Rautatieaseman alikulkutunnelista tuli äänitaideteoksen avulla turvallisempi paikka

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Josué Moreno muutti taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Helsingin talvipuutarhan ja rautatieaseman alikulkukäytävän äänitaideteoksiksi.

Urban Sonic Acupuncture on taiteen tekemisen muoto, jolla halutaan vaikuttaa julkisiin kaupunkitiloihin ja niiden tunnelmaan. Tohtorintutkinnossaan espanjalainen säveltäjä, äänitaiteilija Josué Moreno selvitti, kuinka äänellä voidaan vaikuttaa asukkaiden käsityksiin näistä tiloista.

Photo: Yuta Arima

Morenon tohtorintutkinto koostuu neljästä äänitaideprojektista, jotka hän toteutti vuosina 2016–2021 keskeisissä julkisissa tiloissa Helsingin keskustassa.

Moreno muokkasi hienovaraisesti julkisten kaupunkitilojen äänimaisemaa, tarjosi uusia näkökulmia tuttuihin ympäristöihin ja pyrki myös herättämään keskustelua. Hän halusi tutkia, kuinka julkisten kaupunkitilojen ilmapiiriin voidaan vaikuttaa äänen keinoin ja hyödyntämällä esimerkiksi tilojen omia rakenteita ja niille ominaista äänimaisemaa.

Äänimaisemaa muokkaamalla voidaan parantaa kokemuksia julkisista tiloista 
Tohtorintutkintoon sisältyvät teokset olivat ääni-installaatio In-situ (2016) Helsingin Talvipuutarhassa, museokävely Process of Becoming (2018) Helsingin Design-museossa, ääni-installaatio Tunnel Piece (2020–2021) Helsingin rautatieaseman alikulkukäytävässä ja radiofoninen ääniteos Walk slowly, drift, listen (2021). Morenon mukaan äänimaiseman hienovarainenkin muokkaaminen voi parantaa kokemustamme kaupunkitilasta.

 
”Monet kertoivat esimerkiksi tunteneensa kiireisen Rautatieaseman alikulkutunnelin aiempaa turvallisemmaksi Tunnel Piece -teoksen ansiosta. Installaation valot ja tasainen äänimaisema toivat myös kokemuksen siitä, että tilasta huolehditaan”,

Moreno kertoo.

Josué Morenon taiteellinen toiminta ulottuu perinteisestä musiikin säveltämisestä elektroakustiseen musiikkiin, live-elektroniikkaan ja ääni-installaatioihin. 

”Taideyliopistosta olen löytänyt valtavan määrän osaamista ja tietoa ihan naapurista. Musiikkiteknologian avulla voi luoda prottotyyppejä ja erilaisia algoritmein ohjattavia tilanteita, jolloin taiteilija voi keskittyä teoksen identiteettiin. Näen teknologian myös mahdollisuutena edistää intuitiota ja empatiaa”,

Monero kertoo.

Josué Morenon taiteellinen tohtorintutkinto Urban Sonic Acupuncture: Aural Strategies for the City Space tarkastetaan Taideyliopiston Sibelus-Akatemiassa (Helsingin Musiikkitalo, Blac Box -sali) 26.8. 2022 klo 12.


Tutustu Morenon tohtorintutkinnon taiteellisiin osioihin

•In-Situ (2016)

•The Process of Becoming (2018) 

•Tunnel Piece (2020–2021) 

•Walk slowly, drift, listen (2021)

Lähde Taideyliopisto

spot_img