Pohjanmaan taidepalkinto 2022 kuvataiteilija Jon Gredmarkille

Aiheeseen liittyvää

Näyttely Who is Roger Broo? esittelee taidekeräilijän elämäntyön Vaasassa

Uusi näyttely Pohjanmaan museossa avaa taidekeräilijä Roger Broon ja hänen laajan taidekokoelmansa tarinan.

SOEN, Naryan

23.3 Pakkahuone, Tampere Soen on muhinut jonkin aikaa taustalla varsin...

Miten Putinin virheenvaraisuus johti Venäjän hajoamiseen – Arto Luukkasen uusi kirja etsii vastauksia

Arto Luukkasen 'Putinin perukirja' analysoi Venäjän nykytilannetta ja kysyy, kuinka valtakunta suuntaa kohti hajoamista.

Ikikallion tarinat pääsevät Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin

Ikikallion tarinat on valittu Vuoden museojulkaisu -kilpailun finalisteihin, tarjoten kaksikielisen matkan ihmiskunnan historiaan.

J.R.R. Tolkienin maailmat heräävät eloon – John Howen taidetta ensi kertaa Suomessa

Fantasiataiteilija John Howen taidenäyttely vie matkalle J.R.R. Tolkienin luomiin mielikuvitusmaailmoihin Tampere-talossa.

Jaa somessa

Jon Gredmark (s. 1982) on Tukholman taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija, joka on saavuttanut mainetta näyttelyillään sekä julkisilla taideteoksillaan. Hän on kotoisin Tukholmasta ja asuu tällä hetkellä perheensä kanssa Maalahdessa.

Taustaltaan Gredmark on graffititaiteilija, mutta hän on tehnyt myös useita julkisia taideteoksia Pohjanmaan alueelle, Tampereelle sekä Tukholmaan. Pohjanmaalla hänen muraaliteoksiaan on Maalahdessa ja Vaasan Ristinummella. 

Pohjanmaan taidepalkinto

Gredmarkilla on erityinen taito ymmärtää sekä julkisen taiteen vaatimukset että sen tuottamiseen liittyvät ongelmat. Hän työskentelee usein yhdessä lasten ja nuorten tai taidekurssien osallistujien kanssa. Toisinaan lapset ja nuoret osallistuvat muraalien maalaamiseen, toisinaan heidän piirustuksensa ovat teosten lähtökohtana. 

Gredmarkin työskentelytavassa muraalien luomiseen vaikuttaa koko yhteisö.  Hänellä tapana on kutsua ihmisiä mukaan ja aktivoida etenkin paikallisia ihmisiä toimintaan. Erityistä Gredmarkin tavalle työskennellä on se, miten hän tuo esille yhteisössä piileviä voimia. Teokset saattavat paljastaa alueella vallitsevia jännitteitä ja auttaa paikallisia ihmisiä ja viranomaisia tunnistamaan ongelmia ja ratkaisemaan niitä.

Viime vuosien aikana Jon Gredmarkilla on ollut useita ryhmä- sekä yksityisnäyttelyitä. Hän on toiminut yhteistyössä mm. Platform Vasan, Art Factory Malaktan ja Black Box Genesiksen kanssa. Hän toimii myös kouluttajana ja on vetänyt työpajoja ja kursseja Maalahdessa ja Vaasassa.

Pohjanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lähde Taike.fi

spot_img