Rakas yleisömme – TV:n Orjat 1978-1980 (Svart Records SRE605LP) 2022

Aiheeseen liittyvää

Jouni Tossavaisen valokuvarunoja esillä Turun näyttelyssä

Turun Kirjan talossa esitellään Jouni Tossavaisen uusia valokuvarunoja huhtikuussa.

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Ilmestyihän tämäkin lopulta. Kauan on odotettu, kun tästä oli puhetta jo ajat sitten. Aktiiviaikanaan tämä turkulainen bändi levytti siis vain 3 biisiä, ne ovatkin sitten taas niin hyviä, että on harmittanut, kun niitä ei ilmestynyt enempää.

Muutama biisi on toki löytynyt jostain bootleg-CDr:ltä, mutta nytpä on sitten kädessä ihan virallinen pitkäsoitto, jossa on nuo 3 biisiä, 2 sinkun sessioista, demoja ja livejä. TV:n Orjat, kauniit ja sorjat (josta minulta löytyy vähän erilainen versio tuolta aiemmin mainitulta CDr:ltä) ja Rakas yleisömme ovat nuo 2 biisiä singlesessioista ja olisi hyvin voitu julkaista aiemminkin, kun ovat tietty yhtä hyvätasoisesti äänitetty kuin single ja biiseinäkin ne ovat tasokkaita.

Tv:n orjat

Demojen biiseistä 6 on äänitetty itse asiassa samassa paikassa kuin nuo neljä biisiäki, mutta vuotta aiemmin ja ovat vähän karumpia. Miltähän nämä kuulostaneet selkeämmillä soundeilla?

Näistä biiseistä parhaimpia ovat Mä en oo muodissa, Hilse-LP:lle aiottu Jyrki Hämäläinen on rikollinen ja Pitkä kylmä talvi.

Biiseissä soittaa vielä toista kitaraa myöhemmin Wrumin perustanut Jabi Hirvi (kuten Hilse-LP:lle päätyneellä Sä et pysty irtautuu-biisilläkin). Seuraavan demon 2 biisiä ovat vuodelta -80 ja niissä on tuo nelimiehinen kokoonpano kuin sinkullakin (Siivonen, Sutela, Eskelinen ja Laukkanen) ja nämä biisit  on tehty ihan Studio 55:ssä Turussa ja nämä on tullut kuulluksi tuolta bootlegilta ennenkin.

Olen Jumala ja Synnissä ovat tietty hyviä ja suht hyvätasoisia äänityksiäkin. Yllättävän hyvätasoinen (mutta soitannollisesti taas ei) on myös vuoden -80 Provinssissa nauhoitettu live, jossa toiseen kitaraan oli tullut myöhemmin mm. Sielun Veljistä tuttu Jouko Hohko.

Levyn 2 viimeistä biisiä Sä ärsytät ja Kukaan ei kysynyt saanko luvan ovat vähän erilaista musaa muihin biiseihin verrattuna. Synkempää ja öh, ahdistavampaa, tähän suuntaan oltaisiin kuulemma oltu menossa. Olisi nämäkin ollut mielenkiintoista kuulla studioversioina. Kuningaskobra-coveria taas ei minään versiona.

Mieluiten tältä kuuntelee noiden levytettyjen lisäksi noita kahta sinkkusessioissa äänitettyä biisiä, mutta kyse on tosiaan lähinnä soundeista. Biisien tekijöinä ovat lähes yhtä suurella panoksella erikseen laulaja Sutela ja kitaristi Laukkanen, yhtyeen ”nimikkobiisin” on tehnyt basisti Siivonen. Hieno julkaisu, vaikka olisi ollut vielä hienompaa, jos bändi olisi jo silloin joskus julkaissut LP:n. Mutta minkäs sille voi.

Mukana seuraa Puikko-lehti, joka oli luonnollisesti turkulainen pienlehti, jota tekivät bändit tyypit, Jukka Sundholm ja muutamat muut. Tämä numero koostuu biisien sanoista ja pienlehtien yhtyettä koskevista jutuista, joista osa löytyy itseltä ennestäänkin. Olen sanonut ennenkin, että Orjat oli mielestäni tämän kaupungin paras punkbändi eikä se tästä juuri muutu.

Syksyllä -80 hajonneen yhtyeen jäsenet jatkoivat myöhemmin mm.Liikkuvissa Lapsissa, AD:ssa ja Vihan Munassa (joka sekin oli alunperin koossa jo 70-luvulla).

-V.Vahtera

spot_img