Kirjailija Anne Leinonen sai Etelä-Savon taidepalkinnon

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Visuaalisen taiteen kehityshanke Vauhdittamo aloittaa Vaasassa

Suomen Kulttuurirahaston visuaaliseen taiteeseen keskittyvä Vauhdittamo-hanke starttaa Vaasassa sparraten pohjalaisia taiteilijoita ja tarjoten yleisöluentoja.

Malilainen musiikin legenda Oumou Sangaré palaa Suomeen pitkästä aikaa

Maliasta kotoisin oleva Grammy-palkittu Oumou Sangaré tuo syvän lauluäänensä ja karismaattisen läsnäolonsa Helsingin Savoy-teatteriin syyskuussa.

Jaa somessa

Anne Leinonen (s.1973) on ristiinalainen kirjailija ja kirjallisuusalan aktiivi, jonka ura on kestänyt jo yli 20 vuotta. Ensimmäisen teoksensa, nuortenromaanin Lokkeja rakastava veli (2000) hän kirjoitti yhdessä Eija Laitisen kanssa. Kaksikko oli voittanut WSOY:n kirjoituskilpailun teoksen käsikirjoituksella.

Myöhemmin Anne Leinonen on kirjoittanut useita science fiction -teoksia Eija Lappalaisen kanssa. Routasisarusten (2011) aloittama dystopiasarja on edelleen ajankohtainen etenkin ympäristötietoisuutensa vuoksi.

kuvaaja Sami Funke

Anne Leinonen on kirjoittanut lapsille, nuorille ja aikuisille. Romaanien lisäksi hän on kirjoittanut novelleja, kuunnelmia ja näytelmiä. Hän on toiminut aktiivisesti fantasia- ja tieteiskirjallisuuden kentällä ja myös voittanut novelleillaan Portti-palkinnon ja kolmesti Atorox-palkinnon.

Kirjallisuusalan kehittäjänä ja puolustajana Anne Leinosta voisi verrata luonnonvoimaan. Hän on auttanut lukemattomia alkutaipaleella olevia kirjoittajia. Hänen toimittamissaan antologioissa aloittelevat kirjoittajat ovat voineet julkaista tekstejään. Leinonen järjestää Ristiinan kodissaan säännöllisesti kirjoittajaleirejä sekä julkaisee Usva-verkkolehteä. Vuosina 2017–19 hän ohjasi Koneen säätiön rahoituksella Usva-akatemiaa, jossa synnytettiin uutta kotimaista utopiakirjallisuutta.

Anne Leinonen oli mukana perustamassa Osuuskumma-kustantamoa. Kymmenen vuotta toiminut osuuskuntamuotoinen kustantamo julkaisee lähinnä scifiä, fantasiaa ja kauhua aikuisille. Leinoselta Osuuskumma on julkaissut muun muassa Katve-kauhuromaanin (2020), jonka voisi kuvitella sijoittuvan Etelä-Savon syrjäisimmille seuduille. Metsä ja maaseutu ovat yleensäkin keskeisiä miljöitä Leinosen teoksissa.

Etelä-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

spot_img