Orjalauluista hiphoppiin – mustan musiikin ytimessä

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

TAPANI BAGGE: Havana Black Ukkoskansan Soturit (Docendo 2025)

Onhan näitä ulkomaanvalloitusjuttuja ihan hauskakin lukea. Smack nyt tuli kai viimeksi luettua ja Hanoille kävi huonosti vähän eri tavalla. Ei nuo nykyään onnistuneetkin jutut, kuten HIM oikein kiinnosta, vaikka sen alkuaikojen kosketinsoittajan muistelmat luinkin. Tällaiset "maanläheisemmät" touhut kiinnostavammat enemmän.

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

PAETKAA-raportti – Algoritmisen synteesin ilta – Bar Ö, Turku

Huom. Toimittajan raportoimat kokemukset ovat subjektiivisia. Artistiin liittyvät faktat...

Jaa somessa

Markku Salon tietokirja kertoo afrikkalais-amerikkalaisen musiikin juurista ja vaikutteista aina orjalauluista hiphoppiin. Teos avaa musiikin syvälliset yhteydet hengellisyyteen ja mustan väestön kohteluun.

Afrikkalais-amerikkalaisen musiikin juuret juontuvat länsiafrikkalaisiin uskontoihin ja orjakauppaan. Uudella mantereella orjien laulut yhdistyivät eurooppalaisiin vaikutteisiin: blues syntyi puuvillapelloilla, gospel kirkoissa, ja bluesista ja gospelista jazz.

Markku Salon tietokirja ’Orjalauluista hiphoppiin – mustan musiikin sielua etsimässä’ on julkaistu Aviador Kustannuksen toimesta. Mustan musiikin historiassa maallinen ja hengellinen kietoutuvat yhteen. Monet musiikilliset uudistajat ovat saaneet vaikutteita nuoruutensa gospel-ympyröistä, ja heidän musiikkinsa heijastaa sekä toivoa että elämän kipua.

Salo kuvaa teoksessaan afrikkalais-amerikkalaisen musiikin pitkät ja syvät yhteydet hengellisyyteen ja mustan väestön epäinhimilliseen kohteluun. Hän esittelee laajasti gospel- ja bluestekstejä varhaisimmista moderneimpiin ja pohdiskelee, miten musiikin spirituaalisuuden voi tunnistaa myös instrumentaalimusiikissa.

Lähde Aviador Kustannus

spot_img