Jarmo Mäkilän uusi kirja on autofiktiivinen muistelma taiteilijan lapsuudesta

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Jarmo Mäkila avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin uudessa kirjassaan. Hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.

Jarmo Mäkilä, Raumalla syntynyt (s. 1952), on yksi Suomen merkittävimmistä kuvataiteilijoista. Hän on suunnannäyttäjä ja oman tiensä kulkija, ja hänen taiteensa on ollut laajalti esillä myös muualla maailmassa.

Rauman taidemuseon näyttelyn avajaisissa 7. kesäkuuta julkaistavassa kirjassa Mäkila avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin. Näissä teksteissä ja niihin liitetyissä maalauksissaan hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan Mäkila on keskittynyt kuvaamaan lapsuutensa mielenmaisemia ja etsinyt taiteessaan vastauksia niistä kummunneisiin kysymyksiin. Missä ja kuka on kertomusten pieni poika? Miten maailmaa katsotaan pojan silmin? Ja missä loppuu lapsuus? Mäkilan maalaustapa on kerronnallinen ja kerroksellinen. Maalausten jokaisella yksityiskohdalla on syvempi merkitys, ja teosten kuvapinnan takaa avautuu myös toinen maailma.

Yhdessä Rauman taidemuseon kanssa tuotettu kirja on samalla Jarmo Mäkilan taiteilijauran 50-vuotisjuhlajulkaisu ja liittyy Mäkilan samannimiseen näyttelyyn Rauman taidemuseossa. Näyttely avautuu yleisölle 8.6.2024 ja on avoinna 22.9.2024 asti.

Jarmo Mäkila – Poika
Kirjoittajat: Jarmo Mäkila, Heta Kaisto, Päivi Kettunen, Taina Myllyharju
Parvs ja Rauman taidemuseo, 2024
120 sivua

Lähde Kustannusosakeyhtiö Parvs

spot_img