Verevää ja väkevää oopperaa ensi-iltaan Turussa

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Tuotannon ensi-ilta on viikon päästä 13.4.2022, ja esityksiä on Åbo Svenska Teaterissa 7.5.2022 asti.

Turun filharmonisen orkesterin ja Åbo Svenska Teaterin uunituoreessa yhteistuotannossa Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon Pajazzo sijoittuvat nykypäivän Sisiliaan. Kaksi erillistä yksinäytöksistä oopperaa muodostavat yhdessä maailman esitetyimmän oopperaparin.  

”Meidän tulkinnassamme kaksi pienoisoopperaa muodostavat yhden suuren oopperan. Cavalleria rusticana ja Pajazzo tapahtuvat saman päivän aikana, samassa italialaisessa kylässä, samoille ihmisille. Ihmiskohtalot limittyvät ennennäkemättömällä tavalla. Turussa nähdään verevää, väkevää oopperaa, elämää suurempaa draamaa,”

kertoo oopperaparin ohjaaja Tuomas Parkkinen.
Cavalleria rusticana
Cavalleria rusticana (Kuva: Pette Rissanen)

”Pyörönäyttämön käyttö on kiinnostava elementti, sillä se tuo tulkinnalle niin paljon uusia mahdollisuuksia. Kannattaa tulla katsomaan koska näiden oopperoiden tarinat ja musiikki on kerta kaikkiaan upeaa. Teoksessa on hieno tasapaino komedian ja draaman välillä,”

sanoo Canion roolissa nähtävä huipputenori Aldo Di Toro.

Esitys huokuu hurmosta, säkenöi kitchiä, tihkuu melodraamaa ja kipinöi temperamenttia. Oopperat kertovat tavallisten ihmisten arjesta, ja lavalla räiskyvät kiihkeät tunteet. Cavalleria Rusticana on Mascagnin tunnetuin teos, ja se kertoo sisilialaisen kylän elämästä, jossa pääsiäissunnuntain seesteisen pinnan alla vellovat tunnekuohut. Samoin Pajazzo on Leoncavallon suurmenestys. Oopperan ytimenä on mustasukkaisuusdraama ja asetelmaa rikastaa todellisuuden ja teatterin, eletyn ja näytellyn elämän sekoittuminen toisiinsa.

”Kun esirippu nousee, ulkomaailma ja sen tapahtumat unohtuvat. Katsoja tempautuu mukaan koskettavaan tarinaan ja huumaavaan musiikkiin. Hän kokee suuria tunteita, myötäelää ihmiskohtaloita, yllättyy, nauraa ja vuodattaa kyyneliä. Ja kun esitys on päättynyt (La Commedia è Finita!) ja katsoja palaa arkimaailmaan, hänen elämänhalunsa on voimakkaampi,”

Tuomas Parkkinen jatkaa.
Cavalleria rusticana
Cavalleria rusticana (Kuva: Pette Rissanen)

Oopperoiden keskiössä soivat maailman kauneimmat melodiat. Cavalleria rusticanan tunnetuimpiin melodioihin kuuluu huumaava Pääsiäiskuoro sekä pakahduttava Intermezzo ja Pajazzosta tuttu kaikkien tenoriaarioiden kuningas Vesti la giubba. 

”Myöhäisromantiikan jälkeinen tyylisuuntaus, verismi, kukoistaa molempien oopperoiden libretoissa sekä tunteisiin vetoavassa musiikissa. Molempien oopperoiden musiikki on melodioiltaan rikasta, harmonioiltaan raikasta ja rytmisesti romanttisesti aaltoilevaa,”

kommentoi kapellimestari Jonas Rannila.

Näyttämöllä nähdään kotimaisia ja kansainvälisiä oopperahuippuja: Aldo Di Toron lisäksi solisteina loistavat Päivi Pylvänäinen, Sabina Bisholt, Heikki Kilpeläinen, Sam Furness, Essi Luttinen, Samuli Takkula sekä Päivi Nisula. Esityksessä on myös mukana suuri oopperakuoro. Esityskielenä on italia, ja oopperat tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Cavalleria rusticana & Pajazzo Åbo Svenska Teaterissa 13.4.-7.5.2022. Liput Åbo Svenska Teaterin ja Turun konserttitalon lipunmyynneistä sekä Lippupisteen verkkokaupasta ja toimipaikoista. 

Lähde Turun kaupunki

spot_img