Akateemisen työpaikkakiusaamisen eräs lopetus

Aiheeseen liittyvää

Michael Monroe 60-vuotiskeikka & Hanoi Rocks – Where’s my Taxi Driver?

Hanoin biisit nostattavat tukkani pystyyn. Tai sitten joku on lisännyt olutmukiini tuntemattomia substansseja. Paitsi että en juonut olutta tällä välillä. Jes, juuri tätä olin odottanut!

Neljä erilaista nuorta löytää toisensa sairaalamaailmassa: Osaston tähti on Uuteen lastensairaalaan sijoittuva tarina ystävyydestä

Kun 11-vuotias Lilja joutuu leikkauksen vuoksi sairaalaan, pysähtyy hänen normaaliarkensa täysin. Sairaala kuitenkin osoittautuu yllättävien uusien ystävyyssuhteiden syntypaikaksi.

Viiden nuoren juutalaisnaisen koskettava tarina

Anna-Leena Perämäen viisi pienoiselämäkertaa sisältävä teos nostaa Anne Frankin rinnalle muita, vähemmän tunnettuja holokaustin kokeneita juutalaisnuoria.

Pohjalaisdekkaristi Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö myynyt jo yli 12 000 – Jatkoa luvassa ensi vuonna

Pohjalaisdekkaristi Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on ollut valtava menestys myös Suomessa.

Jaa somessa

Viisaan humoristinen esikoisromaani kertoo ulkopuolisuudesta ja kiusaamisesta, mutta myös rakkaudesta, työhön kohdistuvasta intohimosta ja kahden yksinäisen kohtaamisesta.

Laura on nuori opiskelija, joka kiinnostuu syvällisesti maailman kielistä. Hän huomaa, ettei yksi kieli voi korvata toista, vaan jokaisella on oma ainutlaatuinen ilmaisuvoimansa ja kauneutensa.

Lauran intohimo työhön ja hänen saamansa kansainvälinen arvostus nostattavat kuitenkin kateutta, eikä hänen omalta tiedekunnaltaan heru hänelle tukea. Kun Laura väittelee tohtoriksi, hänet lytätään ja hänen jatkonsa yliopistolla tuhotaan. Hän jää työttömäksi, masentuu ja erakoituu.

Taivaankalat -esikoisromaani

Tarinan toinen polku seuraa Mikaelia, huumekauppiasta ja väkivaltaista pikkurikollista, joka on joutunut vaikeuksiin. Pakomatkalla Mikael tapaa Lauran ja päätyy tämän luokse metsämökkiin. Syntyy rakkaus, joka ajaa lopulta Mikaelin äärimmäisiin tekoihin.

Taivaankalojen vahva yhteiskunnallinen teema on akateeminen syrjäytyminen ja kiusaaminen yliopistolla – tämä on monen ihmisen vaiettu ja hävetty tarina. Kilpailu on kiristetty kovaksi ja kulttuuriset rakenteet palkitsevat kyynärpäätaktiikan käyttäjiä. Kuilun toisella puolella on nelinumeroinen luku työttömiä tohtoreita.

Romaani perustuu kirjailijan omaan kokemukseen yliopistosta. Hän vietti siellä kokonaisen vuosikymmenen – ensin opiskelijana, sitten työssä – ja huomasi, että akateemisesta syrjäytymisestä ei puhuta. Tilastot kuitenkin puhuvat: Suomessa on yli 900 pitkäaikaistyötöntä tohtoria, opiskelijat käyttävät vuosittain massiivisen määrän mielialalääkkeitä eikä ketään enää hätkähdytä dosenttitasoinen tutkija hakemassa töitä lukion sijaisena.

Romaani herättelee pohtimaan, mitä väliä sanoilla on – mitä ne tekevät ihmisille ja kulttuureille. Sanat voivat pelastaa paljon tai tuhota vielä enemmän. Romaani ammentaa tekijän tieteellisestä taustasta. Se avartaa tietämystä kuolevien kielten metaforista ja idiomeista sekä siitä, mitä ne kertovat katoavista elämäntavoista.

Anna Idström on kielentutkimuksen alalta väitellyt filosofian tohtori. Aiemmin hän on tehnyt useita tieto- ja tiedekirjoja tutkimusaiheistaan sekä kaksi lastenkirjaa.

Lähde Atena

spot_img