Saatana saapuu Moskovaan uusintaensi-ilta tiistaina

Aiheeseen liittyvää

Ivana Helsinki avaa myymälän Naantaliin

Ivana Helsinki avaa kesäksi monipuolisen pop up -myymälän Naantalin vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Snickarin taloon.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Tschabalala Selfin ’Samasta korttelista’ saapuu EMMAan

Tschabalala Selfin 'Samasta korttelista' -näyttely EMMAssa kutsuu tutkimaan monimateriaalisia teoksia ja mustan identiteetin ilmentymiä.

Omri Boehmin puhe Euroopalle avasi Wienin kulttuurifestivaalin

Filosofi Omri Boehm puhui Euroopalle Wienin Juutalaisaukiolla, vaatien Eurooppaa kohtaamaan historiansa ja ylläpitämään ihanteitaan.

Carolyn Carlsonin uusi soolo Tero Saariselle – ensiesitys Italiassa

Merkittävä tanssivaikuttaja Carolyn Carlson luo uuden teoksen Tero Saariselle, ensi-ilta Italiassa heinäkuussa.

Jaa somessa

Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan saa uusintaensi-iltansa huomenna tiistaina 29. maaliskuuta Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

Esityskausi on lyhyt. Esityksiä on yhteensä kymmenen, joista viimeinen on jo 9. huhtikuuta. Näytelmä sai ensi-iltansa vuosi sitten, jolloin sitä esitettiin koronarajoitusten vuoksilivestriimattuna ilman liveyleisöä. Nyt nähtävässä uusintaensi-illassa on mukana teatterin koko nykyinen näyttelijäensemble, ja esityksessä on nähtävissä myös viittauksia tämänhetkiseen maailmantilanteeseen.

Ukrainalaisen Bulgakovin klassikkoromaani jäi venäjäksi kirjoittaneen Bulgakovin viimeiseksi ja se julkaistiin sensuroimattomana vasta hänen kuolemansa jälkeen. Teoksessaan Bulgakov näkee terävästi diktatuurin sumuverhon läpi ja kuvaa hersyvästi moskovalaisten tukalaa tilannetta, turhamaisuutta, ahneutta, ennakkoluuloja, pelkoja ja unelmia.

Historiallinen ja mystinen suurteos sijoittuu Stalinin ajan Neuvostoliittoon 1930-luvulle. Saatana saapuu mustaan magiikkaan erikoistuneen professori Wolandin (Esa Latva-Äijö) hahmossa ja alkaa kiusata moskovalaisia. Pimeyden herralla on mukanaan erikoinen seurue, joista ikonisimmaksi on noussut paholaisen kissa, Begemot (Elisa Piispanen). Saatanaa tuntuu kiinnostavan erityisesti, ovatko moskovalaiset muuttuneet? Uskovatko he enää mihinkään, edes paholaiseen?

Paholaisen lisäksi näemme kärsivän, hulluuteen asti päätyneen kirjailijan (Antti Tiensuu) sekä häntä palavasti rakastavan muusan, Margaritan (Pia Piltz). Teoksen alkuperäinen nimi onkin Mestari ja Margarita ja tätä rakkaustarinaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen kuuluisimmista. Onko Margarita valmis tekemään sopimuksen paholaisen kanssa pelastaakseen rakkaansa ja menemään aina helvettiin asti?

Teoksen mestarillisuutta osoittaa sen kyky liikkua tunnelmasta toiseen: historiallisesta mystiseen, romantiikasta hauskaan, mielikuvituksellisuudesta kriittiseen, aina uskonnolliseen asti. Kolmantena tarinana kulkeekin Jeesuksen viimeiset hetket Pontius Pilatuksen (Jukka Leisti) näkökulmasta.

Näytelmän on sovittanut ja ohjannut Antti Mikkola. Sen kiehtovasta ja kunnianhimoisesta visuaalisuudesta vastaavat lavastaja Teppo Järvinen, valo- ja videosuunnittelija Tiiti Hynninen ja pukusuunnittelija Mari Pajula. Äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho, kampauksista ja maskeista Jonna Lindström.

Rooleissa Esa Latva-Äijö, Jukka Leisti, Antti Tiensuu, Pia Piltz, Mari Turunen, Ville Majamaa, Elisa Piispanen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Elina Rintala, Arttu Ratinen, Kirsimarja Järvinen, Annuska Hannula, Ville Mikkonen, Arttu Soilumo sekä avustajat Anton Hård, Ida Pajunen, Satu Silén ja Noora Lahtinen.

Suomenkielinen tekstitys

Teatteri tarjoaa suomenkielisen tekstityksen kaikkiin Saatana saapuu Moskovaan -esityksiin Subtitle Mobile -sovelluksella. Lataa maksuton Subtitle Mobile -sovellus älypuhelimeen App/Play Storesta. Seuraa sovelluksen ohjeita ja syötä näytelmän 4-merkkinen koodi VVMS. Tekstitys alkaa automaattisesti esityksen alkaessa.

Tekstityksen ovat tehneet Tampereen yliopiston Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriopiskelijat 2021.

Lähde Tampereen teatteri

spot_img