CVT-laulunopettaja Sari Sanneli Alakulppi: ”Kaikki oppivat laulamaan ja kaikki tarvitsevat ääntään.”

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Laulutaito sekä äänenkäyttö ei ole kiinni synnynnäisestä lahjakkuudesta, toisin kuin luullaan. Laulamisen ja taidokkaan äänenkäytön voi oppia kuka hyvänsä, vaikka karaokelavalle halajava.

Monia ihmisiä on nöyryytetty koulun musiikkitunnilla luokan edessä, jos ei ole laulanut nuotilleen ja kauniisti.
– Eräskin oppilaani kertoi kansakoulussa musiikinopettajan sanoneen oppilaalleen, että saat viisi jos et laula, mutta neljä jos laulat. Tällaisesta kokemuksesta jää elinikäiset traumat. Ihminen on huonon kokemuksen perustella päättänyt, ettei osaa laulaa. Hän on alkanut välttää laulamista ja on visusti siinä uskossa, ettei tosiaankaan osaa laulaa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan pidä paikkaansa, sanoo Sari Alakulppi alias taiteilija- ja lempinimeltään Sanneli.

Hän on muusikko, laulaja, johtava kanttori, kuoronjohtaja, CVT-tekniikan valtuutettu laulunopettaja.

Complete Vocal Technique
Sari Sanneli Alakulppi

Mikä CVT?

CVT tulee sanoista Complete Vocal Technique. Sen on kehittänyt tanskalainen Cathrine Sadolin. CVT-tekniikka on työkalupakki, jonka avulla kuka tahansa voi oppia laulamaan opettelemalla oikean äänenkäytön tekniikan. Tekniikka opettaa, miten ääntä käytetään terveellä tavalla. Se soveltuu kaikille äänityöläisille niin opettajille, näyttelijöille, poliitikoille, urheiluselostajille, luennoitsijoille, oopperalaulajille kuin karaokeharrastajillekin. Sen avulla ääni kestää. CVT-tekniikka sopii kaikkien musiikkigenrejen laulajille klassisesta kantriin, rockista iskelmään ja popista örinäheviin.

Laulunopettaja Sanneli kertoo, että oppilas huomaa nopeasti, etteivät hänen laulamiseen liittyvät ongelmansa olekaan ”synnynnäisiä”, vaan usein korjattavissa hyvin nopeastikin yksinkertaisilla, teknisillä viilauksilla.
– Koska meillä kaikilla on käytössämme samanlainen instrumentti, oppivat kaikki kyllä laulamaan, mutta oppilaan taustasta riippuen siihen voi joillakin vain mennä hieman enemmän aikaa.

CVT-tekniikassa on neljä pääkohtaa. Ensimmäiseksi opetellaan kolme perusperiaatetta terveellisen äänen tuottamiseen. Sitten tutustutaan neljään moodiin, joista valitaan ”vaihde”, jolla halutaan laulaa. Käydään läpi äänten värit niin tummat kuin vaaleatkin. Lopuksi opiskellaan tehosteiden eli efektien käyttöä. Näiden oppien avulla ja niitä yhdistämällä oppilas pystyy tuottamaan juuri niitä ääniä mitä haluaa.
– Tekniikan avulla pystyy myös tunnistamaan, missä sinulla on ongelmia ja missä teet väärin, selvittää Sanneli.

Kenelle ja miksi?

– Opetan kaiken tasoisia laulajia vasta-alkajista pitkälle edenneisiin sekä ammattilaisiin. Opetukseni pitää sisällään myös säröjen, urinoiden ja örinöiden haltuunoton, joita mikään muu metodi ei kattavasti opeta, huomauttaa Sanneli.

Hän on ansioitunut musiikkialan ammattilainen, joka on valmistunut kahdesti musiikin maisteriksi Sibelius Akatemian kirkkomusiikin osastolta vuonna 2003 ja orkesterin- ja kuoronjohdon osastolta vuonna 2004. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa sekä Järvenpään seurakuntaopiston Artisti-linjalla. Hän on työskennellyt myös tanssimuusikkona, musiikinopettajana kansalaisopistoissa sekä kanttorina useissa seurakunnissa. Nykyisin hän toimii Rovaniemen seurakunnan johtavana kanttorina.

