Herkkää arkea -uutuuskirja etsii tapoja, miten erityisherkkä jaksaa työpaikalla, opinnoissa ja harrastuksissa

Aiheeseen liittyvää

Wishing Well: Space Invaders

Helsinkiläinen perinteistä heavyä soittava Wishing Well on julkaissut toisen...

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

Haastateltavana Rock- ja Hip Hop musiikkia soittava yhtye, Attitude

Tällä kertaa tutustumme Rock- ja Hip Hop musiikkia soittavaan riihimäkeläiseen yhtyeeseen, nimeltä Attitude.

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Herkkää arkea -kirja tarjoaa tietoa, ymmärrystä ja vertaisnäkökulmia erityisherkkien arkeen: miten hallita arjen kuormitustekijöitä ja tukea omaa jaksamista?

Herkkää arkea -uutuuskirja etsii tapoja, miten erityisherkkä jaksaa työpaikalla, opinnoissa ja harrastuksissa

Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö: Herkkää arkea – Erityisherkkänä työssä ja vapaalla
Kansi Emmi Kyytsönen

Arjen pirstaleisuus ja ärsyketulva kuormittavat useimpia meistä, mutta aivan erityisesti ne hengästyttävät herkkää ihmistä. Olenko huono työntekijä, vanhempi tai ystävä, jos väsyn asioista, joita muut eivät tunnu edes huomaavan? Erityisherkän on tärkeä löytää omat tapansa toimia työyhteisössä, opinnoissa tai vaikkapa harrastusryhmissä, kasvatustieteilijät Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö muistuttavat uutuuskirjassaan Herkkää arkea – Erityisherkkänä työssä ja vapaalla.

Kirjassa pohditaan erityisherkän arkea kodin ulkopuolella. Miten olla herkkänä itsenään siellä, missä yksilöön kohdistuu eniten vaateita muiden taholta? Hyttinen ja Lepistö etsivät tapoja, miten arjen kuormitustekijöitä voisi taklata ennalta, ja miettivät, millaiset asiat tukevat jaksamista.

Parhaimmillaan erityisherkkyys on voimavara, joka tekee elämästä värikästä sekä auttaa tuntemaan syvästi ja havainnoimaan tarkasti. Olennaista on löytää itselleen sopivat tavat toimia. Omaa herkkyyttään voi myös hyödyntää monin tavoin työssä ja vapaa-ajalla.

Tiedon ja ymmärryksen lisäksi Herkkää arkea -kirja tarjoaa runsaasti vertaiskokemuksia. Hyttisen ja Lepistön lisäksi kirjassa omaa arkeaan ja työelämäänsä pohtii 45 erityisherkkää.

”Tunsimme hämmennystä siitä, miten ihmeessä me introvertit, ujot ja esillä oloa karttavat herkkikset olimme päätyneet kirjoittamaan ajatuksiamme julkaistavaksi”,

Hyttinen ja Lepistö kertovat.

”Haluamme lisätä tietoa ja ymmärrystä sekä samalla tarjota roppakaupalla vertaistukea. Haluamme kertoa, minkälaista on arki, jota herkkyys määrittää. – – Arjessa ei jaksa, ellei hoida ja kuuntele itseään. Vaatii lukemattomia toistoja, että oppii pysähtymään oman olonsa äärelle ja suhtautumaan itseensä armollisemmin”,

he kirjoittavat.

Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö ovat oululaisia kasvatustieteilijöitä ja itsekin erityisherkkiä.

Lähde Kirjapaja

spot_img