Konrad Mägin tuotantoa kaikkien aikojen laajimmassa näyttelyssä

Aiheeseen liittyvää

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Monipuolista taidetta Helsingin juhlaviikoilla: Tanssia, klassikot ja basson voimaa

Monitaiteelliset Helsingin juhlaviikot esittelevät Akram Khanin tanssiteoksen ja Esa-Pekka Salosen johtaman sinfoniaorkesterin.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Jaa somessa

EMMA esittelee virolaisen Konrad Mägin tuotantoa kaikkien aikojen laajimmassa näyttelyssä. Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus kuljettaa katsojat 1900-luvun alussa vaikuttaneen taiteilijan ainutlaatuiseen ja koloristiseen maailmaan.

Konrad Mägi - Meditaatio
Konrad Mägi, Meditaatio (Nainen maisemassa), 1915–16. © Viron taidemuseo.

EMMAssa nähdään ennennäkemättömän laaja, Konrad Mägin (1878–1925), retrospektiivinen näyttely Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus. Viron johtavan modernistin näyttely esittelee noin 150 teosta taiteilijan tuotannosta tuoden esiin Mägin ilmaisuvoiman, huikean värinkäytön sekä ainutlaatuisuuden aikansa taiteilijana.

Näyttely on jaoteltu kokonaisuuksiin, joissa sukelletaan muun muassa taiteilijan uran alkulähteille, vaikuttaviin muotokuvateoksiin sekä hänen mittavaan maisemamaalaustuotantoonsa niin Suomesta, Norjasta, Virosta kuin Italiasta. Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus on esillä 29.9.2021–23.1.2022.

Konrag Mägi oli Viron kultakauden taiteen merkittävin edustaja ja avantgardetaiteilija, joka loi täysin oman koloristisen ilmaisunsa. Tietoisuus hänen elämäntyöstään on nousemassa kansainvälisellä taidekentällä. EMMAn tuottamassa ja museonjohtaja Pilvi Kalhaman kuratoimassa näyttelyssä Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus nähdään merkittävä osa taiteilijan säilyneestä maalaustuotannosta sisältäen maisemateosten lisäksi hänen muotokuvataiteensa helmiä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pilvi Kalhaman kirjoittama ja toimittama taiteilijan elämää avaava ja teoksia uusista näkökulmista tarkasteleva taiteilijakirja. Julkaisun kirjoittajat ovat Kalhaman lisäksi Konrad Mägi -elämäkerran kirjoittaja, dramaturgi Eero Epner, taidehistorioitsijat Bart Pushaw, Kaj Stahl ja Inka Laine sekä meteorologi, tietokirjailija Seija Paasonen.

”Kosmopoliitti Mägi sisällytti maalauksiinsa sen, mitä matkoillaan näki, koki ja oppi, kuitenkin esittäen ajan taidevirtauksista aina oman versionsa ja tulkintansa. Se tekee hänen tuotannostaan kiehtovan nykykatsojalle. On tärkeää tuoda tänä päivänä esiin reuna-alueilla vaikuttaneita lahjakkuuksia ja oivaltaa modernismin todellinen monimuotoisuus”, näyttelyn kuraattori Pilvi Kalhama kertoo ja jatkaa: ”Mägi koki olevansa sielultaan pohjoismainen, mutta hänen väripalettinsa oli eteläeurooppalaisen kirkas ja värikäs. Väri oli taiteilijalle kaikki kaikessa, sanoisin, että jopa teosten lähtökohta. Toivon, että näyttelyn ja taiteilijakirjan myötä Mägin tuotanto avautuu nykyistä laajemmalle yleisöille sekä Suomessa että kansainvälisesti”.

Luonto oli Mägin tärkein innoittaja ja voimavara, jonka kautta hän tutki maalauksen mahdollisuuksia. Esoteerisuudesta ja symbolismista kiinnostunut Mägi kuvasi taiteessaan näkyvän todellisuuden taakse piiloutuvaa elämän arvoituksellisuutta. Hänelle oli erityisen tärkeää se, miten maalata ja ilmaista asioita, joita vain maalauksella on mahdollista välittää.

Taiteilija etsi yhteyttä eurooppalaisuuteen ja opiskeli sekä matkusteli monissa paikoissa, muun muassa Suomessa Helsingissä ja Ahvenanmaalla, Venäjällä, Norjassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Viron maaseudulla. Hänellä oli pitkäkestoisia ystävyyssuhteita taiteilijakollegojen kanssa ja yksi kenties läheisimmistä ystävistä oli suomalainen August Vesanto, jolle Mägi opetti taidetta. Augustille lähetetyt kirjeet ovat säilyneet ja kertovat taiteilijan ajattelusta taiteesta ja ajasta.

Tuotannollisessa yhteistyössä taidemuseo Kumun kanssa toteutettu näyttely Konrad Mägi – Maalauksen arvoitus tuo taiteilijan ainutlaatuisuuden esille ensi kertaa näin suuressa laajuudessa. Näyttelyn yhteistyökumppanit, Viron taidemuseo (Eesti Kunstimuuseum vrt. Kansallisgalleria) sekä Enn Kunilan perustama Konrad Mägi -säätiö työskentelevät Mägin kansainvälisen tunnettuuden edistämiseksi ja EMMAn näyttelyn saama tuki onkin merkittävä osa tätä toimintaa. Teoslainat ovat toteutuneet yhteistyössä Viron taidemuseon, Tarton taidemuseon, Viljandin taidemuseon, Enn Kunilan taidekokoelman, Underin ja Tuglaksen kirjailijakeskuksen sekä yksityiskokoelmien kanssa.

Lähde EMMA – Espoo Museum of Modern Art

spot_img