Akateemisen työpaikkakiusaamisen eräs lopetus

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Z-sukupolvi – Nuorten syvä lojaalius Venäjän valtiolle paljastuu

Ian Garnerin 'Z-sukupolvi' -kirja tarjoaa kylmäävän näkymän Venäjän nuorten syvään juurtuneeseen, valtion tukemaan fasismin ihannointiin.

Haastattelussa kotimuusikko mrkeyboard

Tällä kertaa tutustumme innokkaaseen musiikinsoittajaan, mrkeyboardiin! Hän on kotimuusikko ja innokas musiikin harrastaja.

Valtimonteatterin Vaginamonologit – Ajankohtaisemmat kuin koskaan

Valtimonteatterin Vaginamonologit valottaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia rohkealla ja ajankohtaisella tavalla.

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Jaa somessa

Viisaan humoristinen esikoisromaani kertoo ulkopuolisuudesta ja kiusaamisesta, mutta myös rakkaudesta, työhön kohdistuvasta intohimosta ja kahden yksinäisen kohtaamisesta.

Laura on nuori opiskelija, joka kiinnostuu syvällisesti maailman kielistä. Hän huomaa, ettei yksi kieli voi korvata toista, vaan jokaisella on oma ainutlaatuinen ilmaisuvoimansa ja kauneutensa.

Lauran intohimo työhön ja hänen saamansa kansainvälinen arvostus nostattavat kuitenkin kateutta, eikä hänen omalta tiedekunnaltaan heru hänelle tukea. Kun Laura väittelee tohtoriksi, hänet lytätään ja hänen jatkonsa yliopistolla tuhotaan. Hän jää työttömäksi, masentuu ja erakoituu.

Taivaankalat -esikoisromaani

Tarinan toinen polku seuraa Mikaelia, huumekauppiasta ja väkivaltaista pikkurikollista, joka on joutunut vaikeuksiin. Pakomatkalla Mikael tapaa Lauran ja päätyy tämän luokse metsämökkiin. Syntyy rakkaus, joka ajaa lopulta Mikaelin äärimmäisiin tekoihin.

Taivaankalojen vahva yhteiskunnallinen teema on akateeminen syrjäytyminen ja kiusaaminen yliopistolla – tämä on monen ihmisen vaiettu ja hävetty tarina. Kilpailu on kiristetty kovaksi ja kulttuuriset rakenteet palkitsevat kyynärpäätaktiikan käyttäjiä. Kuilun toisella puolella on nelinumeroinen luku työttömiä tohtoreita.

Romaani perustuu kirjailijan omaan kokemukseen yliopistosta. Hän vietti siellä kokonaisen vuosikymmenen – ensin opiskelijana, sitten työssä – ja huomasi, että akateemisesta syrjäytymisestä ei puhuta. Tilastot kuitenkin puhuvat: Suomessa on yli 900 pitkäaikaistyötöntä tohtoria, opiskelijat käyttävät vuosittain massiivisen määrän mielialalääkkeitä eikä ketään enää hätkähdytä dosenttitasoinen tutkija hakemassa töitä lukion sijaisena.

Romaani herättelee pohtimaan, mitä väliä sanoilla on – mitä ne tekevät ihmisille ja kulttuureille. Sanat voivat pelastaa paljon tai tuhota vielä enemmän. Romaani ammentaa tekijän tieteellisestä taustasta. Se avartaa tietämystä kuolevien kielten metaforista ja idiomeista sekä siitä, mitä ne kertovat katoavista elämäntavoista.

Anna Idström on kielentutkimuksen alalta väitellyt filosofian tohtori. Aiemmin hän on tehnyt useita tieto- ja tiedekirjoja tutkimusaiheistaan sekä kaksi lastenkirjaa.

Lähde Atena

spot_img