Jarmo Mäkilän uusi kirja on autofiktiivinen muistelma taiteilijan lapsuudesta

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: Hellsinki Metal Festival

Emotion visa palaa kesälomilta ajankohtaisella visailulla. Testaa mitä tiedät...

Viikon Kovin Biisi: VKB 39/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Rajahurrit – Tummat pilvet

Rajahurrit veljekset Mika ja Markus Haapakoski, jotka tunnetaan aiemmasta...

Varjo-Riitan Häpeänsovitusseremonia 9.10.2024 (Kult, Helsinki)

Vettä vihmoi vaakasuoraan lokakuun näyttäessä kauniimpia kasvojaan Helsingin illassa....

Goforen kirja vie suomalaisen digitalisaatiokäsitteen Saksaan

Gofore's new book highlights Finland's human-centered digitalization, reaching German-speaking Europe. It showcases innovative digital services developed in Finland.

Jaa somessa

Jarmo Mäkila avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin uudessa kirjassaan. Hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.

Jarmo Mäkilä, Raumalla syntynyt (s. 1952), on yksi Suomen merkittävimmistä kuvataiteilijoista. Hän on suunnannäyttäjä ja oman tiensä kulkija, ja hänen taiteensa on ollut laajalti esillä myös muualla maailmassa.

Rauman taidemuseon näyttelyn avajaisissa 7. kesäkuuta julkaistavassa kirjassa Mäkila avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin. Näissä teksteissä ja niihin liitetyissä maalauksissaan hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan Mäkila on keskittynyt kuvaamaan lapsuutensa mielenmaisemia ja etsinyt taiteessaan vastauksia niistä kummunneisiin kysymyksiin. Missä ja kuka on kertomusten pieni poika? Miten maailmaa katsotaan pojan silmin? Ja missä loppuu lapsuus? Mäkilan maalaustapa on kerronnallinen ja kerroksellinen. Maalausten jokaisella yksityiskohdalla on syvempi merkitys, ja teosten kuvapinnan takaa avautuu myös toinen maailma.

Yhdessä Rauman taidemuseon kanssa tuotettu kirja on samalla Jarmo Mäkilan taiteilijauran 50-vuotisjuhlajulkaisu ja liittyy Mäkilan samannimiseen näyttelyyn Rauman taidemuseossa. Näyttely avautuu yleisölle 8.6.2024 ja on avoinna 22.9.2024 asti.

Jarmo Mäkila – Poika
Kirjoittajat: Jarmo Mäkila, Heta Kaisto, Päivi Kettunen, Taina Myllyharju
Parvs ja Rauman taidemuseo, 2024
120 sivua

Lähde Kustannusosakeyhtiö Parvs

spot_img