Loimaan bändisukupuun monipuoliset versot

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Murhia Pohjanmaalla -sarja saavuttaa Pohjoismaat ja Viron

Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan uusin osa leviää uusille markkinoille. Vaasan poliisista kertovien kiehtovien tarinoiden pariin pääsevät pian myös norjalaiset, tanskalaiset ja virolaiset lukijat.

Weekend Festival paljastaa päälavan esiintyjät – ohjelma nyt täydellinen

Weekend Festival tuo elektronisen tanssimusiikin huiput eloisaan Espooseen. Pääesiintyjiä ovat Nicky Romero, R3HAB, Tiësto, Alan Walker ja monet muut.

Mistolan Lasiset Linnut – Kun laulajat ovat lähteneet

Mistolan Lasiset Linnut on julkaissut esikoispitkäsoittonsa Kun laulajat ovat...

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Loimaan rock/pop kautta aikain – Rocksukupuu

Loimaasta tulee ensimmäisenä mieleen lottovoittajat sekä Suomen maatalousmuseo Sarka. Jukka Junttilan kokoama Loimaan bändisukupuu paljastaa, että tämä noin 16 000 asukkaan maaseutukaupunki on myös ollut monipuolisen musiikin kehto. Vaikka Loimaatakin koskevat pienen paikkakunnan ongelmat, kuten muusikoiden ja keikkamahdollisuuksien rajallinen määrä, 1970-luvulta näihin päiviin ulottuva sukupuu kattaa monta genreä ja joillakin bändeillä jopa pitkän liudan eri kokoonpanoja.

Loimaan Rock-sukupuu
Koko sukupuun saat auki artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Loimaan 1970-luvun bändeistä mainitaan vain bluesia soittanut Vadelmakummitus, mutta 80-luvulle tultaessa erilaisia rock- ja punkvirityksiä onkin jo useita, mm. Hämytutka, Pyhäkoulu sekä Kolme Seisoo Vinossa. Kun edetään 90-luvulle, painopiste siirtyy raskaampaan metallimusiikkiin, joskin toisessa päässä on maalaiskaupungille osuvasti myös 50-luvun rockia (Low Down Dudes eri kokoonpanoineen) ja esimerkiksi monipuolinen bilebändi Philharmonic Blues Band. Loimaan ehkä tunnetuimmat bändit ovat death metal -bändit Demigod ja Curimus. Curimuksen levy saavutti vuosi takaperin Suomen albumilistan kolmossijan. Demigodin kulttisuosio sen sijaan on yhä melkoinen ja yhtye on kiertänyt ns. muutakin kuin kiertokoulua.

Tultaessa 2000-luvulle oma lukunsa on kevyttä, melodista poprockia edustava Poor Seamus, joka sai levytyssopimuksen Elements Musicille vuonna 2005 sekä pääsi kokeilemaan Uuden Musiikin Kilpailuun vielä vuonna 2013, mutta valitettavasti bändin toiminta sittemmin kuihtui. Sukupuun juurille 1970-luvun alkuun sijoittuva Vadelmakummitus puolestaan aktivoitui uudestaan liki 30 vuoden jälkeen ja on nyt suunnittelemassa 50-vuotisjuhlavuottaan.

Loimaalla eri genret ovat olleet melko omissa piireissään, joten yhtenäisen puun sijaan siellä voisi sanoa olevan genrepohjainen taimikko. Pikaiselta kuuntelulta pikkukaupungin tarjonta on kuitenkin monipuolista, vaikka koko kansan tietoisuuteen nousseet suurmenestykset ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Ehkä Loimaan monipuolinen musiikkielämä poikii jatkossa vielä lisää koko Suomea hätkähdyttäviä artisteja?

Avaa Loimaan rocksukupuu tästä linkistä: https://www.hiljaisetlevyt.com/wp-content/uploads/2021/09/Loimaa-sukupuu.pdf

– E. Kairinen

spot_img