Enontekiöllä joiusta ponnistavaa uutta vokaali-kamarimusiikkia

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Kevään konserttiviikko käynnistää Hetan Musiikkipäivien rajoja ylittävän yhteispohjoismaisen kolmivuotiskauden. Kunakin vuonna klassista ohjelmistoa värittää saamelainen kulttuuri eri muodoissaan.

Enontekiö
Hilda Lansmanutsjoki

Hetan Musiikkipäivät 3. –9.4.2023 – Yli rajojen

Konserteissa kuullaan myös uutta musiikkia, jota saamelainen muusikko ja klassinen nykysäveltäjä säveltävät yhdessä. 
 
Säveltäjien parityöskentely luo kevään Hetan Musiikkipäiville alkuperäisestä joiusta ponnistavaa uutta vokaali-kamarimusiikkia. Uusia sävellyksiä kuullaan myös Sibelius-Akatemiassa opiskelevilta Leevi Räsäseltä, Jaime Belmontelta ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanilta. Saamelainen laulaja ja lauluntekijä Hildá Länsman puolestaan on yksi Suomen suosituimmista saamelaisartisteista.

Joiku ja klassinen yhdistyvät

Anna Näkkäläjärvi-Länsman kertoo yhteissävellyksistään Belmonten ja ruotsalaisen Krister Hansénin kanssa näin:

”Jaime Belmonten kanssa säveltämämme teos kuvaa haudoista ryöstettyjen saamelaisten esivanhempien henkiä, jotka vaeltavat vailla kotia ajattomassa ja paikattomassa tilassa. Maalauksen tavoin Belmonte luo partituurillaan kudelman, joka reagoi joiun mukana. Joiku kuvaa kohteensa luoden siitä ikäänkuin soivan valokuvan tai maalauksen.”

”Krister Hansénin kanssa sävellämme kokonaisuutta jonka nimi on Beahci, mänty. Ajattelen siinä Inarissa Uruvaarassa kotipihallamme olevaa isoa mäntyä joka on ollut olemassa jo miesmuistin. Se on nähnyt erilaiset muuttoliikkeet, sodat ja taistelut eloonjäämisestä. Nyt se on kuitenkin minulle kotipaikan symboli. Onkin mielenkiintoista, miten kansamme historiat näkyvät omassa elämässäni ja miten minulle rakkaat symbolit kertovat historiastamme kun niitä osaa tulkita. Voi kunpa tuo mänty voisi kertoa mitä kaikkea se on nähnyt”,

jatkaa Anne

Hetta Trion solistina Hildá Länsman

Kolme nuorta huippumuusikoa muodostavat uuden pianotrion. Viulisti Kasmir Uusituvan, sellisti Saara Särkimäen ja pianisti Hannu Alasaarelan yhteinen ohjelma alkaa pitkäperjantaina Fanny Mendelssohnista ja päättyy pääsiäissunnuntaina kantaesitykseen ruotsalaisklarinetisti Robert Ekin kanssa.

Päätöskonsertissa Hetta Trion solistina on Sámi Grand Prix -voittaja Hildá Länsman, joka säveltää parhaillaan uutta, joikuperinteestä ammentavaa teosta yhdessä Leevi Räsäsen kanssa. Saamelaistaiteilija on lähettänyt Leevi Räsäselle jo muutamia joikuaiheitaan ja kertoo odottavansa jännittyneenä klassisen säveltäjän musiikillista vastausta.

– Toistaiseksi joiussa on vasta tavuja, mutta uusi kappale saattaa käsitellä ihmisen luontosuhdetta. Saamelaisilla on joskus ollut tapana kysyä luonnolta lupaa, ikään kuin siunausta, uudelle ruokinta- tai rakennuspaikalle, nukkumalla siellä ennen päätöksentekoa laavulla yksi yö. Sen aikana kuulostellaan ja tulkitaan luonnon antamia ennusmerkkejä, kuvailee Hildá joikuaan.

Yhtyevieraana Norbotten Neo

Ruotsalainen Norrbotten NEO tuo mukanaan monipuolisen ohjelmiston renessanssimusiikista tähän päivään. Yhtyeen solistina joikaa Anna Näkkäläjärvi-Länsman, jonka Nieguid duovdagat valittiin vuoden 2021 kansanmusiikkilevyksi.

Musiikkipäivät alkaa jälleen Enontekiön seurakunnan kanssa yhdessä toteutettavalla hengellisen laulun illalla. Perinteisesti Musiikkipäivien muusikot käyvät ilahduttamassa konserteillaan myös vanhainkodin asukkaita, koululaisia ja päiväkotilapsia. Matkakonserttimme alkavat tällä kertaa Muonion kirkosta ja päättyvät Kautokeinon Juhls-galleriaan.

Lähde Enontekiön kunta

spot_img