Uusi Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva avautuu huhtikuussa

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Brazen Forgery antaa viimeisen voitelun menetetylle maalle

Dark metal -projekti Brazen Forgery julkaisi ensimmäisen singlen syksyllä...

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Type-303 – Lost in Paradise ep (Verrazzano 2024)

Tamperelaisen Verrazzano-lafkan uusimman ep:n sisällysluettelossa voisi lukea baleaarista kosmista diskoa, acid-huiluhousea ja elektroa täydellisen kesäisessä vinyylissä. Nostalgia kohtaa nykypäivän tuotannon Type-303n studiossa ihanan nosteisessa auringonlaskussa.

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana – nyt hän haluaa auttaa muita nuoria välttämään saman kohtalon

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana ja haluaa nyt auttaa muita välttämään saman kohtalon. Hän jakaa tarinansa kirjassa 'Hyvä paha raha' ja tarjoaa konkreettisia neuvoja talouden hallintaan.

Jaa somessa

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva avaa ovensa yleisölle 29. huhtikuuta 2022. Kansainvälisenä avajaisnäyttelynä nähdään hollantilaisen muotoilijan Maarten Baasin vaikuttava Piiloleikki.

Baas tunnetaan erityisesti hänen leikkimielisistä ja oivaltavista teossarjoistaan. Malvan vuoden 2022 näyttelyohjelmasta löytyy myös runsaasti kotimaisia taide-elämyksiä.

MALVA

Piiloleikki (Hide and Seek) esittelee maailmalla mainetta niittäneen Maarten Baasin (s. 1978) monipuolisen tuotannon tärkeimpiä töitä, ja näyttelyssä nähdään myös uusia videoteoksia. Alun perin alankomaalaisen Groninger Museumin tuottama näyttely on ensimmäinen retrospektiivinen katsaus muotoilijan vaikuttavaan uraan. Baasin yllättävät, kekseliäät ja leikkisät teokset tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille kävijöille. 

Maarten Baas on yksi sukupolvensa merkittävimmistä muotoilijoista. Taiteen ja muotoilun välimaastossa liikkuva Baas on alusta lähtien ravistellut perinteitä ja murtanut raja-aitoja rohkealla ja kapinallisella tyylillään: Design Academy Eindhovenin lopputyönään Baas poltti huonekaluja radikaalina uuden luomisen eleenä. Muita muotoilijan tunnettuja sarjoja ovat esimerkiksi Clay ja Real Time, jotka molemmat nähdään myös Malvassa. 

Malva neuvotteli sopivasta avausnäyttelystä useiden kansainvälisten tahojen kanssa. Museon oli tarkoitus julkistaa avausnäyttelyn taiteilija jo lokakuussa, mutta tekijän muutettua viime hetkillä suunnitelmiaan merkittävästi, otti Malva aikalisän vaihtoehtojen tutkimiseen. Loppuvuodesta 2021 avausnäyttelyksi varmistui Maarten Baasin Piiloleikki, joka täyttää Malvan kaikki odotukset ja avaa kansainvälisen näyttelytarjonnan loistokkaasti. 

Olemme valtavan innoissamme, että voimme tuoda Maarten Baasin upeat teokset Lahteen ja Suomeen. Tältä kansainväliseltä tähdeltä ei ole aikaisemmin nähty näyttelyä Suomessa, joten Malva tarjoaa mielettömän mahdollisuuden tutustua muotoilijaan, jonka luomukset ovat valloittaneet maailmalla jo pitkään,”

iloitsee Malvan museoamanuenssi Paula Korte

Näyttelyn nimi, Piiloleikki, viittaa sekä Baasin että hänen töidensä määrittelyjä pakenevaan luonteeseen. Baasin mukaan erilaiset luokittelut ovat turhia rajoittavia tekijöitä, minkä vuoksi muotoilija leikkii ikään kuin piilosta erilaisten kategorioiden välillä. 

”Näyttelyn nimen taustalla on oma jatkuva uusien asioiden etsiskelyni ja tapani piiloutua erilaisten roolien taakse. Urani aikana olen ilmaissut itseäni kovin erilaisin keinoin: Saatan olla mahtaileva ja hersyvä, mutta minulla on myös sisäänpäin suuntautuneita kausia,”

Baas kuvailee.

Museokentän uudistaja Malva – kotimaiset julkistukset ja näyttelyohjelma 

Korkeatasoisia taide-elämyksiä riittää Malvan vuoden 2022 näyttelyohjelmassa avajaisnäyttelyiden jälkeenkin. Kävijät pääsevät syyskaudella nauttimaan kolmen kotimaisen suosikin, Marjatta Tapiolan, Nanna Suden ja Erik Bruunin, soolonäyttelyistä. 

Piiloleikki on yksi kolmesta Malvan ensimmäisestä näyttelystä. Samaan aikaan museossa avautuvat kokoelmanäyttely Juuret – Aarteita kokoelmista sekä maailmankuulu graafisen alan kilpailu ja näyttely Lahden kansainvälinen julistetriennale

Malva haluaa muuttaa käsitystä siitä, mitä kaikkea museo voi olla. Museo tarjoaa uudenlaisia elämyksiä kävijöille, mutta sen mukanaan tuomat hyödyt otetaan innolla vastaan myös Lahden kaupungin puolesta.

”Malva on erittäin tervetullut lisä sekä Lahden seudulle että koko suomalaiselle museo- ja taidekentälle. Lahti on pitkään ollut Suomen ainoa suuri kaupunkiseutu ilman tarkoitukseen rakennettua taidemuseota. Malva tuo lahtelaisille ja kaikille vierailijoille aivan uutta nähtävää ja koettavaa,”

kommentoi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. 

Malvan kotisivut: https://www.malvamuseo.fi/

Lähde Malva

spot_img
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli