Loistava Stiff Little Fingers lopetti alkuvuodesta 1983 ja hyvin pian laulaja-kitaristi Jake Burns perusti uuden yhtyeen, Big Wheelin.
Mukaan tuli Pohjois-Irlantilaisen (kuten SLF:kin) Starjetsin basisti Sean Martin, Dexy’s Midnight Runnersin kosketinsoittajana heidän hienolla hopeaa myyneellä ekalla lp:llään (ja siltä poimitulla listaykkösellä Genolla, joka myös myi hopeaa) toiminut Pete Saunders ja rumpuihin tuolloin vielä varsin tuntematon Steve Grantley. SLF oli managerinsa kanssa perustanut 70-luvulla levy-yhtiö Rigid Digitsin, jolle yhtye levytti parit sinkut.
Yhtiö ei oikeastaan koskaan lakannut olemasta ja Big Wheel päätyi levyttämään sille, liekö sitten kyseessä ollut isojen yhtiöiden kiinnostumattomuus; SLF:n suosio oli ollut koko ajan alaspäin suuntautuva.
No kuitenkin, he tekivät ensimmäisen radiosessionsa jo joulukuussa -83 ja keikkailivat mm.U2:n lämmittelijänä. Yhtyeen ensisingle On fortune street/Here comes that song again ilmestyi vasta heinäkuussa 1985. Se on aika rauhallista tavaraa verrattuna SLF:ään, B-puolella on torvineen jopa motown- ja soul sävyjä.
12-tuumaisella on A-puolesta pidempi versio. Biisit ovat Burnsin ja Gordon Ogilvien, joka toimi SLF:n managerina, tekemiä ja tuottajana on Doug Bennett, joka oli tuottanut SLF:kin. Suuri maailma ei innostunut, mutta omasta mielestäni single on ”ihan kiva”.
Maaliskuussa 1986 oli vuorossa toinen single She grew up/Race you to the grave.B on aika suoraviivaista rockia, mutta A on aika tarttuva popkappale. Sen ovat tehneet Gordon Ogilvie ja Burns ja taustalaulussa on loistava Kirsty MacColl.
B-puolesta vastaavat Burns ja ex-SLF rumpali Brian ”Dolphin” Taylor. Biisi on ilmeisesti ajalta hieman ennen Big Wheeliä, jolloin Taylorilla ja Ex-Jam basistilla Bruce Foxtonilla oli lyhytikäinen bändi Go West (joiden pari äänitettyä biisiä löytyvät muuten SLF:n Harp-singlen B-puolelta ja kokoelmalta Wasted Life).
Tuottajana toimi aika tuntemattomia bändejä aiemmin tuottanut Phil Harrison. 12-tuumaisella on taas A-puolesta pidempi versio. Biisit kuulostavat aika paljon siltä mihin SLF olisi voinut seuraavaksi edetä, ei siis kauheaa muutosta viimeiseen LP:seen Now-Then. Tämä olisi voinut olla tämän bändin ensi single, kuten väitetään discogsissa ja wikipediassakin (tehty muka 1984), mutta ei vaan ole. Single nousi indie listoille sijalle 36. Kumpikin biisi päätyi uudelleen kootun SLF:n ohjelmistoon ja livelevyille.
Vielä jatkettiin, vaikka suosiota ei näköpiirissä ollutkaan. Tehtiin toinen radiosessio keväällä 1986. Yhtye sai kiinnityksen amerikkalaiselle independent-yhtiö Jivelle ja helmikuussa 1987 julkaistiin viimeinen single Breathless/Valentine’s day, joka on selvästi näistä huonoin. Jenkeissä tätä ei julkaistu, mutta nyt kuitenkin Englannin lisäksi myös Saksassa, Australiassa ja Irlannissa.
Listoillekin päästiin, tosin vain sijalle 99, kuitenkin ihan ”virallisella” listalla. Tuottajana toimi mm. Julian Copea tuottanut Steve Lovell ja A-puolella myös Steve Power (kyseessä ei ole sama henkilö!). B-puoli on ihan nätti motown-tyylinen kappale, mutta A-puolen ties mistä rytmisekoilusta en ole otetta saanut.
A-puoli on Ogilvien ja Burnsin yhteistyötä ja B Burnsin yksin tekemä. Tällä kertaa kummastakin on 12-tuumaisella pidemmät versiot. Koska bändi ei juuri menestynyt, oli Jake Big Wheelin aikoihin ollut myös radiossa töissä.
Vuoden -87 aikana kuitenkin nekin työt olivat loppu ja persaukinen Jake oli miettinyt mistä saisi vähän rahaa jouluksi ja tästä tuli päähän tehdä muutama keikka Stiff Little Fingersinä. Mukaan tulivat vanhat soittajat Taylor, Henry Cluney ja Ali McMordie. Keikat olivat menestys ja SLF esiintyy ja levyttää tänäkin päivänä ja tässä kohtasivat myöhemmin taas myös Jaken ja Steve Grantleyn tiet vuonna 1996 jolloin Grantley korvasi Taylorin.
Hän on soittanut myös mm. Alarmissa ja kamalassa Eight Wonderissa. Martin on myöhemmin soittanut ainakin Starjetsin comeback -keikoilla. Saunders on soitellut ja soittaa lähinnä jazz-tyylistä musaa sekalaisissa kokoonpanoissa.
Big Wheelin ura tuli päätökseen siis 1987, mutta vuonna 2002 ilmestyi kokoelma-CD On Fortune Street, jossa on kaikki singlet (ei maxien pitkiä versioita kuitenkaan) ja kummatkin radioshowt, lisänä vielä Burnsin ja Grantleyn haastattelut ja liveä. Yksi biiseistä on jopa SLF:n Cluneyn tekemä.
Kokonaisuus (tai ne mitä olen kuullut, levyä kun en omista) osoittaa, että ei tätä bändiä LP:n mitassa olisi jaksanut kuunnella, kyllä singlet ovat se oikea formaatti. Suomessa yhtyettä ei varmaan tunnettu lainkaan, en muista koskaan heidän levyjään täällä nähneeni, itse ostin nuo 2 ekaa Lontoosta ja kolmatta en omista.
discografia:
- 7″:On fortune street/Here comes that song again (Rigid Digits SRD-2), 12″:SRD-2T, 7/1985
- 7″:She grew up/Race you to the grave (Rigid Digits SRD 3, 12″:SRDT 3, 3/1986
- 7″:Breathless/Valentine’s day (Jive 139), 12″:Jive T 139, 2/1987
- CD:ON FORTUNE STREET (EMI 7243 5 37761 2 1, EMI 537 7612) 2002
kokoelmilla:
- Valentine’s day 4CD:llä CASH FROM CHAOS (EMI 7243 5 35824 2 5) 2001
-V.Vahtera