Tänä viikonloppuna Tehtaanmäen koululla ja Nuorisokeskus Anjalassa Kouvolassa järjestetään aikuisten luovuusleiri. Elämyksellinen leiri koostuu taidetyöpajoista, eri kohteisiin kuten Ankkapurhan teollisuusmuseoon ja Mäntylään tutustumisesta sekä yhdessäolosta ja verkostoitumisesta.
Leiri liittyy Alvar Aallon suunnitteleman Tehtaanmäen koulun, vuodesta 1940 kouluna toimineen rakennuksen uuskäytön edistämiseen ja koko Ankkapurhan alueen kehittämiseen.
Leirillä tutkitaan myös koulurakennuksen soveltumista työpajojen ja oppimisen tilaksi. Osallistujia on parikymmentä. He ovat kiinnostuneita luovuudesta, arkkitehtuurista, oppimisesta, verkostoitumisesta ja kehittämisestä tai työskentelevät näiden aiheiden parissa.
”Teemme viikonloppuleirillä Tehtaanmäen koulun uuskäyttöä tunnetuksi luovilla menetelmillä uusissa verkostoissa. Osallistujilla on myös kansainvälisiä kytköksiä. Tämän kokemuksen kautta haluamme sitouttaa sidosryhmiä ja löytää rakennuksen uuskäytön mahdollisuuksista kiinnostuneita”,
TKI-asiantuntija Anu Vainio kertoo.
”Leiri toimii alustana kansainväliselle yhteistyölle ja sen suunnittelulle sekä kerää kiinnostuneet aiheen ympärille yhteisölliseen kehittämiseen ennakkoluulottomalla tavalla”,
kollega Laura Lehtinen täydentää.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovien alojen palvelumuotoilija Anu Vainio ja kulttuuriperintöasiantuntija Laura Lehtinen ovat pitkään työskennelleet Kouvolan Aalto-kohteiden kehittämisen parissa yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa. Poikkitaiteellisella leirillä luovat menetelmät ja sisällöt ovat vahvasti mukana.
”Luovuus on yksi tärkeistä taidoista nyt ja tulevaisuudessa. Voiko luovuus ja luova ajattelu auttaa rakentamaan kaunista, yhteisöllistä, kestävää tulevaisuutta?”
Laura Lehtinen kysyy.
”Tämä on ajankohtainen teema kansainvälisestikin ja liittyy EU:n New European Bauhaus -aloitteeseen. Luovuuteen liittyy uteliaisuus ja leikkisyys. Ettehän unohda leikkiä, on Alvar Aaltokin todennut”,
Anu Vainio jatkaa.
Toiminnallisissa työpajoissa Tehtaanmäen koululla herätellään luovaa ajattelua, ongelmanratkaisua ja kokonaisvaltaista havainnointia sekä kartoitetaan koulurakennuksen mahdollisia käyttötarkoituksia. Työpajoista vastaa Suomen muotoilukasvatusseura ry.
Ohjaajina toimivat muotoilukasvatuksen konkarit Paula Susitaival ja Arja Taskinen sekä seuran perustaja Mari Savio. Vierailevana vetäjänä työpajoissa toimii koreografi, esiintyjä ja taiteilija Sonja Jokiniemi. Jokiniemen osuudessa tutkitaan kehollisuuden ja arkkitehtuurin kiinnekohtia.
Ankkapurha tarjoaa osallistujille rikkaan ja inspiroivan kulttuuriympäristön ja Nuorisokeskus Anjala erinomaiset puitteet, palvelun ja osaamisen. Nuorisokeskus on tärkeä ja aktiivinen kumppani alueen kehittämisessä.
”Alvar Aallon upea koulu ja Kouvolan ainutlaatuinen kulttuuriperintökohde säilyy ainoastaan löytämällä sille käyttötarkoitus ja uudet käyttäjät”,
ura Lehtinen toteaa.
Luovuusleirin järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovat alat ja Älykkäät kulttuurikylät -hanke yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Nuorisokeskus Anjalan ja SuoMun kanssa. Tapahtumaa rahoittaa Kymin 100-vuotissäätiö. Älykkäitä kulttuurikyliä rahoittaa Maaseuturahasto ajalla 2021-2023.
Älykkäät kulttuurikylät -hankkeen toimenpiteisiin kuuluu Tehtaanmäen koulun uuskäytön ja Ankkapurhan alueen kehittäminen.
Creativity camp – Luovuusleiri Ankkapurhassa pe 18.11 – su 20.11 Nuorisokeskus Anjalassa ja Tehtaanmäen koululla.
Lähde Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu