Saavutettavuuskirjasto Celian uudistettu laki vahvistaa yhdenvertaisia oikeuksia sivistykseen

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Brazen Forgery antaa viimeisen voitelun menetetylle maalle

Dark metal -projekti Brazen Forgery julkaisi ensimmäisen singlen syksyllä...

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Type-303 – Lost in Paradise ep (Verrazzano 2024)

Tamperelaisen Verrazzano-lafkan uusimman ep:n sisällysluettelossa voisi lukea baleaarista kosmista diskoa, acid-huiluhousea ja elektroa täydellisen kesäisessä vinyylissä. Nostalgia kohtaa nykypäivän tuotannon Type-303n studiossa ihanan nosteisessa auringonlaskussa.

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana – nyt hän haluaa auttaa muita nuoria välttämään saman kohtalon

Saana Opacic menetti luottotietonsa 19-vuotiaana ja haluaa nyt auttaa muita välttämään saman kohtalon. Hän jakaa tarinansa kirjassa 'Hyvä paha raha' ja tarjoaa konkreettisia neuvoja talouden hallintaan.

Jaa somessa

Näkövammaisten kirjasto Celian toimintaa koskeva lakiuudistus tuli voimaan 1.1.2023. Lakiuudistuksen myötä kirjaston nimi vaihtui Saavutettavuuskirjasto Celiaksi. 

Celian päätehtävänä säilyy kirjastopalvelujen tarjoaminen lukemisesteisille ihmisille. Lailla vahvistetaan näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten henkilöiden oikeutta lukemiseen, tiedonsaantiin ja oppimiseen. Celia edistää lukemisen yhdenvertaisuutta paitsi tarjoamalla eri asiakasryhmille saavutettavia kirjoja, myös jakamalla tietoa lukemisen apuvälineistä. 

kirjasto

Uutta laissa on kirjaus yhteistyöstä kirjastojen, koulujen ja oppilaitosten kanssa.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme rakentaneet mittavaa yhteistyötä kirjastojen ja koulujen kanssa. Yhdessä tavoitamme eri tavoin lukemisesteiset ihmiset ympäri Suomea entistä paremmin”  

iloitsee Celian johtaja Minna von Zansen.

Uuteen lakiin on kirjattu myös tarkennettu asiantuntijatehtävä saavutettavan julkaisemisen edistämiseksi. Celia tukee ja neuvoo kustantajia ja muita julkaisijoita tuottamaan kirjoja ja oppimateriaaleja, jotka ovat alusta asti mahdollisimman monen ihmisen käytettävissä. 

Celian palveluita voivat edelleen käyttää kaikki ihmiset, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Tekijänoikeuslain perusteella Celian tuottamat sisällöt on rajattu lukemisesteisten henkilöiden käyttöön. Kirjasto säilyy opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena virastona. 

”Saavutettavuuskirjasto Celian tehtävät on lakia uudistettaessa mietitty huolella. Vahva, uudistettu laki antaakin parhaan lähtökohdan tarjota ja kehittää viraston palveluita muuttuvassa maailmassa”,

toteaa von Zansen.

Lähde Saavutettavuuskirjasto Celia

spot_img