Konrad Mägin tuotantoa kaikkien aikojen laajimmassa näyttelyssä

Aiheeseen liittyvää

Julkisivujen takaa paljastuu työmaaelämän värikäs historia

Tuomas Marjamäen kirja 'Julkisivun takaa' tuo lukijoille yli 300 julkisivuremonttien tarinaa koomisista kommelluksista traagisiin tapahtumiin.

Vuoden 2023 kaunein kirja on valittu

Liisa Kallion Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä on valittu vuoden 2023 kauneimmaksi kirjaksi. Kirja on ihailtava esimerkki taitavasta suunnittelusta ja käsityöstä.

Tampereella starttaa uusi queer-tapahtumien sarja – [KVÄÄR] kokoaa yhteisön Tavara-asemalle

Tampere saa toukokuussa uuden queer-yökerhon, [KVÄÄR]-tapahtumien sarjan, joka viettää ensimmäisiä hetkiään Tavara-asemalla.

Dylan Thomasin ’Taiteilijan omakuva nuoruuden koiravuosilta’ saatavilla suomeksi

Dylan Thomasin novellitaide avautuu suomeksi Ville-Juhani Sutisen suomennosvalikoimassa, tuoden tarinoita lapsuuden Walesista ja Lontoon aikuiselämästä.

Uusi kirja valottaa Devan Shimoyaman taidekäsityksiä

Devan Shimoyaman teos 'Fade Cut' uudelleenkuvittelee afroamerikkalaisen parturikulttuurin queer-fantasiaksi ja on esillä Serlachius-museo Göstassa.

Jaa somessa

EMMA esittelee virolaisen Konrad Mägin tuotantoa kaikkien aikojen laajimmassa näyttelyssä. Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus kuljettaa katsojat 1900-luvun alussa vaikuttaneen taiteilijan ainutlaatuiseen ja koloristiseen maailmaan.

Konrad Mägi - Meditaatio
Konrad Mägi, Meditaatio (Nainen maisemassa), 1915–16. © Viron taidemuseo.

EMMAssa nähdään ennennäkemättömän laaja, Konrad Mägin (1878–1925), retrospektiivinen näyttely Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus. Viron johtavan modernistin näyttely esittelee noin 150 teosta taiteilijan tuotannosta tuoden esiin Mägin ilmaisuvoiman, huikean värinkäytön sekä ainutlaatuisuuden aikansa taiteilijana.

Näyttely on jaoteltu kokonaisuuksiin, joissa sukelletaan muun muassa taiteilijan uran alkulähteille, vaikuttaviin muotokuvateoksiin sekä hänen mittavaan maisemamaalaustuotantoonsa niin Suomesta, Norjasta, Virosta kuin Italiasta. Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus on esillä 29.9.2021–23.1.2022.

Konrag Mägi oli Viron kultakauden taiteen merkittävin edustaja ja avantgardetaiteilija, joka loi täysin oman koloristisen ilmaisunsa. Tietoisuus hänen elämäntyöstään on nousemassa kansainvälisellä taidekentällä. EMMAn tuottamassa ja museonjohtaja Pilvi Kalhaman kuratoimassa näyttelyssä Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus nähdään merkittävä osa taiteilijan säilyneestä maalaustuotannosta sisältäen maisemateosten lisäksi hänen muotokuvataiteensa helmiä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pilvi Kalhaman kirjoittama ja toimittama taiteilijan elämää avaava ja teoksia uusista näkökulmista tarkasteleva taiteilijakirja. Julkaisun kirjoittajat ovat Kalhaman lisäksi Konrad Mägi -elämäkerran kirjoittaja, dramaturgi Eero Epner, taidehistorioitsijat Bart Pushaw, Kaj Stahl ja Inka Laine sekä meteorologi, tietokirjailija Seija Paasonen.

”Kosmopoliitti Mägi sisällytti maalauksiinsa sen, mitä matkoillaan näki, koki ja oppi, kuitenkin esittäen ajan taidevirtauksista aina oman versionsa ja tulkintansa. Se tekee hänen tuotannostaan kiehtovan nykykatsojalle. On tärkeää tuoda tänä päivänä esiin reuna-alueilla vaikuttaneita lahjakkuuksia ja oivaltaa modernismin todellinen monimuotoisuus”, näyttelyn kuraattori Pilvi Kalhama kertoo ja jatkaa: ”Mägi koki olevansa sielultaan pohjoismainen, mutta hänen väripalettinsa oli eteläeurooppalaisen kirkas ja värikäs. Väri oli taiteilijalle kaikki kaikessa, sanoisin, että jopa teosten lähtökohta. Toivon, että näyttelyn ja taiteilijakirjan myötä Mägin tuotanto avautuu nykyistä laajemmalle yleisöille sekä Suomessa että kansainvälisesti”.

Luonto oli Mägin tärkein innoittaja ja voimavara, jonka kautta hän tutki maalauksen mahdollisuuksia. Esoteerisuudesta ja symbolismista kiinnostunut Mägi kuvasi taiteessaan näkyvän todellisuuden taakse piiloutuvaa elämän arvoituksellisuutta. Hänelle oli erityisen tärkeää se, miten maalata ja ilmaista asioita, joita vain maalauksella on mahdollista välittää.

Taiteilija etsi yhteyttä eurooppalaisuuteen ja opiskeli sekä matkusteli monissa paikoissa, muun muassa Suomessa Helsingissä ja Ahvenanmaalla, Venäjällä, Norjassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Viron maaseudulla. Hänellä oli pitkäkestoisia ystävyyssuhteita taiteilijakollegojen kanssa ja yksi kenties läheisimmistä ystävistä oli suomalainen August Vesanto, jolle Mägi opetti taidetta. Augustille lähetetyt kirjeet ovat säilyneet ja kertovat taiteilijan ajattelusta taiteesta ja ajasta.

Tuotannollisessa yhteistyössä taidemuseo Kumun kanssa toteutettu näyttely Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus tuo taiteilijan ainutlaatuisuuden esille ensi kertaa näin suuressa laajuudessa. Näyttelyn yhteistyökumppanit, Viron taidemuseo (Eesti Kunstimuuseum vrt. Kansallisgalleria) sekä Enn Kunilan perustama Konrad Mägi -säätiö työskentelevät Mägin kansainvälisen tunnettuuden edistämiseksi ja EMMAn näyttelyn saama tuki onkin merkittävä osa tätä toimintaa. Teoslainat ovat toteutuneet yhteistyössä Viron taidemuseon, Tarton taidemuseon, Viljandin taidemuseon, Enn Kunilan taidekokoelman, Underin ja Tuglaksen kirjailijakeskuksen sekä yksityiskokoelmien kanssa.

Lähde EMMA – Espoo Museum of Modern Art

spot_img