Howard Smithin taidetta esille näyttelyissä Yhdysvalloissa ja EMMAssa

Aiheeseen liittyvää

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

Viikon Kovin Biisi: VKB 27/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

I, Cursed julkaisi uuden Death Holograms EP:n

Porin / Ulvilan seudulta kotoisin oleva, vihaista ja raivokasta...

Jaa somessa

Amerikkalaistaiteilija Howard Smithin retrospektiivinen näyttely avautuu Yhdysvalloissa vuonna 2025. Näyttely esittelee hänen monipuolista taidettaan ja muotoiluaan.

Howard Smith (1928, New Jersey – 2021, Fiskars) oli amerikkalaissyntyinen taiteilija ja muotoilija, joka eli ja työskenteli suurimman osan elämästään Suomessa. Kalifornian Palm Springsin taidemuseossa järjestettävän näyttelyn tarkoituksena on kasvattaa Smithin tunnettuutta Yhdysvalloissa, jossa hänen monipuolinen tuotantonsa on jäänyt suhteellisen vähälle huomiolle. Nyt etsitään yksityishenkilöiden omistamia teoksia lainaan, erityisesti kollaaseja, tekstiiliteoksia ja 1960-luvun varhaistuotantoa.

Smith asui lähes yksinomaan Suomessa 1960-luvulta lähtien ja hänen panoksensa suomalaiselle kuvataiteen ja muotoilun kentälle on ollut merkittävä. Hän tuli tunnetuksi selkeästä, graafisesta muotokielestään ja kirkkaista väreistään. Smith liikkui saumattomasti sekä muotoilun että kuvataiteen eri alueilla ja mittakaavoissa. Hän hyödynsi muotoiluajatteluaan työskennellessään eri tekniikoiden ja materiaalien parissa, ja toisaalta sovelsi maalaustensa ja grafiikkansa visuaalista kieltä käytännön suunnitteluun. Muotoilijana Smith tunnetaan erityisesti tuotannostaan Vallilalle ja Arabialle. Smithin 1960-luvun lopulta lähtien suunnittelemat kuosit nousivat nopeasti Vallilan tunnetuimmiksi, ja osa näistä painokankaista on edelleen tuotannossa. Arabialla hänet tunnetaan erityisesti hänen keramiikkamallistoistaan ja -figuureistaan.

Palm Springsin taidemuseossa järjestettävä näyttely esittelee Howard Smithin tuotantoa laajasti niin ajallisessa kuin teknisessä mielessä. Esille on tulossa teoksia aina 1960-luvulta 2000-luvun alkuun saakka. EMMA toimii yhteistyössä museon kanssa tarjoamalla omaa asiantuntemustaan Smithistä ja hänen suhteestaan suomalaiseen taidekenttään. EMMAn kokoelmasta löytyy niin Smithin serigrafioita kuin suurikokoisia julkisia taideteoksia. Howard Smithin tuotantoa nähdään tulevaisuudessa myös EMMAssa nähtävässä yksityisnäyttelyssä.

Lähde Iris Suomi

spot_img