JUHA VUORINEN: Andalusialainen mäyräkoira (Bazar) 2024

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

Emotion Visa: Suomipunk

Jälleen on lisää skenepisteitä jaossa! Tällä kertaa skene on...

PAETKAA-raportti – Algoritmisen synteesin ilta – Bar Ö, Turku

Huom. Toimittajan raportoimat kokemukset ovat subjektiivisia. Artistiin liittyvät faktat...

Jaa somessa

Puerto Anuksen jatko-osa, jossa mennään vieläkin sekopäisemmille maisemille. Kuitenkin, kuten melkein lähes aina Vuorisen kirjoissa, tässäkin on seassa tiedon jyväsiä. Tällä kertaa saamme tietopankin Salvador Dalista. Herra Dali on tässä mennyt mäyräkoiran ruumiiseen ja antaa sieltä käsin telepaattisia viestejä pääosassa olevalle Tapsa Mäkilälle. Andalusialainen koirahan oli Dalin ja Luis Bunuelin varsin omituinen 16 minuuttia kestävä mykkäelokuva vuodelta 1929. Sen pääosan esittäjät tappoivat myöhemmin itsensä.

Pääjuoni tässä kirjassa kai on, että erään perheen poika on kyllästynyt siihen, että vanhemmat ovat omistaneet koko elämänsä firmalleen ja hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Niinpä hän pistää tekoälyn puuttumaan asioihin ja tästähän seuraa kaikenlaista. On albanialaista palkkatappajaa, tuo pojan koira, joka on siis Dalin reinkarnaatio (vai onko?), objektiseksuaaleja, tietty Händi ja Käppers jne. Tällainen sekopäinen, kuitenkin jollain ihmeen tavalla jonkin loogisuuden pitävä touhu, on oikein ”tervettä” luettavaa, kun maailma on vielä enemmän sekaisin. Ja onko se tekoälykään sitten hyväksi? Ei ainakaan tämän kirjan perusteella, eli jokin sanomakin tässä taitaa olla.

Oli tai ei, Vuorisensa lukeneet tietävät, että ei näistä oikein tarkkaa analyysia (tuostakin sanasta kirjassa keksittäisiin…jotain) voi tehdä. Kyllä ne itse lukea täytyy. Vähän sama kuin yrittäisi kuvailla jollekin asiaan ei-vihkiytyneelle vaikkapa Young Ones-sarjaa. Ehkä pääperiaate tulisi selväksi, mutta tuskin se kovin hauskalta kuulostaisi.

V. Vahtera

spot_img