Finlandia-palkitun kirjailijan Rumuuspäiväkirja käsittelee ulkonäkökeskeistä yhteiskuntaa nuoren näkökulmasta

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Kirjailija Mari Kujanpää on havainnut, että ulkonäöllä on valtavan suuri merkitys niin ihmissuhteiden solmimisessa kuin esimerkiksi poliitikkojen ja taiteilijoiden uskottavuudelle.

Rumuuspäiväkirja pohtii, minkälaista tällaisessa yhteiskunnassa on kasvaa nuorena, joka tuntee itsensä rumaksi.

Ikä 14 vuotta, kengännumero 42, pituus 175 senttiä, kuppikoko AA ja naama karmean ruma, niin Malva määritellään.

Malvaa kiusataan koulussa, eikä omalta luokalta löydy ketään, joka pitäisi hänen puoliaan. Kaksin äitinsä kanssa elävä tyttö viettää myös vapaa-aikansa lähinnä yksin huoneessaan piirtäen tai luonnossa liikkuen.

Yhtäkkiä elämään ilmestyy kuitenkin rinnakkaisluokkalainen taidepoika Runo, jonka kanssa Malva hitaasti mutta varmasti ystävystyy. Koulun terveydenhoitaja puolestaan auttaa ulkonäköään vihaavaa tyttöä pohtimaan, voisiko hänen ulkonäössään sittenkin olla asioita, joihin olla tyytyväinen.

Kirjailija ja kirjastonjohtaja Mari Kujanpää alkoi kirjoittaa Rumuuspäiväkirjaa havaittuaan, miten tärkeää ulkonäkö on ajassamme.

”Niin politiikkojen, taiteilijoiden kuin tiedemiestenkin toivotaan olevan ulkonäöltään edustavia. Ulkonäöllä on kiistaton merkitys myös ihmissuhteiden solmimisessa. Ryhdyin miettimään, millaista on olla itsensä rumaksi kokeva nuori ulkonäköä korostavassa yhteiskunnassa”,

Kujanpää sanoo.

Kujanpää ajattelee, että jokainen saa olla sen näköinen kuin tahtoo ja panostaa tai olla panostamatta ulkonäköönsä.

”Kenenkään ei tarvitse muuttaa ulkonäköään vain toisiaan miellyttääkseen.”

Niin hammaslääkärin odotushuoneessa kuin linja-automatkoilla kirjoja lukeva Kujanpää muisteli Rumuuspäiväkirjaa varten sitä, millaista oli olla kehollisesti 14-vuotias hänen omassa nuoruudessaan 90-luvulla.

Apua oikeiden tuntemusten tavoittamiseen löytyi myös vuodesta 1998 vuoteen 2021 julkaistusta, teini-ikäisille suunnatusta Demi-lehdestä, joita Kujanpää luki kirjaa varten.

Mari Kujanpää (s. 1976) on kirjailija ja toimii kirjastonjohtajana Oripään kunnan kirjastossa. Hän on kirjoittanut useita lastenromaaneja, ja Rumuuspäiväkirja on hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa. Minä ja Muro (2009) voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian.

Rumuuspäiväkirja ilmestyy 9.3.2023, ja se on saatavilla myös sähkö- ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Emma Louhivuori.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Otava

spot_img
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli