Oulun teatterin vierailuohjelmistossa keväällä 2023 paljon rakkautta ja fantastisia konkareita

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Oulun teatterin kevään 2023 vierailuohjelmisto tarjoaa produktiot Rakkauskirjeitä, 4 pientä annosta, Parasta ennen, SuomiFilmin Salaiset Kansiot, Rakkaudesta ja Sivullinen – The Stranger  sekä tanssiesitykset Tanssien Tähtiin Show ja Laboratorio. Lisäksi Helsingin Sanomien Musta laatikko nähdään jälleen Oulussa uusin tarinoin, ja näyttelijät Ritva Sorvali ja Helena Ryti tarjoavat Taiteilijajuhlakonsertin.

”Vierailuohjelmistossa näkyy pyrkimys rakkaudellisesti viihdyttää yleisöä ja moninaistaa edelleen teatterin sisältöjä. Ohjelmistossa törmäävät esimerkiksi fantastiset konkarit Seela Sella, Esko Roine ja Martti Suosalo, suomalaisista elokuvista sivuun jääneet naiset, ei-suomenkieliset esiintyjät ja ajankohtainen journalismi”,

kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Suurella näyttämöllä draamaa, komediaa, tanssia ja elävää journalismia

Syksyltä 2022 kevääseen 2023 siirtynyt Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä Rakkauskirjeitä on tarina kahdesta lapsuudenystävästä, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Tätä näytelmää ovat maailmalla aiemmin esittäneet muun muassa Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu, Mia Farrow ja Tom Hanks. Suurella näyttämöllä 23.2.

Musiikkikomediahitti 4 pientä annosta sisältää illallisen yhdelle ja kolme muuta elämystä. Martti Suosalo eläytyy rooleihin hovimestarista nuotinkääntäjään, ja Iiro Rantala pianopedagogista sankarisolistiin. Lotta Kuusisto huolehtii proseduureista. Suurella näyttämöllä 15.3.

Televisiosta tutut tanssijat valloittavat jälleen Suomen teattereiden lavoja uudella Tanssien Tähtiin Show’llaan. Lavalle nousevat muun muassa Sami Helenius, Saana Akiola, Matti Puro, Jutta Helenius, Anssi Heikkilä, Emil Hallberg, Claudia Ketonen, Jurijs Trosenko ja Kia Lehmuskoski, jotka vastaavat esityksen koreografioista. Suurella näyttämöllä 16.3.

Ilmari Saarelaisen tulkitsema Parasta ennen oli Tampereen Työväen Teatterin suosituimpia esityksiä vuosina 2010–2018 ja oli Oulun teatterissa loppuunmyyty syksyllä 2022. Superhauskassa yhden miehen komediassa kuulet ikääntymisestä ihan kaiken. Kaksikymppisen elämässä tapahtuu paljon, eikö vain. Menet naimisiin, saat lapsia, teet uraa, saat potkut, eroat, menet uudestaan naimisiin, harkitset eteisen maalaamista mintunvihreäksi… Maali loppuu, elämä jatkuu. Suurella näyttämöllä 12.4.

Musta laatikko saapuu jälleen Ouluun. Musta laatikko on ainutlaatuinen elävän journalismin esitys, jossa tositarinoita kertoo kymmenkunta HS:n journalistia. He kutsuvat puheenvuoroissaan myös kurkistamaan työnsä kulisseihin. Mustasta laatikosta on kasvanut nopeasti huippusuosittu ilmiö. Elävän journalismin illoissa on käynyt jo yli 40 000 katsojaa. Esitys on palkittu myös Bonnierin journalistipalkinnolla vuoden 2018 journalistisena tekona. Suurella näyttämöllä 4.5.

Pikisalissa koetaan rakkautta, komediaa ja tanssia

Rakkaudesta on Jani Toivolan omakohtainen, koskettava ja humoristinen yhden miehen show rakkaudesta ja rakkauden kaipuusta. Esitys pohjautuu hänen keväällä 2021 julkaistuun kirjaansa Rakkaudesta. Ilta kuljettaa katsojan lähiökoulun hikisestä jumppasalista aina New Yorkin homoklubeille sekä pieneen Webujen kylään Kenian maaseudulla, kadonneiden juurien äärelle. Rakkaudesta on tarina elämän jättämistä jäljistä ja uusista aluista. Kaipuusta rakastaa itseään sekä muita. Pikisalissa 18.2.

Laboratorio on tanssia, fyysistä teatteria, media- ja installaatiotaidetta yhdistävä teoskokonaisuus, joka koostuu osista, joita työryhmä nimittää laboratoriokokeiksi. Teos on saanut vaikutteita muun muassa ratsastussaappaista, Touko Laaksosen taiteesta, työryhmän jäsenistä, hevosista, disco-ilmiöstä sekä 1980-luvun videokasettien päällekkäisistä nauhoituksista. Kansainväliseen työryhmään kuuluvat vapaan kentän ammattitaiteilijat Deirdre Griffin (Irlanti), Eddy Becquart (Belgia), Jari Haavikko, Anssi Laiho, Leevi Lehtinen, Sanna Silvennoinen ja Milla Virtanen. Pikisalissa 24.2 ja 25.2. 

Näyttelijät Ritva Sorvali ja Helena Ryti ovat tunteneet toisensa 80-luvulta asti ja työskennelleet teatterien lavoilla yhdessä ja erikseen. Yhteisissä produktioissa tärkeä rooli on aina ollut Kaj Chydeniuksen musiikilla. Tässä Taitelijajuhlakonsertissa Sorvali ja Ryti sanoittavat hauskasti yhteisen matkansa aina ”Turkan lapsista” tähän päivään Chydeniuksen kappaleiden siivittäminä. Pikisalissa 4.3.

Sivullinen – The Stranger on metromatka Tapiolasta Mellunmäkeen.

Matkan aikana Amira, Alina ja Anna reflektoivat omia kokemuksiaan ja metromatkan aikana kohtaamaansa Helsingin sosiaalista, ekonomista ja rodullista törmäyskurssia Sivullisen tarinaan. Esityksen hahmot huomaavat, että vaikka he ovat suomalaisia Suomessa, he ovat silti sivullisia, ulkomaalaisia. Esityskielet ovat suomi, englanti ja venäjä. Pikisalissa 17.3. ja 18.3.

SuomiFilmin Salaiset Kansiot kirjoittaa suomifilmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään. Komedia vyöryttää näyttämölle kansallisessa alitajunnassamme yhä vaikuttavia mielikuvia naiseudesta ja naisen roolista, joita kultakauden suomifilmit ovat mieliimme juurruttaneet. Se kohdistaa katseen rakenteisiin, jotka tänäkin päivänä estävät itsen ja toisen kohtaamisen. Pikisalissa 22.4

Lähde Oulun Teatteri

spot_img