Herkkää arkea -uutuuskirja etsii tapoja, miten erityisherkkä jaksaa työpaikalla, opinnoissa ja harrastuksissa

Aiheeseen liittyvää

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

Hate Forest – Innermost

Innermost (2022) on Hate Forestin kuudes täysimittainen albumi. Tämä ukrainalainen kulttiyhtye käytännössä koostuu Roman Saenkosta, joka on paremmin tunnettu samasta maasta kotoisin olevasta Drudkhista.

Brazen Forgery – Brazen Forgery

Brazen Forgery on Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt...

Jaa somessa

Herkkää arkea -kirja tarjoaa tietoa, ymmärrystä ja vertaisnäkökulmia erityisherkkien arkeen: miten hallita arjen kuormitustekijöitä ja tukea omaa jaksamista?

Herkkää arkea -uutuuskirja etsii tapoja, miten erityisherkkä jaksaa työpaikalla, opinnoissa ja harrastuksissa

Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö: Herkkää arkea – Erityisherkkänä työssä ja vapaalla
Kansi Emmi Kyytsönen

Arjen pirstaleisuus ja ärsyketulva kuormittavat useimpia meistä, mutta aivan erityisesti ne hengästyttävät herkkää ihmistä. Olenko huono työntekijä, vanhempi tai ystävä, jos väsyn asioista, joita muut eivät tunnu edes huomaavan? Erityisherkän on tärkeä löytää omat tapansa toimia työyhteisössä, opinnoissa tai vaikkapa harrastusryhmissä, kasvatustieteilijät Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö muistuttavat uutuuskirjassaan Herkkää arkea – Erityisherkkänä työssä ja vapaalla.

Kirjassa pohditaan erityisherkän arkea kodin ulkopuolella. Miten olla herkkänä itsenään siellä, missä yksilöön kohdistuu eniten vaateita muiden taholta? Hyttinen ja Lepistö etsivät tapoja, miten arjen kuormitustekijöitä voisi taklata ennalta, ja miettivät, millaiset asiat tukevat jaksamista.

Parhaimmillaan erityisherkkyys on voimavara, joka tekee elämästä värikästä sekä auttaa tuntemaan syvästi ja havainnoimaan tarkasti. Olennaista on löytää itselleen sopivat tavat toimia. Omaa herkkyyttään voi myös hyödyntää monin tavoin työssä ja vapaa-ajalla.

Tiedon ja ymmärryksen lisäksi Herkkää arkea -kirja tarjoaa runsaasti vertaiskokemuksia. Hyttisen ja Lepistön lisäksi kirjassa omaa arkeaan ja työelämäänsä pohtii 45 erityisherkkää.

”Tunsimme hämmennystä siitä, miten ihmeessä me introvertit, ujot ja esillä oloa karttavat herkkikset olimme päätyneet kirjoittamaan ajatuksiamme julkaistavaksi”,

Hyttinen ja Lepistö kertovat.

”Haluamme lisätä tietoa ja ymmärrystä sekä samalla tarjota roppakaupalla vertaistukea. Haluamme kertoa, minkälaista on arki, jota herkkyys määrittää. – – Arjessa ei jaksa, ellei hoida ja kuuntele itseään. Vaatii lukemattomia toistoja, että oppii pysähtymään oman olonsa äärelle ja suhtautumaan itseensä armollisemmin”,

he kirjoittavat.

Laura-Maria Hyttinen ja Anna Lepistö ovat oululaisia kasvatustieteilijöitä ja itsekin erityisherkkiä.

Lähde Kirjapaja

spot_img