Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Jaa somessa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SibaRecords julkaisee 20. syyskuuta 2022 viulisti Pia Siiralan levyn ”Henkilölaulua etsimässä”.

Alkuperäiskansat

Levyn taustalla ovat Siiralan tekemät kenttämatkat koilliseen Siperiaan, jossa henkilölaulun arkaainen musiikkiperinne vielä elää muun muassa korjakkien ja tšuktšien parissa.

Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia.

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan arktisten alkuperäiskansojen katoavaa henkilölaulun perinnettä, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.

”Henkilölaulut ovat olemukseltaan erilaisia kuin oman kulttuurimme laulut, joilla on yleensä selkeästi määritelty musiikillinen sisältö ja rakenne. Henkilölaulu ei noudata mitään tiettyä muotoa, vaan se perustuu laulajan käsitykseen ja tuntemukseen laulun kohteena olevasta henkilöstä”,

Siirala kertoo.

Henkilölaulukulttuurissa lapset saavat syntyessään nimen ohella lahjaksi henkilölaulun.

Myöhemmällä iällä lauluja alkaa syntyä omassa päässä spontaanisti, kun ihminen on yksin ajatustensa ja lauluäänensä kanssa.

Henkilölaulut ovat jatkuvassa muutoksen tilassa, mistä johtuen toisinnot samasta laulusta usein kuulostavat hyvin erilaisilta. Muuttuvasta luonteestaan huolimatta laulut säilyttävät ytimessään jotain olennaista, jonka kulttuurin edustajat tunnistavat.

Kenttämatkoillaan Koillis-Siperiassa Siirala kohtasi perinnelaulajat korjakki Mulingautin ja tšuktši Vukvungan, jotka ovat kumpikin antaneet hänelle lahjaksi henkilölaulun. Niiden pohjalta Siirala pyrkii levyllään löytämään ja luomaan oman laulunsa. Hän eläytyy tundrakansojen rosoiseen lauluun, kuuntelee sen aiheuttamia tuntemuksia ja antaa viulullaan niille musiikillisen hahmon.
Levytys on osa Siiralan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tutkimuksensa ”Kuulokulmia” keskittyy koillisen Siperian alkuperäiskansojen, erityisesti tšuktšien musiikkiin. Äänite Henkilölaulua etsimässä julkaistaan sekä CD:nä että digitaalisessa muodossa.
 
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta on aloitettu vuonna 2009. Ensimmäiset tuotannot julkaistiin vuonna 2010.

Tavoitteenamme on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa Sibelius-Akatemian muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa.

SibaRecordsin julkaisuja on toteutettu perinteisinä CD-levyinä, vinyylinä sekä monikanavaisina Super Audio CD -tallenteina. Lisäksi kaikki levymme on julkaistu myös digitaalisesti ja niitä jaellaan maailmanlaajuisesti sekä fyysisinä levyinä että ladattavina ja streamattavina versioina.

Lähde Taideyliopisto

spot_img