelmistoa täydentää Moninaisuuden näyttämön ensimmäinen teos Lullabies for the Weary, joka on tanssia, performanssia ja äänitaidetta yhdistävä esitysprojekti ja sen sisälle kokija pääsee lepäämään. Maija Holopaisen, Mercedes Balarezon ja Anna Olkinuoran lähtökohtana projektissa on ajatus siitä, miten yhteiskuntamme olisi kestävämpi ja tasa-arvoisempi, jos se rakennettaisiin levolle, armeliaisuudelle ja yhteisöllisyydelle. Demoesitykset 10.–11.8. 2022 Vinttikamarissa.  

Ohjelmistossa jatkavat keväältä Billy Elliot –musikaali, Jäniksen vuosi ja En päässyt Juliaksi. Syksyn ohjelmiston liput tulevat myyntiin keskiviikkona 4. toukokuuta.

Loppuvuodesta Oulun teatterissa on tulossa myös Yhteiskunnallisen teatterin minifestivaali, jonka ohjelmisto julkaistaan syyskuun alussa. Lisäksi kaksi Oulun teatterin näyttelijää, Merja Pietilä ja Susanna Pukkila, ovat mukana Flow Productionsin syksyn ensi-illassa, Pirjo Yli-Maunulan ohjaamassa Varikko-teoksessa. Varikon liput tulevat myyntiin kesäkuussa ja liput siihen myy Flow Productions. 

Lähde Oulun teatteri

spot_img