Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Visuaalisen taiteen kehityshanke Vauhdittamo aloittaa Vaasassa

Suomen Kulttuurirahaston visuaaliseen taiteeseen keskittyvä Vauhdittamo-hanke starttaa Vaasassa sparraten pohjalaisia taiteilijoita ja tarjoten yleisöluentoja.

Jaa somessa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian levymerkki SibaRecords julkaisee 20. syyskuuta 2022 viulisti Pia Siiralan levyn ”Henkilölaulua etsimässä”.

Alkuperäiskansat

Levyn taustalla ovat Siiralan tekemät kenttämatkat koilliseen Siperiaan, jossa henkilölaulun arkaainen musiikkiperinne vielä elää muun muassa korjakkien ja tšuktšien parissa.

Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia.

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan arktisten alkuperäiskansojen katoavaa henkilölaulun perinnettä, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.

”Henkilölaulut ovat olemukseltaan erilaisia kuin oman kulttuurimme laulut, joilla on yleensä selkeästi määritelty musiikillinen sisältö ja rakenne. Henkilölaulu ei noudata mitään tiettyä muotoa, vaan se perustuu laulajan käsitykseen ja tuntemukseen laulun kohteena olevasta henkilöstä”,

Siirala kertoo.

Henkilölaulukulttuurissa lapset saavat syntyessään nimen ohella lahjaksi henkilölaulun.

Myöhemmällä iällä lauluja alkaa syntyä omassa päässä spontaanisti, kun ihminen on yksin ajatustensa ja lauluäänensä kanssa.

Henkilölaulut ovat jatkuvassa muutoksen tilassa, mistä johtuen toisinnot samasta laulusta usein kuulostavat hyvin erilaisilta. Muuttuvasta luonteestaan huolimatta laulut säilyttävät ytimessään jotain olennaista, jonka kulttuurin edustajat tunnistavat.

Kenttämatkoillaan Koillis-Siperiassa Siirala kohtasi perinnelaulajat korjakki Mulingautin ja tšuktši Vukvungan, jotka ovat kumpikin antaneet hänelle lahjaksi henkilölaulun. Niiden pohjalta Siirala pyrkii levyllään löytämään ja luomaan oman laulunsa. Hän eläytyy tundrakansojen rosoiseen lauluun, kuuntelee sen aiheuttamia tuntemuksia ja antaa viulullaan niille musiikillisen hahmon.
Levytys on osa Siiralan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tutkimuksensa ”Kuulokulmia” keskittyy koillisen Siperian alkuperäiskansojen, erityisesti tšuktšien musiikkiin. Äänite Henkilölaulua etsimässä julkaistaan sekä CD:nä että digitaalisessa muodossa.
 
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta on aloitettu vuonna 2009. Ensimmäiset tuotannot julkaistiin vuonna 2010.

Tavoitteenamme on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa Sibelius-Akatemian muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa.

SibaRecordsin julkaisuja on toteutettu perinteisinä CD-levyinä, vinyylinä sekä monikanavaisina Super Audio CD -tallenteina. Lisäksi kaikki levymme on julkaistu myös digitaalisesti ja niitä jaellaan maailmanlaajuisesti sekä fyysisinä levyinä että ladattavina ja streamattavina versioina.

Lähde Taideyliopisto

spot_img