Olli Mustosen konsertissa teokset puhuttelevat kuulijaa

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Turun filharmonisen orkesterin Mustonen & Saint–Saëns -konsertissa 2.–3.3. klo 19 Konserttitalossa nautitaan lavan täydeltä taiteellisen johtajan Olli Mustosen taidoista. Mustonen on suunnitellut johtamansa konsertin ohjelmiston, ja esiintyy lisäksi pianosolistina.

Illan aloittaa Anatoli Ljadovin fantastinen scherzo Kikimora. Kikimora on slaavilaisen kansanperinteen ilkeä haltijatar.

Olli Mustonen

”Kikimora on fantastinen kappale! Siinä on maaginen tunnelma”,

Olli Mustonen sanoo.

Seuraavaksi kuullaan Camille Saint-Saënsin romanttinen pianokonsertto numero 2 Mustosen tulkintana. Saint-Saënsilla on viisi pianokonserttoa, joista konsertissa kuultava on tunnetuin ja keskeisin. Saint-Saëns oli myös taitava pianisti itsekin.

Saint-Saënsin konsertto on minulle läheinen ja rakas ja koen, että se sopii hyvin konserttiin. Konserton ensimmäinen osa on hidas ja jykevä, vaikuttava ja vakava. Toisena osana on aivan käsittämättömän hauska scherzo. Finaali on hurja tarantella, jonka keskijaksossa piano menee suorastaan hypnoosiin, ja toistaa trillejä. Samaan aikaan orkesteri soittaa hienoja sointuja.

Toisella puoliskolla kuullaan Sergei Prokofjevin toinen sinfonia. Prokofjev on säveltäjänä tunnettu ja suosittu, mutta sinfonia on harvinainen ja vähän soitettu Suomessa.

”Sinfonia on todella hurja, ehkä Prokofjevin hurjin teos. Se on edelleen kappale, joka herättää kauhistusta, mutta se on samalla aivan huikea! Sinfoniassa on valtavasti nuotteja, ja tulee melkein olo, että soitetaan kolmea sinfoniaa yhtä aikaa. Teoksen soinnillinen maailma on uskomattoman kiehtova.”

Konsertin ohjelman rakentaminen on Mustosen mukaan kuin illallismenun teko: pitää olla teoksia yhdisteleviä elementtejä, mutta myös kontrastia teosten välillä.

”Ohjelmaan tarvitaan valoa sekä varjoa ja raskautta sekä keveyttä, jotta tulee hyvä balanssi. Minulle on tärkeää, että jokainen teos puhuttelee kuulijaa voimakkaasti. Jotkut teokset ovat rakastettuja klassikoita, ja toisaalta on tärkeä antaa yleisölle tilaisuus saada uusia suosikkeja.”

Olli Mustonen on Turun filharmonisen orkesterin taiteellinen johtaja. Vuodesta 2023 hänet on kutsuttu Lapin kamariorkesterin päävierailijaksi. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. 

Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Mustonen on palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalilla. Vuonna 2019 Mustonen sai Hindemith-säätiön joka toinen vuosi jakaman Hindemith-palkinnon.

  • Mustonen & Saint-Saëns to ja pe 2.–3.3. klo 19 Turun konserttitalossa. Liput 27,50 | 22,50 | 10,50 €.

Lähde Turun filharmoninen orkesteri

spot_img