Taikahuone nostaa muotoilijan ikonisen tuotannon rinnalle hänen suuren ja pitkäaikaisen innoittajansa – taiteen

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Taikahuone-näyttely esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan Yrjö Kukkapuron värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää suunnittelua.

EMMAssa Kukkapuron tunnusomaiset kalusteet ja prototyypit tuodaan yhteen samanhenkisen, väreillä, materiaaleilla ja muodoilla leikittelevän taiteen kanssa.

Yrjö Kukkapuro Magic Room / Taikahuone / Det magiska rummet 27.10.2021–27.11.2022, EMMA – Espoo Museum of Modern Art. © Paula Virta / EMMA

Näyttely esitellään medialle tiistaina 28.2. klo 10 EMMA – Espoon modernin taiteen museossa ja etänä Zoomissa. Seuraa tiedotustilaisuutta etänä tämän linkin kautta.

Taikahuone-näyttely juhlistaa Yrjö Kukkapuron (s.1933) 90-vuotisjuhlavuotta. Kukkapuro on yksi suomalaisen kalustemuotoilun keskeisiä tekijöitä, jonka merkittävä ura on kestänyt jo yli 60 vuotta.

Olennaista hänen innovatiiviselle työskentelylleen on niin materiaaleilla ja muodoilla leikittely kuin kunnioitus materiaalien ominaisluonnetta, ergonomiaa ja ekologisia arvoja kohtaan.
Näyttelyn nimi viittaa Kukkapuron 1980-luvulla kehittämään, installaatiotaidetta mukailevaan Taikahuoneen (Magic Room) esitystapaan.

Taikahuone oli erilaisilla rakenteilla ja valaistuksella muodostettu lavaste, johon huonekalut asetettiin esille kiinnostavalla ja uudenlaisella tavalla. Esitystapa muodosti eräänlaisen “tila tilassa”-konseptin, jonka avulla Kukkapuro toi installaatio- ja käsitetaiteen vaikutteita teollisen muotoilun esittämiseen. Taikahuone on toiminut EMMAssa nähtävän näyttelyn esillepanon lähtökohtana. Näyttelyn on kuratoinut EMMAn työryhmä: museojohtaja Pilvi Kalhama ja amanuenssit Inka Laine ja Tuomas Laulainen.

Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut TAKT Oy:n Taina Väisänen ja Jovana Lukić ja visuaalisen ilmeen Ilona Ilottu.

EMMAan rakennetuissa Taikahuone-esillepanoissa nähdään Yrjö Kukkapuron laaja-alaista tuotantoa, kuten tunnusomaisia kalusteita, kokeellisia valaisimia ja mallikappaleita aina 1960-luvulta 2000-luvulle asti.

Ateljeevierailu Yrjö Kukkapuron ateljeella 8.3.2021 Kuva: Paula Virta / EMMA

Näyttely tuo esiin Kukkapuron suunnittelun muotojen ja värien yhtäläisyydet moderniin ja postmoderniin taiteeseen. Tärkein inspiroija Kukkapurolle oli puoliso, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022). Valtaosa näyttelyn taideteoksista on kuratoitu EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmasta.

Yrjö Kukkapuron tuotannon rinnalla Taikahuoneessa nähdään taideteoksia muotoilijan aikalaisilta ja nykytaiteilijoilta: Timo Aalto, Jacob Dahlgren, Beryl Furman, Esa Laurema, Vladimir Kopteff, Kristian Krokfors, Irmeli Kukkapuro, Matti Kujasalo, Jussi Niva, Lars-Gunnar Nordström, Kristiina Nyrhinen, Tarja Pitkänen-Walter, Airi Snellman-Hänninen, Mari Sunna ja Osmo Valtonen.

Taikahuone vahvistaa entisestään EMMAn roolia muotoilua esittelevänä taidemuseona. Näyttelyn avautuessa EMMAssa on esillä neljä merkittävää näyttelyä muotoilun ja taiteen risteyskohdassa: Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, Collection Kakkonen, Tapio Wirkkala – Muoto, sekä Yrjö Kukkapuro – Taikahuone.

Vuonna 2023 EMMA luo näyttämön monialaisille kohtaamisille ja esittelee taidetta ja muotoilua modernismista nykypäivään. Taiteen ja tieteen eri muotojen välinen vuoropuhelu on inspiroinut, luonut uusia kiinnostavia näkökulmia ja rajoja ravistelevia sisältöjä.

Lähde EMMA – Espoon modernin taiteen museo

spot_img