Mustelma Valepuvuissa – In Disguises: Tribuutti Mustelmalle 1989-1993

Aiheeseen liittyvää

Huvipuisto muuttuu valtavaksi katutaidenäyttelyksi – Wasa Graffitilandia Winter Edition avautuu 26.11.2021

Wasa Graffitilandia on entisen huvipuiston tiloihin rakennettu laaja, katutaiteisiin painottunut taidenäyttely Vaasassa. Marraskuun lopussa aukeaa näyttelyn uudistettu, myös sisätiloihin levittäytynyt kokonaisuus.

Yhteensä lähes 40 artistia 2022 Kesärauhaan – 10.-12.6. Turun Linnanpuistossa

Kesärauha palaa alkuperäiseen ajankohtaansa kesäkuun toiseen viikonloppuun 10.-12.6.2022. Uutena ja pysyvänä lokaationa toimii jatkossa Turun Linnanpuisto.

Väliaikainen Morsian – Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen

Ensikuulemalta toimituksen arvosteltavaksi saapunut EP, Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen, on juuri nimensä mukaista materiaalia. Erilaista, taakse pudonnutta ja kummallista.

Jake Luupää – Showpainia Turussa!

"Me päästiin paikalle ja huomattiin auttamattomasti, että kehä ei mahdu puitteisiin... mihinkään."

Lauri Erikssonin Polaroid-valokuvakirja Sumunhimmeä maisema

Valokuvataiteilija Lauri Eriksson on kuvannut Polaroideja pääkaupunkiseudun lähimetsissä. Koronarajoitusten aikaan lähiluonnosta löytyi vahva kokemus maiseman kokemisesta ja paikan nostalgiasta.

Jaa somessa

Järkälemäinen kokonaisuus

Mustelma Valepuvuissa – In Disguises on järkälemäinen viisiosainen albumikokonaisuus, joka on tehty kunnianosoituksena Mustelma-nimiselle underground-yhtyeelle. Mustelma on itselleni täysin tuntematon yhtye, vaikka useimmat suomalaiset 90-luvun outoilubändit ovat minulle vähintään nimensä puolesta tuttuja. Mustelma on vuokattilainen 1988 perustettu yhtye, joka aluksi toimi duona. Tätä nykyä, yhä aktiivisen, bändin kokoonpano on kvartetti. Yhtyeen musiikkityyliä on kuvattu sanayhdistelmällä avantgarde-free-punk, ja sitähän se selkeästi kuulostaa olevankin: Se on paljon kaikkea.

Mustelma Valepuvuissa

Mustelma Valepuvuissa multialbumi käsittää viisi albumia, jolla on yhteensä yli 130 kappaletta. Vaikka suurin osa kappaleista on alle kolmen minuutin rajapyykin, kuunneltavaa luvataan silti olevan 5 tuntia. Tribuuttilevyn äänityksiin on osallistunut kahdeksan vuoden aikana 186 muusikkoa ja jopa kaksi koiraa. Osallistujia on kahdeksasta eri maasta ja viidestä maanosasta. Suuri osa levyn esiintyjistä on kaiketi alunperin kainuulaisia, Mustelman syntysijoilla vaikuttaneita muusikoita. Suurelle yleisölle tutuimmat musikantit lienevät bändeistä kuten Eläkeläiset, J.M.K.E., Pertti Kurikan Nimipäivät, Terveet Kädet, Radiopuhelimet, Kumikameli, Jimi Tenor & His Shamans, Brüssel Kaupallinen ja Rattus.  Kokonaisuuden kansitaiteesta vastaa Mustelman alkuperäisjäsen, basisti ja biisintekijä Henri Heikkinen. Miksaus ja masterointi on osin Mustelman rumpali-laulajan Kimmo Lukkarin työnjälkeä ja kokoonpanijana häärii Mikko Nissinen. 

Musiikki levyllä on monipuolista ja sanalla sanoen outoa. On sanomattakin selvää, että levyn musiikista ei ihan jokainen musadiggari innostu. Levykokonaisuus on jo kokonsa puolesta surrealistinen ja sekava. Parhaimmillaan se kuitenkin on kiehtova, moniulotteinen ja ennakkoluuloton. Sävellykset ovat hyvällä tavalla amatöörimaisia ja sanoitukset ovat satumaisia seikkailuja, niin kertomuksia eläimistä kuin myös “kirjoitelmia lääketieteellisistä ongelmista helvetinporttien äänimaisemissa”. Levyltä löytyy niin lyhyitä HC-punk-rykäisyjä kuin pidempiä akustisia kudelmia. Tarjolla on runonlausuntaa, huutoa ja murinaa ja vaihtobassoa säröllä ja ilman. Tyyleinä on progea, vaihtoehtorockia, teknoa, death metallia ja perinneheviä. Jokaiselle siis jotakin. 

Mustelma Valepuvuissa  – In Disguises on mainio hyvän mielen projekti, joka toivottavasti tuo Mustelma-orkesterille ansaittua huomiota.

Nostot:

Kuten sanottu, levyllä on jokaiselle jotain. Tähän olen kerännyt muutamia kappaleita, joita itse huomasin haluavani kuunnella yhä uudelleen. Se ei missään nimessä tarkoita, että muut kappaleet tai versioinnit olisivat mitenkään huonompia, vaan sopivat omaan musiikkimakuuni parhaiten.

Miljoonat hermostot, kelluvat tajunnat
Tommi Tuikka ja Joni Pietiläinen: Venäjän tuuli

Liian moni koira uikuttaa ja tulee neuroottiseksi
Jarkko Martikainen: Hula hula hei

Maapallo pyörii, pyramidit sortuvat
Niko Mankinen & Makaaberi Orkesteri: Viikatemies

Taskussa leipää ja sähköinen puolukka
Lähiö: Sokea valokuvaaja

Spotify:
https://open.spotify.com/artist/5anuJ5bam8SO30kEXv4tXB?si=hGPPIJzMSVyO31fOTN-faw

Deezer:
https://deezer.page.link/NSZQQbs47ZxbSDfa6

Apple Music:
https://music.apple.com/us/artist/mustelma-valepuvuissa-in-disguises/1554708392

Amazon Music:
https://www.amazon.com/s?k=Mustelma+Valepuvuissa%2C+In+Disguises&i=digital-music&bbn=163856011&rh=p_n_feature_browse-bin%3A625150011&dc&qid=1629323611&rnid=625149011&search-type=ss&ref=sr_nr_p_n_feature_browse-bin_1

YouTube:
https://music.youtube.com/channel/UC7lnLDBMfcabtFRrOa7cODA

Lähteet:
https://www.valepuvuissa.com/

– K. Kallio

spot_img