Saatana saapuu Moskovaan uusintaensi-ilta tiistaina

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan saa uusintaensi-iltansa huomenna tiistaina 29. maaliskuuta Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

Esityskausi on lyhyt. Esityksiä on yhteensä kymmenen, joista viimeinen on jo 9. huhtikuuta. Näytelmä sai ensi-iltansa vuosi sitten, jolloin sitä esitettiin koronarajoitusten vuoksilivestriimattuna ilman liveyleisöä. Nyt nähtävässä uusintaensi-illassa on mukana teatterin koko nykyinen näyttelijäensemble, ja esityksessä on nähtävissä myös viittauksia tämänhetkiseen maailmantilanteeseen.

Ukrainalaisen Bulgakovin klassikkoromaani jäi venäjäksi kirjoittaneen Bulgakovin viimeiseksi ja se julkaistiin sensuroimattomana vasta hänen kuolemansa jälkeen. Teoksessaan Bulgakov näkee terävästi diktatuurin sumuverhon läpi ja kuvaa hersyvästi moskovalaisten tukalaa tilannetta, turhamaisuutta, ahneutta, ennakkoluuloja, pelkoja ja unelmia.

Historiallinen ja mystinen suurteos sijoittuu Stalinin ajan Neuvostoliittoon 1930-luvulle. Saatana saapuu mustaan magiikkaan erikoistuneen professori Wolandin (Esa Latva-Äijö) hahmossa ja alkaa kiusata moskovalaisia. Pimeyden herralla on mukanaan erikoinen seurue, joista ikonisimmaksi on noussut paholaisen kissa, Begemot (Elisa Piispanen). Saatanaa tuntuu kiinnostavan erityisesti, ovatko moskovalaiset muuttuneet? Uskovatko he enää mihinkään, edes paholaiseen?

Paholaisen lisäksi näemme kärsivän, hulluuteen asti päätyneen kirjailijan (Antti Tiensuu) sekä häntä palavasti rakastavan muusan, Margaritan (Pia Piltz). Teoksen alkuperäinen nimi onkin Mestari ja Margarita ja tätä rakkaustarinaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen kuuluisimmista. Onko Margarita valmis tekemään sopimuksen paholaisen kanssa pelastaakseen rakkaansa ja menemään aina helvettiin asti?

Teoksen mestarillisuutta osoittaa sen kyky liikkua tunnelmasta toiseen: historiallisesta mystiseen, romantiikasta hauskaan, mielikuvituksellisuudesta kriittiseen, aina uskonnolliseen asti. Kolmantena tarinana kulkeekin Jeesuksen viimeiset hetket Pontius Pilatuksen (Jukka Leisti) näkökulmasta.

Näytelmän on sovittanut ja ohjannut Antti Mikkola. Sen kiehtovasta ja kunnianhimoisesta visuaalisuudesta vastaavat lavastaja Teppo Järvinen, valo- ja videosuunnittelija Tiiti Hynninen ja pukusuunnittelija Mari Pajula. Äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho, kampauksista ja maskeista Jonna Lindström.

Rooleissa Esa Latva-Äijö, Jukka Leisti, Antti Tiensuu, Pia Piltz, Mari Turunen, Ville Majamaa, Elisa Piispanen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Elina Rintala, Arttu Ratinen, Kirsimarja Järvinen, Annuska Hannula, Ville Mikkonen, Arttu Soilumo sekä avustajat Anton Hård, Ida Pajunen, Satu Silén ja Noora Lahtinen.

Suomenkielinen tekstitys

Teatteri tarjoaa suomenkielisen tekstityksen kaikkiin Saatana saapuu Moskovaan -esityksiin Subtitle Mobile -sovelluksella. Lataa maksuton Subtitle Mobile -sovellus älypuhelimeen App/Play Storesta. Seuraa sovelluksen ohjeita ja syötä näytelmän 4-merkkinen koodi VVMS. Tekstitys alkaa automaattisesti esityksen alkaessa.

Tekstityksen ovat tehneet Tampereen yliopiston Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriopiskelijat 2021.

Lähde Tampereen teatteri

spot_img