THE CIGARETTES

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Lincoln on noin sadantuhannen asukkaan kaupunki Keski-Englannissa. Siellä The Cigarettes -niminen trio aloitteli vuonna 1978 vaikuttajinaan tietenkin Pistols ja muut tuon  ajan sankarit. Kokoonpanoksi muodostui Stephen Taylor: basso & laulu, Rob Smith: kitara, laulu & piano ja Adam Palmer: rummut. Paikallinen lyhytikäinen levy-yhtiö Company Records kiinnostui bändistä ja tuloksena oli v. 1979 kolmen biisin EP They’re Back Again, Here They Come, jonka nimibiisi kuulemma kertoo National Frontista ja muista oikeistoryhmistä, jotka olivat vahvoina punkin aikana.

Selvä, EP on loistava, ei mitään uuden aallon poppia, vaan silkkaa punkkia. Oikeastaan vähän ihme, ettei bändi herättänyt huomiota kotipaikkansa ulkopuolella, tai no, 1979 oltiin ehkä jo vähän myöhässä, mutta kuitenkin. Kaikki on kohdillaan, soittaa osataan, hyvinkin, biisit ovat tarpeeksi tarttuvia ja laulu punkmaisen räävittömän kuuloista.

EP:n muut biisit ovat I’ve Forgot My Number (Now I’m Telling You My Name) ja All We Want Is Your Money. Nimibiisi on Smithin ja Taylorin yhteistyötä, Number Taylorin ja Money Smithin. EP on julkaistu uudestaan Espanjassa vuonna 2014 Paramecium Recordsin toimesta. Yhtiö on erikoistunut julkaisemaan vähän harvinaisempia 70-luvun punkseiskoja uudestaan ja muita julkaisuja ovat mm. Automaticsin When Tanks Roll Over Poland -single ja TV Personalitiesin Where’s Bill Grundy Now? -EP. Samoissa sessioissa äänitettiin 3 muutakin biisiä, mutta ne jäivät sillä kertaa julkaisematta.

Yhtye ei pahemmin keikkaillutkaan kuin Lincolnin alueella, mutta John Peel (tietty) ihastui levyyn ja pyysi pojat (rumpali ainakin oli alaikäinen) sessioihinsa. Tammikuun 15. 1980 äänitettiin 4 biisiä ohjelmaan; Can’t Sleep At Night, Valium World, It’s The Only Way To Live (Die) ja Frivolous Disguises. Samana vuonna yhtye teki viimeiset levytyksensä, jotka eivät kyllä EP:lle häviä lainkaan, eli single Can’t Sleep At Night/It’s The Only Way To Live (Die), joka ei ole Peel Sessioneista, vaan äänitetty vähän isommalle Dead Good Recordsille kuin eka seiskatuumainen ja yhtye on myös kolmella biisillä mukana yhtiön kokoelmalla East. Single jatkaa ehkä hieman raaemmalla linjalla EP:n kanssa, tässä mennään ehkä jo hieman postpunk-linjoille, vaikka mahtoivatko Röökit (tyhmä nimi muuten) olla moisesta tuolloin varsin uudesta termistä edes kuulleet. B-puoli kylläkin muuttuu kertosäkeessä nopeaksi, biisihän on peräti nerokas, herra jumala, kuunnelkaa ihmiset ihmeessä! Molemmat biisit ovat nyt Smithin, joka olikin bändin pääasiallinen biisintekijä.

Näitä yhtyeen seiskatuumaisia ei halvalla saa, eikä edes uusintapainoksia, joita ei taida olla kovin paljoa tehty. Siis, toinenkin levy julkaistiin Espanjassa 2014 saman yhtiön toimesta. Eikä varmastikaan ole helppoa löytää tuota East-kokoelmaa, jolla esiintyy noita Keski-Englannin alueen bändejä, joista suurin osa jäi singlen, parin yhtyeeksi, ainoa, joka pääsi vähän pidemmälle, on B-Movie, mutta mainittakoon, että levyllä on myös 2 singleä levyttänyt Whizz Kids (hehheh).

Cigarettesin biisit ovat samaa laatutasoa kuin koko muu vähäinen tuotantonsa. Biisit ovat jälleen Smithin, paitsi Stay Inside, joka on tehty Joe Grayn kanssa. Mutta bändin lyhyt ura tuli päätökseensä vuonna 1981, koska Cigarettes ei heitä elättänyt. Oikeastaan ainut, joka jatkoi musiikin parissa aktiivisemmin oli Taylor, joka oli mukana Bizzare (oikein kirjoitettu) Records -yhtiössä, joka julkaisi mm. Soft Cellin hitin Tainted Love. Myöhemmin hän toimi managerina mm. Screaming Blue Messiahsille ja Jools Hollandille.

Mutta Cigarettesista saatiin kuulla vielä vuonna 2002, kun Detour Records julkaisi 22:n biisin tupla-LP:n ja tupla-CD:n Will Damage Your Health!, joka sisältää kaikki yhtyeen äänittämät biisit, mukaan lukien tuon Peel Sessionin. Levy on hämmästyttävän hyvätasoinen, niin biisillisesti kuin soundeiltaankin, huomaa, että nämä on äänitetty ihan oikeassa studiossa, eikä treenikämpällä. Levytettyjen biisien lisäksi levyltä nousee esiin ainakin Damage Your Health, jonka on myöhemmin levyttänyt kaksikin bändiä, Infections vuonna 1997 ja Wild Zeros vuonna 2018, Valium World, Media Mania ja miksei muutkin, kyseessä on hyvä kokonaisuus, joka oltaisiin voitu kyllä julkaista aikanaankin, jospa vaikka suosio olisi noussut paikallistason yläpuolelle. Biisit ovat Damage Your Healthia lukuun ottamatta (jonka on tehnyt Taylor) Smithin kynästä, paitsi jo mainitut. Tämä julkaistiin uudelleen 2019 Optic Nerve Recordingsin toimesta nimellä You Were So Young. Se on julkaistu myös Japanissa.

discografia:
7″EP:THEY ARE BACK AGAIN, HERE THEY COME (Company Records CIGCO 008) 1979, uusintapainos:Paramecium Records PAR 013 2014, Espanja They Are Back Again, Here They Come///I’ve Forgot My Number (Now I’m Telling You My Name) – All We Want Is Your Money 7″:Can’t Sleep At Night/It’s The Only Way To Live (Die) (Dead Good Records DEAD 10) 1980, uusintapainos:Paramecium Records PAR 014 2014, Espanja 2LP:WILL DAMAGE YOUR HEALTH! (Detour Records DRLP 029, 2CD:DRCD 029) 2002 2LP:YOU WERE SO YOUNG (Optic Nerve Recording OPT4.033, CD:OPT4.033CD) 2019
kokoelmalla (näitähän on enemmän, mutta tässä nyt vain tämä, missä oli silloin ennenjulkaisemattomia biisejä): Stay Inside – Looking At You – Frivolous Disguises LP:llä EAST (Dead Good Records GOOD 1) 1980

-V. Vahtera

spot_img