Viiltävät vuodet kertoo ongelmanuoren selviytymistarinan

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Liisa Seppäsen Viiltävät vuodet (Kirjapaja) on ajankohtainen, puhutteleva tositarina nuorten pahoinvoinnista. Teos kuvaa yhden rajusti oireilevan nuoren vaiheita pintaa syvemmältä. Sen sanoma on rohkaiseva: kaikesta voi selviytyä, toivotonta tapausta ei ole!

Mitä teoksen päähenkilölle tapahtui? Ulospäin kaikki vaikutti olevan hyvin. Sitten iloinen ja aktiivinen Selina, kympin tyttö, muuttui holtittomaksi nuoreksi, ongelmatapaukseksi.

Miksi hyväosaisen perheen tytär ylipäänsä alkoi voida pahoin ja päätyi päihteiden, viiltelyn, masennuksen ja itsemurhayritysten myötä laitoshoitoon? Entä mistä lopulta löytyivät eväät parempaan, mielekkääseen elämään? 

Teos avaa aikuiselle lukijalle nuoren kipua viiltävän tarkasti – ja antaa vertaistukea molemmille. Näkökulmat ja kertojaäänet vaihtuvat Selinan tarinassa. Myös runsas dokumenttiaineisto – päiväkirjat, kirjeet, sairauskertomukset – valottaa päähenkilön matkaa lapsuudesta aikuisuuteen.

Viiltävät vuodet -kirja
Kirja kuvaa rajusti oireilevan nuoren vaiheita pintaa syvemmältä. Kansi: Satu Kontinen

Tärkeä puheenvuoro

Viiltävät vuodet on tärkeä puheenvuoro. Se kertoo kaunistelematta niistä monista inhimillisistä syistä, jotka saavat nuoret hyvinvointiyhteiskunnassamme voimaan pahoin. Silti se nostaa näkyviin myös mahdollisuuden muutokseen. Nuoren naisen määrätietoisuus ja hänen saamansa tuki ja turva auttoivat hänet takaisin täysipainoiseen elämään.

”Kaikesta voi selviytyä, kaikenlaiset haavat voivat parantua”, Liisa Seppänen kirjoittaa. ”Siihen tarvitaan paitsi aikaa, ennen kaikkea luottamuksen palautumista ja yhteyttä toisiin ihmisiin – tai edes yhteen ihmiseen, joka ei säikähdä pahoinvoivaa nuorta.”

Liisa Seppänen on kuopiolainen tietokirjailija. Hän on julkaissut useita elämäkertateoksia ja muita tietokirjoja.

Liisa Seppänen, Viiltävät vuodet – Nuoren naisen selviytymistarina. Kirjapaja 2021. 241 s. Kansi: Satu Kontinen. Kl99.1 ja 30.15. ISBN978-952-354-384-3

spot_img