Mihin tekoäly vie maailmaa? Jännittävä uusi romaani – Lakipiste

Aiheeseen liittyvää

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Lakipiste

Palkitun tulevaisuudennäkijän Piia Leinon uudessa kirjassa älylaitteet voivat olla tappavia ja laaja luontokato on todellisuutta. Leino ei kuitenkaan maalaa puhdasta dystopiaa, vaan antaa tilaa myös toivolle.

Vuosi 2045

Romaanissa on vuosi 2045. Ekokatastrofi on edennyt ja ympäristöliike radikalisoitumassa. Ruotsissa ekoyhteisö on juuri tehnyt joukkoitsemurhan, mutta Suomessa vaikuttaa vielä rauhalliselta. Kun vaateketjun johtaja kuolee oudossa älylaiteturmassa, poliisi ei osaa epäillä rikosta. Toisaalla epäilykset ovat heränneet. Mediajätti Googlen toimittaja Aaro Kangas saa tehtäväkseen selvitellä Tammilaakson ekoyhteisön mahdollista radikalisoitumista, ja putoaa tietämättään lähelle kunnianhimoisen tuhosuunnitelman ydintä. Selvittelystä tulee pian hyvin henkilökohtaista ja vaarallista.

Lakipiste kirja tekoälystä
Kansi Jussi Karjalainen

Pitää tiukasti otteessaan

Lakipiste sijoittuu aikaan, jona ekokatastrofi ja uusi teknologia ravistelevat todellisuutta tunnistamattomaksi. Taiturillinen Leino onnistuu punomaan tulevaisuuteen sijoittuvan dekkarin, jonka henkilöt eivät ole yksioikoisen hyviä tai pahoja – eivät välttämättä edes henkilöitä sanan perinteisessä merkityksessä.

”Halusin kirjoittaa kirjan, joka pitäisi tiukasti otteessaan ensimmäisestä sivusta viimeiseen. Samalla tahdoin teoksen pohtivan tosissaan tulevaisuuden teknologian uhkia ja mahdollisuuksia. Lakipiste sijoittuu kesäiseen maalaisidylliin, jonka ympärillä maailma on monin tavoin murroksessa. Se on moderni suljetun huoneen mysteeri ja itsenäistä jatkoa muille kirjoilleni, jotka yrittävät hahmottaa ihmisen paikkaa muuttuvassa maailmassa”, kertoo Leino itse kirjastaan.

Kirja poikkeaa sarjan edellisistä osista niin, että sen voi määritellä myös rikosromaaniksi.

Dekkari Leinolle uusi aluevaltaus

”Kirjoittaminen on minusta kiinnostavinta silloin, kun se on hyvin haastavaa. Dekkari on itselleni uusi aluevaltaus ja oli haaste löytää tapa tehdä se omaperäisesti niin, että tyylilajin parhaat herkut ovat mukana. Halusin, että kirjani tarjoaisi sekä viihdettä että uusia näkökulmia maailmaan”, Piia Leino kertoo.

Piia Leino on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka jatkaa romaaneissaan mielellään siitä, mihin journalismin keinot päättyvät. Hänellä on ilmiömäinen kyky kirjoittaa vaikeista yhteiskunnallisista asioista viihdyttävästi ja koskettavasti.

Piia Leino: Lakipiste, 238 sivua.

Painettu kirja julkaistaan 19.8.
Äänikirja julkaistaan 9.9.

spot_img