Sanneli ihastui CVT-tekniikkaan sen loogisuuden ja toimivuuden takia. Hän hankki CVT-laulunopettajan pätevyyden Tanskassa Kööpenhaminassa. CVT-pätevöityneitä opettajia on Suomessa jo noin 50. Maailmalla CVT on vielä toistaiseksi tunnetumpi kuin Suomessa.

CVT-tekniikan opettelusta hyötyvät niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Sannelin asiakkaissa on sekä innokkaita harrastajalaulajia että pätevöityneitä äänityöläisiä, jotka käyttävät ääntä työkseen. Heidän huolensa on yleensä äänen kestävyydessä.

Sanneli haluaa rohkaista ja innostaa sellaisia ihmisiä laulamaan, jotka eivät mielestään osaa.
– Laulamisen oppiminen on helpompaa kuin moni kuvitteleekaan. Perustekniikan periaatteet voi oppia parissa päivässä.

Kurssilla oppii laulamaan

Sanneli järjestää muutaman päivän laulukursseja, joilla CVT-tekniikan perusteet käydään läpi.
– Yleensä jo aivan alkumetreillä oppilaat ovat haltioituneen ihmeissään, että pystyinkö minä tuottamaan tuon äänen. On hyvin kiitollista opettaa ihmisiä laulamaan ja käyttämään ääntään uudella tavalla.

Tyypillisesti laulukurssit ovat kolmipäiväisiä. Ensimmäisenä päivänä on Introduction Workshop, jolloin opiskellaan yhdessä CVT-tekniikka pähkinänkuoressa eli kolme perusperiaatetta: moodit, äänenväri ja efektit.

Seuraavana kahtena päivänä syvennetään taitoja kurssilaisten omien biisivalintojen kautta. Opiskellaan lisäksi ryhmän toivomia teemoja kuten esimerkiksi tulkintaa, improvisaatiota, rytmiä ja fraseerausta tai vaikkapa stagen käyttöä. Opetus tapahtuu Master Class -periaatteella eli koko ryhmä seuraa aktiivioppilaiden henkilökohtaista opetusta.

Kursseilla on usein myös niin sanottuja ”passiiviopiskelijoita”, jotka eivät ole kuitenkaan passiivisia. Aktiivi- ja passiiviopiskelija eroavat toisistaan siten, että aktiiviopiskelijalle annetaan henkilökohtaista opetusta ja ”passiiviopiskelijat” opiskelevat ja laulavat ryhmän mukana.

Sannelin opetustyyli on lempeä, mikä on omiaan rakentamaan luottamuksellisen ilmapiirin.
– Moni jännittää laulamista kovasti. Yleensä pelot laulamista kohtaan häviävät kursseilla, tietää Sanneli.

Hän lisää, että Kaikki oppivat laulamaan ja kaikilla on sama mahdollisuus tuottaa kaikki mahdolliset saundit, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Tyypillisiä CVT-kurssilaisten kysymyksiä?

– Miten kenenkään ääni voi kestää jopa vuosikymmeniä, kun kuukausia kestävillä kiertueilla vedetään koko ajan korkealta ja kovaa ja pistetään vielä säröt ja örinät päälle…?

– Miten välttyisin äänen käheytymiseltä?

– Miten voisin laulaa korkeammalle/matalammalle? Tai kovempaa/hiljempaa?

– Miten saisin ääneni kantamaan kiljuvan lapsilauman yli tai katsomon viimeiselle riville asti?

– Miten pystyisin muuntamaan saundiani ja tekemään esimerkiksi dubbausrooleja varten erilaisia efektejä?

– Miten saisin puheeseeni voimaa ja auktoriteettia?

Kaikkiin näihin kysymyksiin on yksi vastaus: oikea tekniikka.

Seuraavat kurssit:

– Viikonloppukurssi laulunharrastajille, jotka haluavat kehittyä ja saada lisää työkaluja: Helsinki, Kannelmäki 20-22.8. https://www.facebook.com/events/247925723761504

– Workshopit kaikille äänenkäyttäjille, jotka haluavat tutustua CVT-tekniikkaan: Porvoo, Sikosaari 25.8. https://www.facebook.com/events/960130624554897

spot_img