Pauli Lyytinen Machinery, Piirpauke ja Turun päivän konsertti Sibelius-museossa

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Jaa somessa

Keskiviikkona 14. syyskuuta saksofonisti ja säveltäjä Pauli Lyytinen palaa Sibelius-museoon, tällä kertaa sooloprojektillaan Pauli Lyytinen Machinery.

Loop-pedaalien ja efektien avulla hän nostaa äänikoneistonsa uudelle tasolle. Lauantaina 17.9. esiintyy Piirpauke, joka on maamme suosituin instrumentaalibändi kautta aikojen. Turun päivänä 18.9. on luvassa ilmainen uuden musiikin konsertti. 

Kuva
Pauli Lyytinen Machinery 

Kuopiosta kotoisin oleva ja sittemmin helsinkiläistynyt saksofonisti Pauli Lyytinen (s. 1983) on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, joka vuodesta 2006 on esiintynyt ympäri maailmaa eri kokoonpanoissa, mm. Elifantree ja Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri.

Maisterinopintonsa hän suoritti Nordic Masters in Jazz -ohjelmassa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Vahvasta jazz- ja improvisaatiotaustastaan huolimatta Lyytinen tekee musiikkia ja kehittää tyyliään genrevapaasti äänenvärejä tutkiskellen.

Pauli Lyytinen tunnetaan ainutlaatuisesta ja luovasta tavastaan tuottaa ääntä saksofonilla, ja etenkin sooloprojektissaan hän vie instrumenttinsa äärimmilleen: 

”Pauli Lyytinen Machinery on jo vuosikymmenen ajan toiminut sooloprojektini, jossa tutkiskelen mitä kaikkea saksofonilla oikeastaan voikaan tehdä. Laajennan myös ilmaisuani hyödyntäen live-elektroniikkaa ja orkestroimalla itseäni livenä mm. loop-pedaalien avulla”,

Lyytinen kertoo.

Keskiviikkoinen konsertti Sibelius-museossa koostuu pitkälti uudesta musiikista mietiskelevin ja luonnonläheisin teemoin. 

– Esitän konsertissa uutta tuotantoa, joka syntyi koronan ikeessä ollessani pitkiä aikoja yksin mökillä. Koin vahvoja yhteenkuuluvuuden tunteita alueen eläimistön kanssa ja äänitin mm. paljon saksofonin ja lintujen melodista vuoropuhelua. Koen, että olen yhtä aikaa alastomimmillani ja vahvimmillani tämän uuden ohjelmiston äärellä, jossa mennään tunne edellä kuitenkaan virtuoottista soitantoa kaihtamatta. Konsertissa kuullaan mm. The Owls, Self-Portrait ja Woods, jotka kaikki syntyivät itsetutkiskelun ja suomalaisen korpimetsän uskomattoman äänikirjon inspiroimina,

kuvailee Lyytinen.

Lyytinen odottaa innolla hetkeä, jolloin hän saa päästää soinnut vapaiksi Sibelius-museon salissa: 

– Parasta live-esiintymisissä on konserttitilaan virittyvä tunnelma ja intensiteetti, kun kaikki ovat tulleet kokemaan samaa asiaa. Parhaimmillaan taiteilija huomaa itsekin olevansa vain sivustakatsoja, linkki maallisen ja ylimaallisen välillä. Sibelius-museo on akustiikaltaan ja muutenkin aivan fantastinen konserttipaikka, enkä malta odottaa että pääsen sinne esiintymään ensi kertaa soolona.

Maailmanmusiikkisuosikki Piirpauke esiintyy lauantaina

Legendaarinen yhtye Piirpauke perustettiin vuonna 1974 nimellä Kukko-Walli-kvartetti ja soitti alussa pääasiassa vapaata jazzia. Yhtyeen suurimpia esikuvia olivat suomalainen Edward Vesala ja yhdysvaltalainen Pharoah Sanders.

Vuonna 1975 yhtye osallistui Tukholmassa Alternativfestival -vaihtoehtofestivaaliin, jonka yhteydessä otettiin käyttöön nimi Piirpauke ja esitettävä musiikki muuttui enenevissä määrin etniseksi. 

Nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat perustajajäsen Sakari Kukko (puhallinsoittimet ja piano), Matti Salo (kitara), Ari Hossa (basso) ja Ilmari Heikinheimo (rummut). Esikoisalbumia Piirpauke vuodelta 1975 on myyty enemmän kuin mitään muuta täyspitkää instrumentaalimusiikkialbumia.

Vuosien varrella yhtye on levyttänyt 19 studioalbumia ja soittanut lukemattomia konsertteja Suomessa ja ympäri maailmaa, tehden mm. 14 pitkää kiertuetta Keski-Euroopassa. 

Erilaisten kokoonpanojen jälkeen yhtye on palannut kvartetiksi ja esiintyy Sibelius-museossa lauantaina 17. syyskuuta. Ohjelmassa on uutta musiikkia sekä klassikoita menneiltä vuosikymmeniltä, mm. suurin hitti Konevitsan kirkonkellot

”Meillä on aina ollut hyvä tunnelma Turun yleisön kanssa, ja uskon tämän jatkuvan ensi lauantaina Sibelius-museossa”,

Sakari Kukko sanoo.

Turun päivänä ilmainen uuden musiikin konsertti  

Jokavuotisen Turun päivän kunniaksi järjestetään museossa sunnuntaina 18. syyskuuta klo 14 ilmainen uuden musiikin konsertti. Konsertti järjestetään yhteistyössä What Ever Works! ry:n kanssa. 

  • Pauli Lyytinen Machinery   Ke 14.9. klo 19–20  Liput: 15 € / 12 €  Ovet avataan klo 18.30.  
  • Piirpauke   La 17.9. klo 20–21  Liput: 20 € / 15 €  Ovet avataan klo 19.30.  
  • Turun päivän uuden musiikin konsertti   Su 18.9. klo 14.00–15.15  Ilmainen Museo on avoinna klo 11–16  

Osoite:  Piispankatu 17, Turku    

Lähde Sibeliusmuseo

spot_img