Saavutettavuuskirjasto Celian uudistettu laki vahvistaa yhdenvertaisia oikeuksia sivistykseen

Aiheeseen liittyvää

Kirottua: Sukellus Korkeajännityksen maailmaan

Eräitä suosikkejani ovat aina olleet toiseen maailmansotaan liittyvät sarjakuvat, joiden juonikuviot siirtyivät aikoinaan hiekkalaatikolle kavereiden ja muovisotilaiden näyteltäviksi.

Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Jaa somessa

Näkövammaisten kirjasto Celian toimintaa koskeva lakiuudistus tuli voimaan 1.1.2023. Lakiuudistuksen myötä kirjaston nimi vaihtui Saavutettavuuskirjasto Celiaksi. 

Celian päätehtävänä säilyy kirjastopalvelujen tarjoaminen lukemisesteisille ihmisille. Lailla vahvistetaan näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten henkilöiden oikeutta lukemiseen, tiedonsaantiin ja oppimiseen. Celia edistää lukemisen yhdenvertaisuutta paitsi tarjoamalla eri asiakasryhmille saavutettavia kirjoja, myös jakamalla tietoa lukemisen apuvälineistä. 

kirjasto

Uutta laissa on kirjaus yhteistyöstä kirjastojen, koulujen ja oppilaitosten kanssa.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme rakentaneet mittavaa yhteistyötä kirjastojen ja koulujen kanssa. Yhdessä tavoitamme eri tavoin lukemisesteiset ihmiset ympäri Suomea entistä paremmin”  

iloitsee Celian johtaja Minna von Zansen.

Uuteen lakiin on kirjattu myös tarkennettu asiantuntijatehtävä saavutettavan julkaisemisen edistämiseksi. Celia tukee ja neuvoo kustantajia ja muita julkaisijoita tuottamaan kirjoja ja oppimateriaaleja, jotka ovat alusta asti mahdollisimman monen ihmisen käytettävissä. 

Celian palveluita voivat edelleen käyttää kaikki ihmiset, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Tekijänoikeuslain perusteella Celian tuottamat sisällöt on rajattu lukemisesteisten henkilöiden käyttöön. Kirjasto säilyy opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena virastona. 

”Saavutettavuuskirjasto Celian tehtävät on lakia uudistettaessa mietitty huolella. Vahva, uudistettu laki antaakin parhaan lähtökohdan tarjota ja kehittää viraston palveluita muuttuvassa maailmassa”,

toteaa von Zansen.

Lähde Saavutettavuuskirjasto Celia

spot_img