Lisää Liksaa Hoitsuille! -kappale ottaa kantaa hoitajien tilanteeseen

Aiheeseen liittyvää

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

Hate Forest – Innermost

Innermost (2022) on Hate Forestin kuudes täysimittainen albumi. Tämä ukrainalainen kulttiyhtye käytännössä koostuu Roman Saenkosta, joka on paremmin tunnettu samasta maasta kotoisin olevasta Drudkhista.

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

Cunk on Earth: Philomena Cunk perustavanlaatuisten kysymysten äärellä

Diane Morganin loistavasti esittämä Philomena Cunk on parodiahahmo David Attenboroughin tyylisestä klassisesta vakavasta dokumenttijuontajasta. Paitsi tästä absurdista historiaohjelmasta on vakavuus todella kaukana.

Petymys – Alasti EP

Petymys, tuo Helsinkiläinen kylmässä kolkossa kellarissa loisteputkien valossa äänekkäästi...

Jaa somessa

Lisää Liksaa Hoitsuille! on lastenhoitaja, kulttuurituottaja, näytelmäkirjailija ja nuorisoteatterin ohjaaja Ilona Tiaisen ja musiikkiluokan opettaja Mika Virran käynnistämä projekti, jonka tarkoitus on laulun keinoin ottaa kantaa erityisesti lähihoitajien palkkatilanteeseen.

”Musiikilla on iso voima. Miksei käyttäisi sitä välineenä ja tekisi samalla hyvän ja laadukkaan uuden kappaleen?”

tekijät pohtivat.

Sanat saivat alkunsa Ilona Tiaisen tunteesta hänen omana palkkapäivänään. Keskusteltuaan asiasta lähihoitajaystäviensä kanssa, hän lähetti syntyneen tekstin Mikalle, joka ihastui siihen ja alkoi työstämään sävellystä.

Kappalleella ei tavoitella taloudellista etua, vaan mahdollisimman paljon julkisuutta ja keskustelua. Biisi on tehty tietoisesti samaan aikaan, kun uusia työehtoehtosopimuksia neuvotellaan, lakon uhka on iso ja hoitajien työvoimapula valtava.

Hoitajien heikko tilanne aiheena

Työntekijöiden tarpeen päiväkodeista vanhusten hoitoon ja sairaaloihin tietävät kaikki, mutta samalla sanotaan, että rahaa palkankorotuksiin ei ole. Ensin oli pandemia ja nyt sitten Ukrainan kriisi. Aina on joku syy olla kiltti ja vain hoitaa työnsä. Hoitajien pitäisi vain jaksaa töissä päivästä toiseen, koska ovat ehdottoman välttämättömiä yhteiskunnan kannalta, vaikka heidän palkkansa ei aina meinaa riittää edes yhä kasvaviin elinkustannuksiin, kuten asumiseen ja sähköön.

Lisää liksaa hoitsuille! -laulajat
Laulajat (Kuva: Annina J.M.A)

Kappale ottaa kantaa hoitajien väsymykseen ja motivaation puutteeseen palkkapäivänä, kun laskujen jälkeen rahaa ei jää mihinkään ylimääräiseen. Hoitajatkin ansaitsevat sen etelänloman edes joskus. Projektissa on mukana huumoria ja pilkettä, mutta vakava sanoma kumpuaa monien todellisista tunteista. Monet miettivät alan vaihtoa.

Lauluryhmä nimettiin HOIVAksi

Lisää liksaa hoitsuille! -kansikuva

Kirkkonummelainen Ilona Tiainen teki kappaleen sanat ja turkulainen Mika Virta sävellyksen. Mukaan haettiin laulajia sosiaalisen median musiikkiryhmien kautta ja kiinnostusta oli paljon.

Nyt mukana on eri puolilta Suomea neljä vahvasti ammattitaitoista laulajaa, joilla on vahva musiikillinen pohja ja osalla isoakin kokemusta sekä linkki myös hoitopuolen työelämään ja syvä halu laulaa Lisää Liksaa Hoitsuille!

Tämä nelikko sopi täydellisesti yhteen ja sille annettiin nimeksi HOIVA.

Työryhmä

Sanoittaja: Ilona Tiainen
Säveltäjä: Mika Virta

Päälaulaja:
Sanna Hämäläinen (Espoo)
Kertosäkeessä laulavat:
Peppi-Lotta Sironen (Jyväskylä)
Lilja Larbi-Talbi (Helsinki)
Linda Jokiniemi (Salo).

Kappale äänitettiin 26.3.2022 Jyväskylässä Poprock Musiikkitalossa ammattitason studiossa ammattilaisten kanssa. Tommi A. Ahonen teki sovituksen ja soitti kaikki soittimet sekä vastavasi äänityksestä ja miksauksesta.

Lisää Liksaa Hoitsuille! julkaistiin sosiaalisen median kanavissa, tavoitteena levittää sanomaa ja kappaletta mahdollisimman laajalti keskustelun synnyttämiseksi. Se, että projekti näkyy myös lehtien palstoilla, on tärkeää.

Kuuntele Spotifyssä: https://open.spotify.com/track/0EIFps0DBKDfZ47bGPD2Np
Kuuntele Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=2EqRN6qds70
Projekti Facebookissa: https://www.facebook.com/lisaa.liksaa.hoitsuille

Kimmo Lukkarila / Emotion Zine

spot_img