Elämme ajassa, jossa mikä tahansa voi olla valheellista ja kenen tahansa ääni voidaan kaapata vihamieliseen tarkoitukseen. Näin esittelevät Markku Mantila ja Jouni Mölsä uudessa kirjassaan ’Valehtelua, vakoilua ja valtiollista vaikuttamista’.
Elämme ajassa, jossa mikä tahansa näkemämme voi olla valheellista ja jossa kenen tahansa hahmo ja ääni voidaan kaapata palvelemaan vihamielistä toimintaa. Tähän riittävät jo nykyiset tekoälytyökalut.
Hajotetaan se kokonaisuus, johon vihollinen luottaa. –Sun Tzu
Tietoteos avaa näkymän valtiollisen viestinnän varjoisaan maailmaan, missä mikään ei ole sitä miltä näyttää.
Vahingollisella valtiotason informaatiovaikuttamisella pyritään saastuttamaan arvokkaat asiat ja luomaan yhtenäisyyttä hajottavia päätöksiä. Tavoitteena on saada meidät kyseenalaistamaan demokratiakäsitys, oikeusvaltio, perusvapaudet ja päätöksentekijät.
Sosiaalinen media on pitkälti sukupolvikokemus. Onko some vaikuttanut siihen, että 1980-luvun alun ja 1990-luvun lopun sukupolvi on perusasenteeltaan myönteinen, mutta sitä seurannut sukupolvi kielteinen? Johtaako tämä siihen, että maailma näyttää nykyajan nuorille aikuisille pelottavammalta kuin se onkaan?
Kirja kertoo kansantajuisesti esimerkkejä apuna käyttäen, miten vääristelyä ja valheellista informaatiota nykyisin levitetään ja mihin sillä pyritään. Myöskään vanhat vaikuttamisen tavat eivät ole unohtuneet. Kirjasta löytyy suomalaisen diplomaatin agenttitarina Madridista parinkymmenen vuoden takaa.
Markku Mantila ja Jouni Mölsä ovat toimineet Suomen valtiollisen viestinnän huipputehtävissä, Mölsä tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä ja Mantila valtioneuvoston viestintäjohtajana.
Markku Mantila & Jouni Mölsä: Valehtelua, vakoilua ja valtiollista vaikuttamista (Docendo 2024), 259 sivua.
Lähde Docendo