Mandoliinin maailmanhistoria – nyt yksissä kansissa

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Sauli Heikkilän tietokirja Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Uusimmassa kirjassaan Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin Sauli Heikkilä tarkastelee tämän monipuolisen kansansoittimen matkaa sotarintamalta studioihin ja konserttisaleihin.

Mandoliini on jousisoitin, joka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Keskiajalla se tunnettiin viuluna. Sana mandoliini tulee italian kielen sanasta manodola, joka tarkoittaa käsiviulua.

Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin

Mandoliinia on käytetty konserttiteoksissa barokin ajoista lähtien, ja sen suosio virtuoosisoittimena on kasvanut 1900-luvulla uusien musiikkityylien, kuten brasilialaisen ja amerikkalaisen roots-musiikin myötä.

Vaikka voi olla vaikea uskoa, mandoliinin juuret ovat Napolissa, ja Suomessa siitä tuli suosittu kansansoitin. Sotilaat ottivat ”maniskan” mukaansa sotaan, koska sitä oli helppo kuljettaa. Mandoliinin soittajia alettiin kouluttaa vasta hiljattain – itse asiassa lähes yksinomaan kansanmusiikin koulutusohjelmissa ja kursseilla.

Mandoliinin uranuurtajana Suomessa toimi mestarisoittaja, opettaja ja säveltäjä Heikki Lahti (1934-2019). Hänen elämäntyönsä on saanut ansaitsemansa huomion tässä Sauli Heikkilän toimittamassa kirjassa, joka esittelee myös muita suomalaisia mandoliinimestareita.

Sauli Heikkilä (s. 1959) on etnisten musiikkikulttuurien asiantuntija ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teoksen Kiehtova kurkkulaulu (Aviador 2018).

HEIKKILÄ, SAULI
Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin
240 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523811263
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2022

Lähde Aviador Kustannus

spot_img