Hufvudstadsbladetin vanhat lehtikuvat lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle

Aiheeseen liittyvää

Mistolan Lasiset Linnut – Kun laulajat ovat lähteneet

Mistolan Lasiset Linnut on julkaissut esikoispitkäsoittonsa Kun laulajat ovat...

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Tschabalala Selfin ’Samasta korttelista’ saapuu EMMAan

Tschabalala Selfin 'Samasta korttelista' -näyttely EMMAssa kutsuu tutkimaan monimateriaalisia teoksia ja mustan identiteetin ilmentymiä.

’Ai niin, minä olen muuten Lee’ palkittiin Punni-palkinnolla

Eveliina Talvitien kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama 'Ai niin, minä olen muuten Lee' voitti Lastenkirjainstituutin arvostetun Punni-palkinnon.

Ivana Helsinki avaa myymälän Naantaliin

Ivana Helsinki avaa kesäksi monipuolisen pop up -myymälän Naantalin vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Snickarin taloon.

Jaa somessa

KSF Media on lahjoittanut Hufvudstadsbladetin historiallisen lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle.

Kokoelmassa on 2,5 miljoonaa lehtikuvaa, joiden joukossa on yli 30 000 lasinegatiivia. Lahjoitukseen kuuluvat myös Porvoossa ilmestyvän Östnyland-lehden ja Tammisaaressa ilmestyvän Västra Nyland -lehden vanhat kuva-arkistot.

Hufvudstadsbladet (HBL) on Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti. Sen kuva-arkistossa on kuvia 1920-luvulta aina vuoteen 2000 asti: suomenruotsalaista kulttuuria, politiikkaa, vaikuttajia, taidetta, teatteria, populaarikulttuuria ja urheilua.

Bensiinisota - vanha lehtikuva
”Bensiinisota”. Lakkoilijat piirittävät auton ja yrittävät kaataa sen Palace Hotellin huoltoaseman edessä Helsingissä yleislakon aikana 23.3.1956. Kuva: HBL / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

HBL:n ensimmäinen valokuvaaja oli Hugo Sundström. Hän toimi HBL:n ja iltapäivälehti Nya Pressenin valokuvaajana vuodesta 1928 aina kuolemaansa asti vuoteen 1973.

Kuuden vuosikymmenen ajan Sundström vei kameransa sinne, missä tapahtui. 1920-luvulla Sundström oli mukana veneessä, jolla salakuljetettiin viinaa. Vuonna 1930 hän kuvasi ilmalaiva Graf Zeppelinin Helsingin yllä ja vuonna 1944 Helsingin pommitusten tuhoja. Vuonna 1952 Sundström ikuisti Emil Zatopekin 10 000 metrin voittoisan juoksun Helsingin olympialaisissa ja vuonna 1962 Neuvostoliiton kosmonautti Juri Gagarinin. Vuonna 1970 hän on mukana Persian shaahin vastaisessa mielenosoituksessa.

Hufvudstadsbladetin muita kuvaajia olivat myös esimerkiksi Caj Bremer, Max Paetau, Bert Carpelan, Hans Paul, Leif Weckström, Evy Nickström, Tor Wennström ja Vidar Lindqvist.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana Journalistinen kuva-arkisto JOKA siirtää HBL:n kuvakokoelman Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen, selvittää sen kokoelmarakenteen ja konservoi ja digitoi 2000 negatiivia. Kuvat tekstitetään ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi ja julkaistaan museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-palvelussa osoitteessa museovirasto.finna.fi/joka. Tavoitteena on tuoda suomenruotsalaista kulttuuria ja historiaa kaikkien saataville.

Konstsamfundet on myöntänyt hankkeeseen 130 000 euron avustuksen.

HBL:n kuvakokoelman asiakaspalvelu Journalistisessa kuva-arkistossa alkaa toukokuussa 2022.

Lähde Museovirasto

spot_img