Johannes Ekholm – Päähenkilö (Otava 2025)

Aiheeseen liittyvää

Ameeban uljaat 25 vuotta ug-hiphopin pulssilla

Ameeba oli yhteydessä Emotion Zineen juhlavuotensa suunnitelmista, repressejä ja kaikenlaista jännää on luvassa.

POJAT: Kuka sä oot/Elämä on punk (Hiljaiset Levyt HIKS 092) 2025

Kuka sä oot on Pelle Miljoona & Unabomberin biisi vuodelta 2009. Ja koska se on minusta viimeinen Pellen todella hyvä biisi, tähän oli vaikea aluksi suhtautua. Mutta kyllä tähän tottui ja nyt pidän biisistä todella. Siihen on saatu uusia sävyjä ja sointukuvioitakin.

Harry Harrison : Dreaming in Yellow – the Story of the DiY Sound System (2022 Velocity Press)

Dreaming in Yellow kronikoi laajasti brittiläisen freeparty-kulttuurin kulta-ajoista ja niihin johtaneista ilmöistä yhden skenen pioneeri sound systemin näkökulmasta.

Gruth – Noemata (Midira 2025)

Sisiliassa majaa pitävä Gruth on ilahduttavan tinkimätön avantgarde-drone-mies jälleen uudella albumillaan.

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Ekholm luo paljon maistuvaa dialogia sekä ketamiini-mystiikkaa metafyysisessä satiirissaan.

Julkisuudessa Päähenkilö on ollut yllättävänkin paljon siitä syystä että kyseessä taitaa olla ensimmäinen kirja Suomessa missä kirjailija on saanut tuotesijoittelulla taloudellista tukea teoksensa tekemiseen. Luova idea, eikä mielestäni vaikuta kirjan laatuun negatiivisesti. Varsinkin alkupuolella kirjaa siis erinäisiä tuotteita mainitaan paljon nimeltä, mikä itseasiassa toimii tekstissä ihan hyvin.

Päähenkilö on tv-sarja, jossa tekoäly-robotti haastattelee julkkiksia Sami Kurosen äänellä. Eräänä iltana kuvausten alkuvalmistelut keskeytyvät sähkökatkoksen takia, ja alkaa yötön yö pimeässä Helsingissä. Kuvaukseen liittyvät henkilöt saavat kaikki oman äänensä kuuluviin ja Ekholm kuvailee heidän sisäistä maailmaansa taidokkaasti. Ristiriitoja ihmissuhteissa, kulttuurissa, mediatyössä, eksistentiaalisissa käsityksissä vatvotaan herkullisen analyyttisesti ja välillä tulee paljonkin mieleen elokuvadialogi Robert Altmanin elokuvista tai My Dinner with Andre-elokuvasta (mikä mainitaankin sivulauseessa loputtomien kulttuuriviittauksien lomassa kirjassa). Dialogi on aidon oloista, tunnistin ainakin omassa elämänpiirissä käytettävää puhetyyliä ja ajatuksia paljon. Nuorten urbaanien ihmisten yliälyllistetyt pulmat ovat hersyvän hauskaa, mutta todellista luettavaa. Kaiken lisäksi varsinkin heteroparisuhteiden ongelmat kuvataan todella realistisesti.

Ja sitten se nykypäivän taide-ja mediapiirien trendipäihde ketamiini… Substanssiin liittyvää mytologiaa ja teorioita avataan värikkäästi. Trippikuvauskin on mielenkiintoista luettavaa.

Psykedeliaa ja ajattelun aiheita upeassa paketissa, melko 100% totuudenmukainen zeitgeist-kuvaus nykyajan helsinkiläisestä mielenmaisemasta.

Mikko Ihalainen

spot_img