12-vuotiaan Vilja Kainulaisen esikoisteos on hauska mutta haikea kuvaus sisarussuhteesta ja kuolemasta

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Vieremäläisen esikoiskirjailijan lastenromaani Pinnan alla kuvaa pienen Ailan seikkailuja mystisessä metsässä sekä metsälammen alaisessa maailmassa.

Siellä elämä on helppoa ja mukavaa, mutta lopulta Aila joutuu tekemään vaikean valinnan kahden maailman välillä – sekä kohtaamaan pahimman pelkonsa.

Vilja Kainulainen

Ystävänpäivänä ilmestyvän Pinnan alla -teoksen tunnelmallisen kuvituksen on luonut Karoliina Kurjenniemi.

Ailan kotipihan lähellä on salaperäinen, synkkä metsä. Ailan vanhemmat kieltävät metsään menemisen, ja jopa siitä puhuminen on kielletty.

Ailasta kuitenkin tuntuu kuin metsä kutsuisi häntä. Mikä tai kuka on se omituinen pupu, joka metsän lähistöllä loikkii? Miksi metsän puut humisevat erikoisesti? Entä miten Ailan kaksoisveli, Akseli, liittyy tähän kaikkeen?

Vaikka Pinnan alla ei kaihda raskaitakaan aiheita, on se samaan aikaan humoristinen, mielikuvituksellinen ja hilpeä kertomus siitä, kuinka läheinen sisarussuhde voi parhaimmillaan olla täyttä ystävyyttä.


“Olin aikaisemmin keksinyt kirjaideoita salaperäisestä metsästä, jonne tyttö lähtee. Otin ajatuksen käyttöön aivan ensimmäisenä sen pidempää miettimättä. Olen saanut inspiraatiota meidän etupihan metsästämme, jossa on pieni lampi, mutta metsä ei kylläkään muistuta kirjani metsää, johon kirjan päähenkilö Aila lähtee. Olen myös kysynyt kavereiltani ideoita kirjaan, muun muassa henkilöitä, vitsejä ja kysymyksiä. Ja kirjani pähkinänkuoressa: Pelot voi voittaa vain menemällä niitä päin”,

sanoo Vilja Kainulainen.
Kuva
Vilja Kainulainen

Kirjailijaksi kirjoituskilpailun kautta

Vilja Kainulainen (s. 2010) on on yksi Kustannus Z:n Nuori kirjailija 2021 -kirjoituskilpailun voittajista. Kilpailussa etsittiin proosatekstejä 7–21-vuotiailta kirjoittajilta kolmessa eri ikäsarjassa.

Jokaisesta sarjasta valittiin kolme käsikirjoitusta julkaistavaksi, ja Kainulaisen käsikirjoitus oli yksi valituista.

Kainulainen kuvaa itseään näin:

“Vilja on iloinen, luova ja empaattinen ihminen, joka tykkää kirjoittaa tarinoita, joita lukiessa yleensä joko naurattaa tai itkettää. Vilja tekee myös korvakoruja, eikä hänen huoneensa pöytä pysy kovin kauaa siistinä, vaan aina näyttää siltä, kuin pommi olisi räjähtänyt. Vilja tykkää suklaasta ja hedelmäkarkeista ja hän kävi ala-asteen Vieremän Eteläisessä koulussa, jossa oli noin kolmekymmentä oppilasta. Viljalla on arpi otsassa, mutta valitettavasti se ei ole salamanmuotoinen.” 

sanoo Vilja Kainulainen.

Pinnan alla ilmestyy ystävänpäivänä 14.2.2023.

Lähde Kustannus Z

spot_img